בתשובה לג. שמעון, 24/06/00 14:17
עוברים מדמוקרטיה לאד-הוקרטיה 6248
הבעיה עם ההשוואה הזאת, לטעמי, היא בשורה "גם הם חייבים בעצם להתנהג כמו חברות מסחריות". אצל חברות מסחריות, המטרה היא להשיג עוד כסף, והדרך היא לשכנע עוד אנשים לקנות את המוצר. במפלגות פוליטיות - האנשים הם המטרה. המטרה של ש"ס היא להשיג יותר מצביעים. אתה רוצה להיות מטרה של מפלגה? במצב כזה, השיטה הדמוקרטית מאבדת את עצמה לדעת. היא התחילה כשיטה שבה האזרחים שולטים במדינה, והיא הופכת לשיטה שמטרתה לשלוט בכמה שיותר אזרחים.
זו כבר אוכלוקרטיה - שלטון האספסוף, דמוקרטיה אוכלת יושביה. אני בשום פנים ואופן לא מוכן לצורת שליטה שכזאת, כי לא זאת מטרת השלטון. מטרתו של השלטון הדמוקרטי היא לספק לאנשים תנאים נאותים לחיות בבטחון, לא לספק לשליטים עוד כוח.
עוברים מדמוקרטיה לאד-הוקרטיה 6268
דובי,

אתה אמנם לא מוכן לצורת שלטון כזו, אך היא קיימת בערך מאז שקיימת הדמוקרטיה. מטרת כל מפלגה שמכבדת את עצמה היתה מאז ומתמיד לשכנע כמה שיותר אנשים להצביע עבורה. אם רמת ההבנה של האוכלוסיה בתקופתינו נמצאת בירידה, האם אפשר להאשים את המפלגות שהן פונות אל העם בצורה יותר פשוטה והמונית?

כל מפלגה מתבססת על ההמון. בלעדיו המפלגה תהיה נטולת כוח להשפיע, וזה האחרון יעביר את תמיכתו למפלגה אחרת, שכן תשכיל להשתמש בו.

הפתרון היחידי למצב זה הוא השכלה המונית של כל האוכלוסיה, השכלה שרמתה תהיה כה גבוהה עד שהיא תאפשר לכל אדם לשפוט באופן אובייקטיבי בנוגע לכל מפלגה ולבחור את בחירתו ללא השפעותיהן של שטיפות מוח שונות. אך משימה זו נראית לי כמעט בלתי-אפשרית, במיוחד לאור העובדה שיש משכילים רבים בתקופתינו שעדיין אינם מסוגלים לראות את המצב הפוליטי בצורה אובייקטיבית.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים