בתשובה לאריק, 27/12/17 13:58
רשות הדיבור לד''ר אביטל 696457
>> עלול לעלות באזורים מסוימים במטר אחד עד סוף המאה

חוק כלים שלובים לא מבטיח שהעלייה תמיד זהה בכל האזורים?
רשות הדיבור לד''ר אביטל 696462
שאלה יפה. עד כמה שאני מבין, גם אם נניח מערכת בשיווי משקל‏1 עדיין יש משמעות לטמפרטורת המים. כאשר מים חמים תופסים יותר נפח (וגובה) לעומת אותה המסה של מים קרים (פרט לאנומליה שתחת ארבע מעלות צלזיוס). נניח גם שהלחץ האטמוספרי בגובה פני הים הוא אחיד. האם בהינתן עליית טמפרטורה אחידה של מעלה אחת תהיה עליה אחידה של המים?

נקודה נוספת שעלולה להשפיע על צפיפות המים היא שינויי מליחות שאינם אחידים. אבל בזה אני מבין אפילו פחות. מישהו מוכן להרים הכפפה?

____

1. זוהי הנחה חזקה. אאל"ט יש הבדל גבהים בין הים התיכון לאוקיינוס כי זרימת המים דרך מיצרי גיבלרטר, אילו הפרש הגבהים היה נמוך יותר, לא היה מפצה מספיק מהר על האידוי בים התיכון.
רשות הדיבור לד''ר אביטל 696463
מעניין, זה לא כך.
ישנם גם שינויים מקומיים כמו לחץ נמוך וטמפרטורות גבוהות שגרמו למשל לעליה חריגה של 38 מ"מ במפלס בסין ב 2016, או זרמים שגרמו לעליה חריגה בפלורידה. אבל יש גם שינויים עקרוניים יותר- שינויים במסת הקרח משפיעים על שדה הכבידה של כדור הארץ וגורמים לשינויים פרמננטיים. ב 2016, באוקיינוס ההודי גובה פני הים עולה בממוצע 5 מ"מ בשנה, ובאוקיינוס השקט, בכ-‏10 מ"מ בשנה, לעומת ממוצע עולמי 3.6 מ"מ.
רשות הדיבור לד''ר אביטל 696473
בסדר, יש כמובן את האפקטים שאתה ויוסי הזכרתם, אבל הם לא זניחים בסקאלה שאנחנו מדברים עליה? להזכירך, כתבת "עלול לעלות באזורים מסוימים במטר אחד"; אם הכוונה היא שבאזורים האחרים העלייה תהיה "רק" של 90 או 95 ס"מ, אז למיטב הבנתי, לכל צורך מעשי הם באותו צרה כמו "האזורים המסוימים".
רשות הדיבור לד''ר אביטל 696474
אני חושב שמידת הצרה תלויה פחות בגובה האנכי של פני הים, ויותר בשטח האופקי הנוסף שהם יכסו (ובכמה אינטרסים אנושיים יש בשטח הזה). זה, כמובן, שונה מאוד בין מדינות ובין אזורים שונים.

(אבל כדי לחדד את מה שאח של אייל כתב, לי לא ברור אם הבעיה היותר גדולה היא עליית פני הים או ריבוי ארועי מזג אוויר קשה.)
רשות הדיבור לד''ר אביטל 696475
בנוגע לשורה הראשונה שלך: מסכים בהחלט, ולכן זה מוזר לכמת את גודל הצרה בגובה אנכי.

ובנוגע לשורה השנייה: גם כן מסכים.
רשות הדיבור לד''ר אביטל 696476
אני לא יודע. כמות התחזיות ככמות החוזים. אני לא יודע אם ניתן בכלל להעריך לאלו מהן יש רגליים בלי להכנס ממש למודל של כל תחזית. אני משער שיש תחזיות בהן האוקינוס ההודי עולה במטר שלם עד סוף המאה בזמן שהאטלנטי עולה רק בחצי מטר.
רשות הדיבור לד''ר אביטל 696489
שמעתי שנביאי הזעם עובדים עכשיו קשה על שינוי חוק כלים שלובים כך שבמקומות שבהם ישנם חופים שטוחים ונמוכים עם אוכלוסיה צפופה פני המים יעלו יותר. . .
חוק הכלים השלובים: חידה 696493
יש מבחנה בצורת האות U, שופכים אליה מים כך שהמים מגיעים עד לאמצע העמודות. בגלל חוק הכלים השלובים הגובה של המים ב 2 העמודות שווה.

עכשיו שופכים שמן לאחת העמודות. כן - השמן יצוף על פני המים. אבל מה יקרה לגובה של העמודות? האם הן יהיו באותו גובה? ואם לא, מי תהיה גבוהה יותר?
חוק הכלים השלובים: חידה 696495
א. זו תגובה שהיתה צריכה להיות מופנה לדב

ב. האם הפרשי החום הלחצים והמליחות הם מספיק פרמננטיים כשמדברים על תחזיות לסוף המאה?
חוק הכלים השלובים: חידה 696496
ברור שהשמן יהיה יותר גבוה (אבל פני המים שמתחתיו, אם להם הכוונה, יותר נמוכים). יש בשאלה איזו כוונה נסתרת?
חוק הכלים השלובים: חידה 696497
מי האוקינוסים הם בעלי מליחות שונה, טמפרטורה שונה ותחת לחץ אטמוספרי שונה- מה שנותן להם צפיפות שונה, כמו בדוגמת השמן.
חוק הכלים השלובים: חידה 696498
לחץ אטמוספרי שונה כמעט ולא משפיע כלל על צפיפות המים כי הם לא דחיסים (גם בדוגמת השמן), אבל כן משפיע על גובה פני הים בגלל סיבה אחרת.

באופן כללי, לעניין הבדלים בגובה פני הים, אני חושב (מבלי שהלכתי לבדוק) שהגורם העיקרי הוא אי שיווי משקל. למשל הים התיכון הוא אזור סגור שמחובר בתעלה צרה לאוקיינוס. אני מעריך שהוא מתחמם יותר והמים מתאדים ולכן הוא נמוך יותר מהאוקינוס כשיש זרימה מתמדת של מים מהאוקינוס אליו ללא הגעה לשיווי משקל. אבל זו, כאמור, רק מחשבה אינטואיטיבית ואיני יודע אם זה כך באמת.
חוק הכלים השלובים: חידה 696499
קריא - בעלי מליחות שונה וטמפרטורה שונה, ולכן צפיפות שונה. לחץ אטמוספרי שונה משפיע גם הוא על כלים שלובים. זו מערכת מורכבת.
חוק הכלים השלובים: חידה 696500
התשובה שלך לחידה נכונה, רק לא לכל אחד זה ברור מאליו.. מים מתוקים הם דומים לשמן בשאלה. הם צפים על פני מים מלוחים ולא מתערבבים בצורה מיידית.

החידה מסבירה למה פני הים לא עולים באופן שווה בכל מקום. המים שנוספים לאוקיינוסים עקב ההתחממות הגלובלית הם מיי קרחונים מתוקים. והם נוספים בעיקר ליד הקטבים.

מעבר לזה אריק צודק בעניין המליחות - פני הים של האוקיינוס השקט באיזור של תעלת פנמה גבוהים יותר מפני הים של האוקיינוס האטלנטי בצד השני של התעלה (שנמצא במרחק 40 קײמ). ההפרש נובע מכך שהאוקיינוס השקט פחות מלוח. (אגב מדובר על ההפרש של פני הים הממוצעים.. הגאויות בכל צד לא מסונכרנות ולכן בכל רגע נתון ההפרש הוא אפילו גדול יותר).
חוק הכלים השלובים: חידה 696501
על איזה הפרשי גבהים מדובר בסביבות תעלת פנמה?
חוק הכלים השלובים: חידה 696503
אני חושב שקראתי שההפרש הממוצע הוא 1 feet, צריך לחפש את זה.
חוק הכלים השלובים: חידה 696504
אני חושב שאם פני הים בקריית ים סמוך למקום מגוריי יעלו ב 30 ס"מ איש לא יבחין בכך.
חוק הכלים השלובים: חידה 696505
ןגם מי שיבחין, יוכל להגיד שזה עבודה של הירוקים ששינו את הכללים של חוק הכלים השלובים ( - ;
חוק הכלים השלובים: חידה 696502
לעניין מי הקרחונים שמעלים יותר את פני המים ליד הקטבים, זה דווקא משחק לטובתנו כי אזורי הקטבים לא כל כך מיושבים. וגם כאן חוזרת השאלה בכמה פני המים ליד הקטבים גבוהים מפני הים באזורי קו המשווה? האם מדובר בכלל בתופעה חשובה לעניין ההצפה הנוראה שצפויה לנו?

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים