|
||||
|
||||
2. "אפשר לשחזר את הטעם והארומה גם בלי האלכוהול. אפשר אבל אף אחד לא יעשה את זה בגלל שזה בזבוז כסף." ההפך: אי אפשר לשחזר, ועושים את זה בכל זאת, כי יש לזה שוק עצום... (תחשוב על ילדים ועל נשים בהריון, אם לא על כל אחד אחר) ליתר פירוט: אפשר לנסות לשחזר, ברמות שונות של קירוב, וזה אתגר טכנולוגי לא קטן. קצת חיפוש בגוגל מראה שזה כנראה יותר מצליח בבירה, פחות ביין, עוד פחות בויסקי. |
|
||||
|
||||
הרשה לי לצטט מהמאמר שלך: ״The problem is by removing the alcohol, we remove a few key traits to what makes wine so tasty״. |
|
||||
|
||||
מה כל כך טעים בבירה? זהו עוד אחד מהמאכלים והמשקאות שמתרגלים אליהם. לכן השאלה היא האם המטרה היא לחקות את הטעם המדויק של בירה (מהו בדיוק? יש מגוון גדול של משקאות תחת הכותרת הזו) או לספק משקה אחר. ואם אפשר, עם קצת פחות קלוריות. |
|
||||
|
||||
נשר גולדסטאר נחשבות לבירות רעות. אם היינו מפתחים טעמים בבלגיה או גרמניה לא היינו צריכים לשלם ביוקר עבור טעם נרכש. |
|
||||
|
||||
לא יצא לי לשתות הרבה בירה בארץ. בשנים האחרונות יצא לי להגיע לבלגיה כל שנה. גם מהבירות שם לא התלהבתי. ניסיתי כמה פעמים (מסוגים שונים) בשביל להגיד שניסיתי. השנה כבר ויתרתי סופית. |
|
||||
|
||||
בתור מי שרכש את הטעם הנרכש של בירה (לא שחורה) בגיל מאוחר למדי, אני יכול לומר שמה ששכנע אותי שבירה יכולה להיות טעימה זה בירות בלגיות ולא הגועל נפש הקרוי גולדסטאר ומרעיו, שמהם אני מתרחק עד היום. |
|
||||
|
||||
גולדסטאר היא דווקא בירה ישראלית טובה להבדיל ממכבי ונשר. בנוסף, יש גם בירות בוטיק ישראליות טובות כמו אלכסנדר. |
|
||||
|
||||
גם 'שפירא' נחמדה. |
|
||||
|
||||
לגבי בירות הבוטיק החדשות אני מסכים. חביבות למדי. |
|
||||
|
||||
כבר מעל עשרים שנים יש בארץ נוכחות חזקה (משווקות באגרסביות ע״י המשווקת של קוקה קולה) לבירות דניות (אשקלוניות) – טובורג וקרלסברג. |
|
||||
|
||||
כן, גם אותן אני לא מחבב. |
|
||||
|
||||
בתור מי שמעולם לא חיבב במיוחד את טעמה של בירה, התברר לי שמה שאני לא מחבב הוא בירה ישנה. עם בירה קרה וטריה אני מסתדר היטב במרבית המקרים, בין אם בברזיל, בצ'כיה או בגרמניה. גם גולדסטאר טריה מחבית היא בירה לא רעה בכלל לטעמי. |
|
||||
|
||||
ואני גיליתי אתמול (ברצינות) שסודה קרה נותנת חלק ניכר מהאפקט של משקה מוגז ממותק - וכמובן עם יתרונות בריאותיים ניכרים. אולי גם בתור תחליף לבירה גולדסטאר היא תעבוד לא רע. |
|
||||
|
||||
ההבדל שאתה מתכוון אליו הוא ככל הנראה לא במידת הטריות - בירה מהחבית טובה יותר מבירה מבקבוק שטובה יותר מבירה מפחית. |
|
||||
|
||||
בירה מבקבוק היא בד''כ מפוסטרת ומחבית לא. לכן בירה מחבית נדרשת להיות טריה ביותר כדי לא להתחיל להתקלקל, ובירה מבקבוק מאבדת מראש את החיות שלה בגלל הפיסטור. |
|
||||
|
||||
ברשותך אעשה קצת סדר. תהליך הפיסטור נועד לשמור אבל פוגע בקשת טעמים שככל הנראה תזהה כמעידים על רמת טריות. הצריבה בלוע היא כאב מיותר ולא טעם וקשורה לפיסטור. בירה מחבית ומבקבוק טריות (או עבשות) באותה מידה וזה לא קשור לפיסטור. הטריות היא בסה"כ הזמן שעבר מתאריך הייצור שבו הבירה התבקבקה לבקבוקים או התחבקקה לחביות. ההגזה הנוספת כתוצאה מהשימוש במתקן מזיגה מחבית אינה קשורה לטריות אבל בהחלט משפיעה על הטעם. לרוב בירות בוטיק (מבקבוק וחבית) טריה יותר מבירה תאגידית בשל חיי מדף קצרים. סיכוי קלוש שתקבל בירת בוטיק בת שנה. לרוב המכריע של הפאבים אין דרך לאחסן כיאות בירות בוטיק. כשמדברים על "טריות" בהיבט של בירה מחבית מתכוונים בעצם לזמן שעבר מפתיחת החבית או נעיצת הקלאץ'. ברוב המקרים בירה מחבית לאחר שבוע (בוטיק ותאגידית) תאבד טעמים או תתחיל לקבל גוון תפל או מעופש. ישנן בירות וסוגי חביות ששומרים על הפיגורה שהחבית נפתחה גם לאחר שבועיים,חודש ויותר אבל הטעם שונה. לרוב מדובר בטווח של 4-7 ימים עד שהבירה מתעייפת. טיפ: תחלופה גבוהה מבטיחה "טריות". נושא הטריות קצת מבלבל כי בירות בגדול נמדדות ומוערכות עפ"י השתייכותן לסגנונות. יש סגנונות שהטריות היא מעלה גדולה (חיטה, במיוחד בווארית) לעומת סגנונות שבהם היישון (לאחר או לפני הביקבוק) הוא האופן היעיל להבליט טעמים אחרים (מקורמל ומעושן). הבירה הכי רלוונטית לדיון "הטריות מהחבית" היא גינס שמוגזת אחרת והנפילה בטעם (כתוצאה מכשל ותחזוקה ציוד או ימים שעברו) תלולה במיוחד. הבירות הטובות באמת מגיעות מהמבשלות הזעירות (עד 50,000 בקבוקים בשנה). הבירות המצליחות בארץ נחשבות בעיני יודעי דבר לבירות בינוניות ומטה. למה מי נחשב ליודע דבר כשמדובר בשאלה של טעם? שאלה טובה. |
|
||||
|
||||
גולדסטאר נהדרת. נשר לבנה עברתי לרכוש אחרי הפרסומות המרגיזות של הגולדסטאר, ואחרי שהעלו את המס על הבירה והתברר שנשר היא הזולה ביותר. הן די דומות ואני לא בטוחה שלא מדובר באותה הבירה ממש. עניין של טעם והעדפה, אני משערת. |
|
||||
|
||||
גולדסטאר מתאימה לעם קשה עורף ונשר אכן משתייכת למשפחה האלימה. בשניהן הטעמים מתחבאים מאחורי "אלמנטים אחרים" שכדי להבחין במעלתם וטיבם נדרשות אוזניות מנטרלות רעשים. מדובר בבירות קשות ומוגזות מאוד. הלגימה הראשונה צורבת בלוע והטעם הראשוני די מתכתי. הטעם והעדפה תלויים בהיכרות, הרגלים, נאמנות למותג, מחיר, מיתוג, זמינות, רגישות החיך ועוד. בני הדור "שלנו" וההורים הכירו נשר גולדסטאר מכבי ואולי אמסטל. השינוי שעבר על ארצות הברית שבה חצי מהצעירים לא טעמו באדוויזר מתרחש גם בציון. על רגישות החיך הישראלי והמודעות לטעמים אפשר לכתוב מגילה או לסכם בתגובת שפים ומסעדנים- פחחח. בירת קראפט ציונית אמנם יקרה פי 2-3 מבירה תאגידית אבל דווקא מכיוון שאנחנו לא לוגמים בירה מדי יום והממוצע נמוך מליטר בחודש ממליץ להתנסות. אפילו בשלן ביתי יספק (ב-90% מהמקרים) תענוג גדול בהרבה מנשר כי בירה טריה זה פשוט עולם אחר. כמו ההבדל בין לחם אחיד ללחם ביתי. מילה של נמר. |
|
||||
|
||||
כבר סיכמנו שאתה לא מחפש דיון, אבל אני פשוט חייב לאמר את זה - הצביעות עולה לדציבלים כמעט בלתי נסבלים, כאשר אתה ממליץ להתנסות בשתיית בירה, ומצד שני מתנגד ללגליזציה של מריחואנה. |
|
||||
|
||||
כי, כאילו, זה כולה בירה. אפשר לשתות כוס מבלי שזה ישפיע עליך כהוא-זה. אתה יודע, המשקה שהיו שותים בעבר באירופה בוקר, צהריים וערב. היו פותחים את הבוקר עם מרק-בירה, וכשהקקאו הגיע לגרמניה, מה שמצאו לעשות איתו, זה לערבב אותו בבירה ולתת לילדים קטנים. זו שבהדפס חינוכי מהמאה ה-18, שמוקיע את הג'ין ונזקיו, מוצגת כחלופה הבריאה של שגשוג אנגלי מסורתי וטהור. אישית אני בעד לגליזציה של גראס, כן? |
|
||||
|
||||
"אפשר לשתות כוס מבלי שזה ישפיע עליך כהוא-זה." - אולי אחרי שהתרגלת לכמות מסוימת, אתה צריך להעלות את המינון שזה ישפיע עליך. כמו קנאביס, קפה או כל חומר ממכר אחר. או שאת טוענת שאדם שמעולם לא נגע באלכוהול, יכול לשתות כוס בירה וזה לא ישפיע עליו? |
|
||||
|
||||
נראה שיש לך טבע לחזור שוב לאותן נקודות לאחר שהצהרת שהבנת. זוכר שהסכמת שאין בישראל בעיית אלכוהול? העיקר קפצת כאילו המלצתי לפרק בקבוק וויסקי. בקבוק בירה מכיל 330 מ"ל ובערך 5% אלכוהול. פחות מכוס יין גדולה וכוסית ויסקי. בטח שאני ממליץ על שתיית בירה. הזדהיתי באייל כשותה אלכוהול ואפילו איחלתי לחיים לחלק מהמתדיינים. לך לא אאחל לחיים כי למרות שראית פעם מישהו ששתה בקבוק בירה שלם ממש לידך נראה שאתה משתכר לא רע מדמיונות. |
|
||||
|
||||
מה הקשר שאין בישראל בעית אלכוהול? אם אתה מסכים שאלכוהול גרוע מקנאביס, ואתה ממליץ[!] על שתיית אלכוהול ודורש להוציא מחוץ לחוק קנאביס - זו צביעות. עזוב בקבוק שלם - ראיתי פעם ילדים משתכרים והורגים מישהו בגללל אלכוהול ולכן אני בעד הוצאת אלכוהול מחוץ לחוק. לך תתווכח איתי עכשיו. |
|
||||
|
||||
מה הקשר שאין בישראל בעית אלכוהול? >>> בירה. אם אתה מסכים שאלכוהול גרוע מקנאביס, >>> לא בישראל. ואתה ממליץ[!] על שתיית אלכוהול >>> בירה. [!] >>> (?). ודורש >>> לא דורש, חושב שכדאי.להוציא מחוץ לחוק קנאביס >>> הוא כבר מחוץ לחוק. התבלבלת. - זו צביעות. >>>> מוזר, אולי בגלל שאני מלא אוזו משובח. בכל מקרה, תודה שחידשת לי. למדתי מהדיון איתך המון ומכיוון שאינך צבוע כמוני השתכנעתי שמריחואנה היא הכרח לחיזוק החברה בישראל ורצוי להפוך את צריכת המורפיום, האופיום וההירואין לחוקיים מחר בבוקר. |
|
||||
|
||||
אבל יש בעיית אלכוהול בקרב בני נוער, לא? אפילו יותר גרועה מקנאביס, לא? וזה הרי היה הטיעון המרכזי שלך בנוגע לקנאביס, לא? למה לא לשאוף להוציא גם את האלכוהול מחוץ לחוק, הרי לפי ההגיון שלך בנוגע לקנאביס, כן?, לגליזציה מגדילה צריכה בקרב בני נוער, ולכן הוצאת האלכוהול מחוץ לחוק תקטין צריכה, לא? עם הטיעונים שהצגת לא תוכל ללמוד מאף אחד בנושא הזה, אפילו לא ממני [!] (?) חיזוק החברה על חשבון האינדיבידואל? ברוך הבא למחנה השמאל, מימין תמצא את יוזף אלוהינו, משמאל אדון פוט [סתם בא לי להציק, לא באמת מתכוון להכנס לדיון הזה]. |
|
||||
|
||||
חשבתי שדווקא השמאל מחזק את האינדיבידואל על חשבון החברה. כי חברה חזקה חשובה הרבה יותר מאיזה אינדיבידואל שרוצה לעשן או להיות עומו או מחבל או מסתנן וכו' |
|
||||
|
||||
נדמה לי שלפחות לפי ההגדרות הקלאסיות - שמאל=חברה לפני אינדיבידואל, ימין=אינדיבידואל לפני חברה. |
|
||||
|
||||
כי סוציאליזם גורם לך לחשוב שמדובר בחברה. אבל דווקא הפאשיזם מקדש את החברה על פני האינדיבידואל. |
|
||||
|
||||
אתה מתבלבל בין כלכלי למדיני. ימין כלכלי-פרט. ימין פוליטי/מדיני-לאומי. שמאל כלכלי-לאומי. שמאל פוליטי/מדיני-פרט. |
|
||||
|
||||
אחשלו, האשמות סילופי ציטוטים וחזרה מעגלית על נקודות ובעיקר הטרחנות באים לי פחות טוב כרגע. אתה יכול לקרוא לי שמאל חברתי. לא נעלב, תמיד הייתי. |
|
||||
|
||||
כי כמו שכבר אמרו/אמרתי, לשתות בקבוק בירה או כוס יין זה לא נחשב ממש לצרוך אלכוהול. |
|
||||
|
||||
אז בלי להכנס לדיון מעשי שכבר נידון בפתיל אחר, והאם אנשים שותים בשביל ה״באז״ או בעיקר בשביל הטעם, בוא נשאל ברמה התיאורטית - ביום בו יפתחו טעם של אלכוהול, בלי האפקט, אתה תתנגד לאלכוהול לפחות באותה המידה כמו הקנאביס? בנוסף - אני מניח שאתה יוצא מנקודת הנחה לקנאביס אין טעם, ולכן כל מי שמעשן אותו עושה זאת אך ורק בשביל הבאז. האם אתה בטוח בכך? אם לקנאביס אכן יש טעם, ומעשנים רבים [לפחות באותה המידה כמו שותי האלכוהול] צורכים אותו בשביל הטעם, בדיוק כמו האלכוהול - האם אז תתייחס לקנאביס ולאכוהול בצורה שווה? |
|
||||
|
||||
הכוונה ל״טעם״ בנוגע לקנאביס היא כמו שלסיגריות יש ״טעם״. |
|
||||
|
||||
אני די מתנגד לאלכוהול, אבל כבר הבעתי את דעתי בכך שתחת הקטגוריה של ''אלכוהול'' ישנם משקאות שלא בהכרח שותים אותם כדי להשתכר. זה יוצר - לפחות אצלי בראש, את ההבדל בין הקנאביס לבירה ויין. מעולם לא שמעתי על מישהו שמעשן קנאביס בשביל הטעם. אבל פתחת לי נקודה למחשבה. אנשים מתחילים עם המנהג המגונה הזה של עישון, שלפחות בהתחלה איננו מהנה ואיננו תורם מאומה מבחינה מעשית. לאחר שהם מתרגלים ויוצרים את הצורך, הם נהנים מסיפוק הצורך וכך גם מן הטעם הנלווה. אני לא מבין את הטעם שבזה ובעיני זה מנהג נפסד. אני בעד חקיקה שתגביל את העישון ותמעט את מספר המעשנים ותאכוף ביתר שאת את העישון במקומות ציבוריים, אבל לא ראיתי שעישון סיגריות משפיע על הפיכחון, ההכרה או התפקוד היומיומי של המעשנים ולכן אני לא חושב שזה מצדיק איסור גורף. |
|
||||
|
||||
אני לא יודעת בן כמה אתה - אני התחלתי לשתות בירה בגיל די מאוחר, אחרי שגיליתי שאני יכולה לשתות בירה מבלי להשתכר1. כשהתחלתי - כבר היו בשוק לא-מעט זמן הייניקן וטובורג. אני עדיין מעדיפה גולדסטאר/נשר. ובהעדר גולדסטאר/נשר, מעדיפה את הדבר-הכי-קרוב. בירות הבוטיק אכן טובות. אני שותה אותן כשאני יכולה להניח את ידי עליהן. 1 להשתכר, אצלי: תחושה של מנומנות ורצון ללכת לישון. הואיל ושתיה היא עניין חברתי, אין טעם לעשות את זה אם זה גורם לך לסגור את הערב. |
|
||||
|
||||
(לא תגובה ישירה לך אלא תגובה כללית לדיון) בתור המגיב חסר הטעם, אני ממליץ על מבחנים עוורים כדי לנסות לבדוק מה אתם מעדיפים באמת. אני מזכיר את הניסוי של כהנמן(?) עם טיפת הלימון (שגרמה לטעם שונה של הבירה) אשר בהתאם לתווית גרמה לבירה להפוך לטעימה יותר או פחות. לכן: לא סתם מבחנים עוורים, אלא אולי אפילו מבחנים מטעים כדי לנסות לבלבל את חוש הטעם. |
|
||||
|
||||
כן, רק שבאותה מידה אפשר להמליץ לך על טעימות עיוורות של הפסטה המועדפת עליך, הלחם המועדף עליך, השוקולד המועדף עליך וחלק הבקר המועדף עליך. למה יצא הקצף (הה הה) דוקא על הבירה? |
|
||||
|
||||
לדוגמה: מכיוון שבינתיים כולם במקרה אוהבים הרבה יותר את כל בירות הבוטיק (שיקרות בהרבה). |
|
||||
|
||||
שלא תטעה. יש בירות בוטיק בינוניות אפילו כאן בישראל. כל הבירות המצויינות בציון שייכות הן בוטיקיות. חלק מהמומחים מחשיב גם את מכבי המחודשת. |
|
||||
|
||||
ובאותו מקרה כולם אוהבים יותר את הפסטה תוצרת בית /טריה ולא יבשה, את לחם השיפון המיוחד (שתאמין לי עולה הרבה יותר מלחם רגיל), את השוקולד תוצרת חוץ שעולה הרבה יותר מהחברה הנפוצה יותר, את נתח הבשר המסוים אצל הקצב המסוים שעולה פי שלושה מבשר אחר ברשת נפוצה, וכו'. בכל המוצרים האלה, מחירי מוצרי ה"בוטיק" יקרים משמעותית - יותר מאשר בבירה לעיתים - מהמוצר הנפוץ והזול יותר. |
|
||||
|
||||
אבל השאלה היא האם יש לזה הצדקה? כלומר: יש לזה הצדקה בגלל שהבוטיקים מצליחים לגבות מחיר גבוה יותר. אבל האם באמת מוצדק לשלם את זה? כאשר אתה מייצר בעצמך, ברור שתחשיב את זה כטעים יותר. מצד שני, אני מניח שבמקרים רבים זה פשוט לא נכון. קל הרבה יותר לפספס בבישול ביתי. לעניין שוקולד: אני זוכר שכל שוקולד שהבאתי מבלגיה נחשב לשוקולד איכותי ונהדר. גם הבונבוניירות שקניתי בחנויות המובחרות, וגם שוקולדים פשוטים שקניתי או קיבלתי. אני מניח שהתווית הזו כבר הוסיפה משהו לטעם. אני צריך לנסות את זה בשנה הבאה. |
|
||||
|
||||
התחלתי מוקדם יותר. לפני הצבא היו לי חשבונות במספר בארים. לונג ג'ון סילבר אחד מהם (בגלל המוסיקה והצ'יפס). גם המוכשרת שדגה אותי נוטה לנימנום (ברוב הפעמים) אבל לא סופרת את האורחים או המארחים. שיעורי בית ללוגמת הנשר האמיצה: בקיץ כשחם נורא שתי בירה קרה מאוד בים, כנסי למים. לא לעמוקים :) ועוד- השיכרות מבירות כמו נשר טובורג וגולסטאר גורמת לכאב ראש בניגוד לאחרות שמעלימות כאבים מכל סוג. |
|
||||
|
||||
נו? מדובר על traits של טעם וריח, לא של תודעה או מצב-רוח. |
|
||||
|
||||
אני לא בטוח שכל כך קל להבדיל, בכל מקרה, לצורך העניין אני לא חושב שזה לא משנה. |
|
||||
|
||||
אם כבר נגעת באלכוהול ושחזורים - אפשר ברשותך לשאול אותך שאלה מוזיקלית : מה בין הנמר לג'ירפה ? העתקה ? דמיון מקרי ? |
|
||||
|
||||
יש פה מבינים גדולים ממני במוזיקה. שני הזוזים שלי: אצל רטאטאט יש די מעט אקורדים, במקצב חדגוני ולא מאוד מיוחד. הג'ירפות צמצמו את זה עוד יותר, לשני תווים על אותו מקצב (חוץ מבסולואי הנגינה, ששם יש מלודיה, שלא קשורה לרטאטאט). יש גם דמיון לא קטן בסאונד, כששוב הג'ירפות עשו אותו עוד יותר רזה. זה באמת יוצא דמיון מרשים, אבל עם כל כך מעט תוכן מוזיקלי אני בטוח שיש לו עוד הרבה "עותקים" בתולדות המוזיקה. מה שעושה את השיר של הג'ירפות נהדר (תודה!) הוא האלמנט שבו אני באלמנט שלי, וברור שאינו מועתק - השילוב של מילים וקול/הגשה מיוחדים עם המוזיקה. כשהוא טוב, צריך מעט מאוד תוכן מוזיקלי כדי ליצור שיר מצוין. |
|
||||
|
||||
גם אני חושב שזה דמיון מקרי, אפילו שהסולם והטמפו זהים. |
|
||||
|
||||
אני לא אוהב קריקט |
|
||||
|
||||
אני לא אוהב בוטנים |
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
אין לזה באמת שוק מרשים. בכל אופן, לאלכוהול נקי יש שוק קצת יותר גדול. מצד שני, לבירות ללא גלוטן יש פוטנציאל מסחרי לא מבוטל מגובה בדרישה שעולה עם השנים. אפשר לאנוס משקה לא אלכוהולי כדי שיהיה דומה לורסיה אלכוהולית רק כשמדובר במשקה שבו מלכתחילה האלכוהול פחות מורגש כמו בירות חיטה או כאלה עתירות כשות, בליקרים ויינות מתוקים או חמצמצים מאוד. בוויסקי וודקה רום ארק וכל מה שנדלק -כמובן שלא. |
|
||||
|
||||
והביסוס שלך לגודל השוק הוא מה? אם הרושם שלך מהמדף בסופר הקרוב למקום מגוריך, קח בחשבון שהוא כנראה מדגם מייצג למדי לסופרים בכל ישראל, אבל לא בכל העולם. אני הופתעתי בחיפוש לגלות שבכלל יש דברים כאלה מסחריים, אבל ברור מהכתבות שבעולם זה לפחות משהו שמוכר לכולם. אם זה יעזור לך לסדר בראש שלך את קיומו של השוק - תחשוב בתור התחלה על ילדים ועל הריוניות. |
|
||||
|
||||
אתה לא חייב להאמין אבל הביסוס לאו דווקא מהסופר. יש הריוניות ילדים (והכי הכי- נהגים) שכולם ישמחו לשתות בירה ללא אלכוהול אך העובדה שאתה לא מכיר אף מותג כזה ושמבשלות בכל העולם עמדו בפני הדילמה מעידה שבעתיים. הבירה השחורה הישראלית מהווה הוכחה שהפוטנציאל מחזיק מים -כל עוד מדובר במשהו שהוא לא בירה ונקרא בירה. אולי כי בבירה הסיפור נחשב לחלק מהטעם. אגב, אפשר גם לייצר בירה ללא גיזוז ולחזור (להשערתי) לכיוון המקורות. |
|
||||
|
||||
בירה שחורה זה נחמד. אני עדיין מעדיף קולה בדרך כלל. |
חזרה לעמוד הראשי | המאמר המלא |
מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים | |
RSS מאמרים | כתבו למערכת | אודות האתר | טרם התעדכנת | ארכיון | חיפוש | עזרה | תנאי שימוש | © כל הזכויות שמורות |