|
אתה (לדעתי) צודק לחלוטין כשמדובר ב-"קמעונאות רחוב" (עסקאות המבוצעות פנים-אל-פנים, ומייד). אבל יש מסגרות אחרות בהן בכל מקרה מועד אספקת המוצר או השירות ומועד התשלום מרוחקים זה מזה, כמו למשל אי-קומרס (אי-ביי, אמאזון...), תשלומים לקבלנים ופרילנסים (כאשר מקובל לשלם 7-30-90 יום לאחר קבלת השירות), תשלומים סדירים בהוראת קבע (מיסים, תקשורת, שכ"ד, ביטוח....), ובערך כל עסקה לא-קמעונאית (בין חברות). בקיצור: הבעיה שציינת רלוונטית רק למיעוט קטן מהטרנזקציות הפיננסיות.
זה לא אומר שאין בעיות אחרות בהקשרים אחרים עם הביטקוין. למשל למשל באי-קומרס הבעיה היא בדיוק הפוכה: מדובר בעסקאות מזומן, וצריך לסמוך על בעל-העסק שבאמת יספק את הסחורה (עסקת אשראי אפשר לבטל, וזו אחת הסיבות המרכזיות בזכותן מסחר באינטרנט עובד מלכתחילה). מצד שני, חלק ניכר מהבעיות האלה כנראה פתירות (גם באמצעים טכנולוגים וגם באמצעים עסקיים), ולביטקוין יש הרבה יתרונות פוטנציאלים: לדוגמא - כל מי שפועל בסביבה בינלאומית נזקק להעברות כספים תכופות בין מדינות, וישמח מאד להשתחרר מהתלות היקרה והמסורבלת בבנקים.
ולפני סיום, קצת מד"ב. תשובה נוספת ופרובקטיבית (ומאד-מאד ספקולטיבית) לשאלה בסיפא שלך (אולי כבר העליתי אותה בעבר כאן בדיון), היא שהביטקוין עשוי להפוך לדבר-הגדול-הבא דווקא במקום שבו הכי פחות פופולרי עכשיו: בקרב גופים מוסדיים ומדינות. בנקים מרכזיים עשויים להתאהב בו ככלי לאחזקת יתרות מט"ח (ללא התלות בכלכלה של מדינה ספציפית אחרת), ומשקיעים מוסדיים עשויים להעריך יותר אג"חים הנקובים בביטקוין (מאותן סיבות). כנראה שהתרחיש הזה מחייב כמה תנאים מקדימים (האטת הכרייה, התייצבות הערך והקטנת התנודיות), אבל מצד שני - הוא גם יכול (תאורטית) להיות זה שיוביל לקיומם.
|
|