|
כבר מזמן הערך של הזהב לא מייצג את ערכו כסחורה אלא את האמונה של הציבור בכוח הקניה שלו. זה כמו הערך של שטרות, הערך שלהם אינו ערך הנייר אלא האמונה בכוח הקניה של השטר. מכאן נראה לי שהמאמר אשר משווה זהב לביטקוין מחטיא לגמרי את הדרך בה אנשים מעריכים מטבע וכן הדרך בה אנשים משתמשים במטבע. אין הבדל עקרוני בין ביטקוין לבין שטר כלשהו, ,הטכנולוגיה כשלעצמה (הדפסה של שטר או רישום דיגיטלי של מטבע דיגיטלי) אינם חשובים במיוחד לצורך הערך של המטבעות הנ"ל.
כפי שאמרתי, נידמה לי, רוב המדינות בעולם ינסו לבלום את השימוש בביטקוין על ידי חסמים על כוח הקניה שלו. זאת משום שכל מדינה רוצה שבשטחה לפחות הכסף העיקרי בעל כוח קניה הוא הכסף שהמדינה מדפיסה. למה שמדינה תוותר על סמכותה לייצור כסף יש מאין ? היא לא תוותר. לפיכך כוח הקניה של ביטקוין יגזר מקיום סחורות שניתן לסחור בהן למרות החסמים שמטילות מדינות על כוח הקניה של ביטקוין (או מטבע ווירטואלית אחרת). כרגע הסחורות העיקריות שאת סחירותן לא ניתן לחסום ביעילות הן סחורות בתחום האפור או השחור (הימורים, שירותי מין, סמים, תרופות מרשם קשות להשגה).
יתכן שבעתיד יהיו יותר ויותר סחורות שלא ניתן יהיה לחסום את קנייתן תמורת ביטקוים (או מטבע ווירטואלית אחרת), בגלל רצון חזק של השוק, זה מה שניקרא שוק שחור. בכל מקרה זה יהיה לדעתי תהליך שיקח עשרות שנים. אני מעריך שהסחורות הבאות המועמדות לקניה במטבעות ווירטואלים יהיו קבצים דיגיטליים בעלי ערך , למשל קובצי מולטימדיה; קבצים כאילו ניתן להעביר ישירות ממחשב למחשב , לכן חסמים על קניה ומכירה אינם יעילים לגביהם.
|
|