בתשובה לאריק, 24/02/21 13:02
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 733464
אני לא מוצא הבדל מהותי בין הגרפים בגל השני ובגל הנוכחי, וזה מוזר. איני חושב שסביר שהיה איזה שהוא הבדל במספר הבדיקות בשתי התקופות האלה, וניסיונות לתלות התנהגות של גרף החולים בפועל לאורך זמן בבדיקות (שמזכירים את הסבריו של מלצט לתחילת הגל השני), אינם סבירים. כשמשווים את שתי התקופות לא ניכרת השפעת החיסונים, ואם היו מציגים למישהו שאינו יודע דבר את הגרפים ושואלים אותו האם מבצע החיסונים ליווה את הגל השני או השלישי הוא לא היה יודע בוודאות באיזו משתי התקופות לבחור.
אני חושב שהמפתח להבנה תלוי בתשובה לשאלה מה סיבת הירידה הנוכחית במספר החולים בפועל, זמן כה רב אחרי שהחלו בפתיחת הסגר. אם הסיבה היא החיסונים שמשפיעים גם על כמות המאומתים היומית, אז אנו במצב טוב. אבל אם הסיבה היא הסגר שהולך ונפתח, אבל עדיין נותן את השפעתו, אז כנראה עוד לא הגענו לסוף הסיוט.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 733472
מספר הבדיקות- מדובר בעיקר על הגל הראשון. לא היו מספיק ערכות/ריאג'נטים/מערך לוגיסטי וכמות הבדיקות היתה מצומצמת. לפיכך מספר הנדבקים המדווח היה קטן מאוד ביחס למספר הנדבקים בפועל, אבל מספר החולים הקשים לא הושפע כלל. לכן היחס בין הגרפים היה שונה מאשר כשהיו מספיק בדיקות.
בנוסף, כאשר שיעור המאומתים מבין הנבדקים מאוד גבוה יש חשש שיותר נדבקים עברו מתחת לרדאר.

השפעת החיסונים-
אם מדברים על מספר המקרים הפעילים, הרי שאין הבדל בין חיסון טבעי של מי שנדבק כבר לבין חיסון מלאכותי. שניהם מקטינים את האוכלוסיה הפגיעה להדבקה, ושניהם מקטינים את R במידת מה לפי שיעור המחוסנים באוכלוסיה. לפני שמגיעים לאחוזים גבוהים מאוד של מחוסנים באוכלוסיה (מעל 50%) ההקטנה של R היא זניחה, ואם שליש מהאוכלוסיה מחוסנת אז התפשטות של 50% במגפה תקזז את כל הפער.
אפילו במקדם לא גבוה של התפשטות לעלות ב 50% תוך מספר שבועות זה קלי קלות. לכן זו לא סתירה שהאוכלוסיה מתחסנת ומספר המקרים הפעילים לא יורד. הבעיה שלי היתה עם מספרי המאושפזים והח"ק. הואיל ובאוכלוסיה שבסיכון כבר נרשמו אחוזים מרשימים של חיסון, ציפיתי שאלו יירדו יותר.
אני חושב שכבר יש לי תשובה:
1. כיוון שהתפשטות המגפה לא התכווצה בקרב האוכלוסיה שלא בסיכון‏1, מספר הח"ק מתוכם לא ירד.
2. יותר משמעותי- לגרף הח"ק יש פיגור של חודש ואולי יותר אחרי שינויים בהדבקות, והשינויים בו ממוצעים לאורך זמן.
3. בשיא היו אמורים להיות יותר ח"ק, אלא שהעומס על בתי החולים גרם לתמותת יתר‏2 ולא נעים לומר, אבל גם זו גרעה ממצבת הח"ק.

מסקנות-
יש כעת 500 ומשהו ח"ק מבוגרים מ 60 ו 300 ומשהו ח"ק צעירים מ 60. החלק של המבוגרים ילך ויקטן בהדרגה אל מתחת 100. גם על החלק של הצעירים תהיה בקרוב השפעה של בני ה 50-59 המתחסנים (הם כמעט חצי מהח"ק הצעירים), אבל ככל שיהיו הקלות ומספר הנדבקים יעלה, יעמוד מולה גידול מסוים במספר הח"ק הצעירים מ 50. בכל מקרה השורה התחתונה היא שמצבת הח"ק תמשיך לרדת לאורך זמן רב. דרושה הכפלה פי כמה וכמה של מספר הנדבקים כדי שהיא תשאר בעוד חודש באזור של רמתה הנוכחית.
_____________
1 כלומר- כל מה שהסגר המחורר הצליח לעשות הוא לא להגדיל את קצב ההתפשטות. הוא לא הצליח להקטין אותו.
2 מדובר על 30% תמותת יתר בשיא הגל השלישי. מ 5/1 עד 8/2 מתו 1676 איש- ממוצע של 49 ביום. לפיכך היתה תמותת יתר של 380 איש בתקופה זו, שנגרעה ממצבת הח"ק. ר"ל- אילו לא היה עומס בבתי החולים היו ב 8/2 עוד כמה מאות ח"ק‏3
3 380 פחות אלו מתוכם שהיו מספיקים להחלים מספיק כדי לצאת ממצב קשה מהצד השני שלו עד 8/2. כנראה זה לא היה חלק גדול מתוכם.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 733675
באדיבותו של המגיב איתן התגלה לי היום שהמוטציה הבריטית מעלה משמעותית לא רק את מקדם ההדבקה אלא גם את שיעור התחלואה הקשה. זה מסביר לא מעט את התמיהה שלנו.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 733686
המסקנה הזו נראית לי מפוקפקת, לפחות לאור הקישור שלך.
הם משווים שתי קבוצות מאד שונות - אחת מקרב כלל האוכלוסיה לפני 2021, ואחת מקרב *אוכלוסיית הלא מחוסנים* ב-‏2021.
קל לחשוב על המון פרמטרים שמבדילים בין הקבוצות הללו - גילאים, מגזרים, שכבה סוציו-אקונומית, הטייה תרבותי בעד/נגד חיסונים, ועוד ועוד.
מספיק פרמטר אחד כזה כדי להפריך את המסקנה, קל וחומר כמה וכמה כאלה.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 733691
וגם עכשיו היה חורף וקודם סתיו. אבל מדובר על עליה של 70% בהתדרדרות לתחלואה הקשה מבין הנדבקים בשתי הקבוצות, לא דבר של מה בכך, אז אני לא יודע כמה כל הפרמטרים האלה (חוץ מגיל, הם בטח תיקננו לפי גיל) יכולים לטשטש כזה הבדל גדול.
ויש גם מחקרים מאנגליה ואחד מדנמרק. בדנמרק הם אומרים שבתחילת השנה הוריאנט הבריטי היה אחראי רק ל 5% מההדבקות ובאמצע פברואר כבר הגיע לשני שליש מההדבקות.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים