בתשובה לab, 22/03/21 15:35
לאן נעלם הווקס, דניאל? 734424
אה, סליחה, דניאל בלום.

הקישור שאתה טרחת להביא לידיעתנו מתחיל בהצגתה של לוחמת החופש ע"י מישהו שאולי שמו יישמע לך מוכר, אם כי אחרי ה"אריאלי כמדומני" הקודם שלך אני כבר לא בטוח בכלום.

דעות שונות הן דבר מצויין. הבעיה היחידה היא שיש שמונים ושניים מיליון כאלה על נושא בעולם, ובלי קריטריונים טובים של ברירה אנשים מסויימים מקדידישם שעה מחייהם לשמוע את דעותיה של לוחמת החופש בשעה שהיו יכולים להקשיב, במקומה, לפרופ' אריאלי עצמו שיש לו הנוהג הארכאי של ביסוס דעותיו על מחקרים. אין ספק שגם זה לא מבטיח שהוא לא מדבר שטויות, אבל זה מקטין במידת מה את הסיכוי לכך.
לאן נעלם הווקס, דניאל? 734427
מעבר לכך שרובנו קראנו את ספריו הפופולאריים של דן אריאלי ואנו יודעים מידע אישי שהוא לא אידיוט ולא דיליטנט. מה שכנראה אי אפשר להגיד על האלונה האלמנית שהזכרתם.
לאן נעלם הווקס, דניאל? 734428
לטענתו של אלונה הנ''ל פרופ מיכאלי יעץ לממשלה בעניינים של הנדסת תודעה (במסגרת מתן הוראות לציבור כיצד לנהוג בזמן מגיפת הקורונה). לדבריה של אלונה הוא סייע לממשלה לשכנע את הציבור בעניינים שבמחלוקת, בשיטות פסיכולוגיות לא הגונות.

היא הביאה דוגמאות לכך.

לא קראתי את ספריו של מיכאלי , רק עלעלתי בהם קלות בחנות ספרים בגלל הסגנון הפרובוקטיבי שלו.

בעיון בויקיפדיה היום מסתבר שחלק מתחומי המומחיות של מיכאלי הוא הנדסת תודעה. מכאן שהדרך בה הציגה אלונה את מעורבותו של מיכאלי נשמעת נכונה לכאורה.

אין לי כלים לבדוק עד כמה הדרך שבה הציגה אלונה את מעורבות מיכאלי היא דרך נכונה. דעותיה האישיות של אלונה (בנושא התנהלות הממשלה בעניין הקורונה) אינן רלוונטיות לדעתי לדרך בה היא הציגה את מעורבות מיכאלי.
לאן נעלם הווקס, דניאל? 734432
רצוי שתקשיב קצת יותר בתשומת לב למה שעונים לך. במקרה זה לשוטה. הוא סיפר לך שדן אריאלי הוא אדם די ידוע במקומותינו ואיננו נזקקים לעדותה של "פעילה חברתית" אלמונית לגבי מעשיו.
כל מי שקרא אפילו אחד מספריו של אריאלי יכול לספר לך שלהגיד עליו שהוא מהנדס תודעה זה נכון אבל נבוב. באותה מידה אתה יכול לומר על כל איש פרסום או כתב עיתון שהוא מהנדס תודעה.
אם אריאלי ייעץ לממשלת ישראל איך לפרסם את החיסון באופן שימזער את ההתנגדות, מה פסול בכך?
בהכירנו את רוה"מנו ונטייתו לגמד ולדרוך על ראשיהם של עובדי המדינה שהוא משלם להם משכורות, אני יכול לשער שהוא נפגש עם אריאלי, כאשר הרושם היחיד שהותירה הפגישה הזו היה פרסומה בתקשורת.
עצם העובדה שאדם מייעץ לפעול בכיוון מסויים אינה הופכת אותו אוטומטית לרשע וזדוני. חשבת על האפשרות שהוא חושב שהחיסון טוב ומייעץ איך למכור אותו בצורה הטובה ביותר?
לאן נעלם הווקס, דניאל? 734451
אני לא מתכוון לקרוא ספר מספריו רק כדי שאסיק האם הוא מהנדס תודעה או לא. אני מסתפק בדוגמאות שהיא הביאה.

זכור לי כרגע טענתה שהוא אמר לה שאת הייעוץ לממשלת ישראל בעניין החיסונים הוא עשה ללא תמורה כספית. מאידך אלונה טוענת שאריאלי קיבל מחברה רפואית, אולי פייזר, תיקצוב מחקרי בסכום משמעותי. אם זה נכון, הוא *כן* מקבל תשלום בדרכים עוקפות. מן המפורסמות היא שחברות תרופות *משמנות* חוקרים בדרך של סיוע במימון למחקרים שמחמיאים להם, זו פעולת לובי נפוצה.

אין לי דרך לאמת או לשלול את הטענה של אלונה על כך שאריאלי קיבל תיקצוב מחקרי מטעם חברות תרופות. כל עוד לא אקבל תגובה ששוללת זאת, אני נוטה להאמין לה. בתחום הזה קשה מאוד לדעת מה האמת.

ממה שכתוב בויקיפדיה, בלי שקראתי מספריו, ברור לי שהוא משתמש בכישוריו למישנתו לשכנע אנשים לפעול באופן לא רציונלי באמצעות טריקים פסיכולוגיים, יש לו חברה מסחרית בתחום זה. העובדה שפירסומאים בכלל משתמשים בטריקים ורמאות לצורך הינדוס תודעה של "קונים" מוכרת לי היטב. אני תמיד בודק עשר פעמים האם הפרסומאים מסרו לי אינפורמציה כוזבת.

זה שאתה מצדיק הינדוס תודעה של מצד אריאלי (אם אכן זו מרכולתו, אני לא יודע אבל חושד) בנימוק: זה בסדר מפני *שרוב הפרסומאים עושים זאת* (פרפרזה מרחיקת לכת של דבריך) — לא משכנע אותי שהוא הגון , בדיוק ההיפך, אם הוא מתנהג כמו פרסומאים רבים זה לא מחמיא לו.

לטענתה של אלונה (אין לי דרך לבדוק את הטענה) היה לאחרונה שינוי בניסוח טופסי "הסכמה או סרוב" בנוגע לטיפול "רפואי" באופן שברירת המחדל היתה "הסכמה", בעוד בעבר ברירת המחדל היתה "סירוב".
זאת כאשר ברירת הסכמה/התנגדות נחבאת באותיות הקטנות של הטופס.

כלומר ---זו סיטואציה שאנשים מסכימים בכתב *שלא מדעת* לטיפול רפואי. אלונה טענה שהדבר נעשה כנראה בהשראתו של אריאלי. האמת, לא מעניין אותי אם זה מעשה בהשראתו של אריאלי או בהשראת יועצים אחרים — לדעתי מצב של הסכמות שלא מדעת בטפסים מסובכים היא מעשה נבלה בלי קשר לשאלה מי היועץ.

אלונה גם אמרה שבמסגרת הפעלת לחצים על תלמידים באו שוטרים לבית הספר ומינו "נאמנים" עם "תעודות נאמנות". בעיני " נאמנים" מסוג זה הם שם מכובס ל"מלשינים". שוב לא מעניין אותי אם אריאלי הוא היועץ מאחורי תרגיל הלחץ הזה, תרגיל הלחץ הזה אינו הגון כשלעצמו. ילדים לא אמורים להפעיל לחצים על ילדים אחרים, לחצים כאילו מאוד אגרסיבים כי לילדים אין בכלל שיקול דעת. התפרסמו טרגדיות, כגון התאבדויות של נערים, בגלל לחצים חברתיים קשים.
לאן נעלם הווקס, דניאל? 734452
להיפך, גוטה - ספריו מנסים להסביר ולהאיר את הנטיות הלא-רציונליות שיש לאנשים בבואם לקחת החלטות כאלה ואחרות.
אם כבר, אפשר ללמוד מהם מה ההטיות האלה ואולי קצת לנטרל את השפעתן.
לאן נעלם הווקס, דניאל? 734454
פרסומת סמויה להצביע לעבודה? טריק נחמד.

(אתה לא חייב להתייחס, כמובן, אבל אני תמה אם יש לך איזו בעיה קוגניטיבית עם שמות)
לאן נעלם הווקס, דניאל? 734460
לפי מה שאני רואה, גם מה שאריה אבני ודומיו עושים הוא ''הינדוס תודעה''. מדובר על ליקוט, ביודעין, של מידע סלקטיבי ובחלקו שיקרי ממש, והצגתו כאמת שאין בלתה בלי שום אזכור לאלטרנטיבות. לאחרונה יצא לי לקרוא לא מעט מהחומר שמפיצים מתנגדי חיסונים, במנעד שבין רופאים, רבנים ומומחים שונים מטעם עצמם. אף אחד מהפוסטים האלו לא עמד בבחינה ביקורתית, שבה הולכים למסמכי המקור וקוראים אותם בתשומת לב.

העובדה שהממסד לוחץ לכיוון מסוים אין משמעה שהממסד טועה. צריך לבחון כל עניין לגופו באופן ביקורתי, כמו בכל תחום, ורוב האינפורמציה זמינה לכל.

יש מספר פורומים של רופאים ביקורתיים שדנים ברצינות בסיכוני החיסון מול סיכוני הקורונה ובנקודת האיזון הנכונה ביניהם - כתלות בגורמי הסיכון של המטופל ובמה שכבר ידוע על הקורונה ועל החיסון. ברוב המכריע של המקרים, בוודאי עבור מבוגרים, הכף נוטה בבירור לטובת התחסנות.
לאן נעלם הווקס, דניאל? 734463
לאן נעלם הווקס, דניאל? 734484
אני רוצה לתקן משהו שכתבתי. כפי שכתב השוטה כמדומני לכתוב שדן אריאלי הוא מהנדס תודעה זה פשוט לא נכון וגם אני נפלתי בפח הזה.
אני לא יודע מה בדיוק מייעץ אריאלי ולמי. אני יודע שבספריו הוא חוקר וחושף לציבור את דרכי ההחלטה הפחות רציונליות שלנו. בכך הוא מסייע לציבור הרחב לבחור בצורה יותר רציונלית. לקרוא לו מהנדס תודעה זה פשוט דברי הבל.
לאן נעלם הווקס, דניאל? 734510
אני מסכים ש"מהנדס תודעה" זה דמגוגי, אבל יותר נכון מכפי שאתה מתאר זאת. הוא לא רק חוקר וחושף לציבור את היש (בנוגע לקבלת ההחלטות), אלא גם מייעץ לחברות, ממשלות וארגונים שונים איך להניע אנשים לקבל החלטות רצויות. "מהנדס תודעה" זה די נכון, ובכל זאת דמגוגי כי כפי שאמרו כאן, זה לא הנדסת תודעה יותר מפוליטיקה (טפו!), פרסום (טפו!) ואמנות (הו!), וסתם אינטראקציות שכנוע בין אנשים שכולנו שותפים להן שעה-שעה.
לאן נעלם הווקס, דניאל? 734518
אין לי רצון להמשיך יותר מדי בוויכוח, למרות שיש לי הרבה מה לאמר.

בתור דוגמא להינדוס תודעה שאתה עצמך נפלת בה — אתה (לכאורה) מסווג את המתנגדים לחיסונים *המזורזים* של קורונה בתוך מי ששייכים לקבוצה המגונה של:

חסרי דעת , כופרים במדע, "מתנגדי החיסונים קנאים", רופאי אליל , מדברים דברי הבל, ועוד תיאורים מוקצנים (של הינדוס תודעה) שמטרתם לעשות דה לגיטימטציה של דבריהם ולסתום את פיהם.

הדה לגיטימציה וסתימת הפיות זה חלק
מרכזי בהינדוס התודעה. הריגת השליח הורגת את המסר שיש בפיו.

מתוך רצון שלך לרומם את תהליך קבלת ההחלטות הרפואיות. אתה מתאר את תהליך קבלת ההחלטות בנוגע לקורונה בתור:

"תהליך רציונלי מבוסס על אדני המדע, על מחקרים מבוקרי עמיתים" (פרפרזה שלי) ועוד מילות ז'רגון מהאקדמיה שתכליתן ליפות את המציאות הלא נעימה.

בין השאר, במסגרת המציאות הלא נעימה, היו החלטות שעשתה ממשלתנו החלטות בהן הודרו אנשי מקצוע רפואיים מההחלטות. שום אדני מדע, שום מחקרים מבוקרי עמיתים. רק החלטות של פוליטיקאים תאבי שלטון שמשחקים בציבור כדי לשמר את שלטונם.

אני מתייחס לממשלתנו משום שאני מכיר אותה מקרוב. אבל להערכתי יש כשלים דומים בהרבה ממשלות בעולם.

עכשיו לגבי האישיות של מוסרי מסרים שונים בתחום. במקום להתייחס לאישיות של אריה אבני, של אלונה-מה-שמה, של דני וידלבסקי (?). עליך להתייחס לדעות שונות שהם מביאים לגופן. חלק גדול מדבריהם נכונים, עליך להפעיל את חוש הביקורת אבל לא לשלול על הסף כל מה שהם אומרים, תצליב מה שהם אומרים ונראה לך סביר עם דעות של אחרים.

לגבי וידלבסקי (?) הוא מראיין הרבה מומחים ברמה גבוהה. תתיחס לדברי המומחים ולא לאישיות המראיין. למה הם מתראיינים אצלו ? כנראה סותמים את פיהם במקומות אחרים מלבדו.

אתה נותן יותר מדי כבוד לגופים מימסדיים , למרות שתחת החסות והכבוד של המימסדיות נעשות לא מעט שטויות. דן אריאלי עצמו מסביר שטיפול רפואי לא ראוי ואכזרי בכוויות שלו היה אירוע מכונן מבחינתו לגבי כך שהמימסד עשוי לאמץ התנהגות לא רציונלית אכזרית, כאשר זה נוח למימסד. (כאמור, לא קראתי את ספריו של אריאלי אבל הדוגמא של הטיפול בכוויות היא דוגמא פשוטה וברורה שהבנתי אותה בלי לקרוא יותר).

אגב.
אני עצמי מתנגד לקבל חיסון קורונה עד סוף שנה זו כדי להיות בטוח שאין בחיסונים סיכונים שמוסתרים מעינינו. אני לא מייעץ שום עצה לאחרים, אני מתגונן בדרכים משלי. אני נוקט בקנאות באמצעי זהירות שלא אחלה, אני סומך על מערכת החיסון החזקה שלי (ניבחנה בעשרות שנים של העדר מחלות זיהומיות, אפילו לא נזלת).

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים