|
||||
|
||||
שלום לך. בדיוק אתמול קיבצתי מספר רעיונות קולינריים מוצלחים לילדים. כולל חביתות והרבה דברים טובים וקלים להכנה. קבל: • חביתה בסיסית חצי כוס קמח חומוס רבע כוס קמח רגיל חצי כוס מים 1 כפית מלח 1 כפית אבקת אפייה פלפל שחור אם אוהבים מערבבים את כל החומרים בקערה עד שאין גושים. מעט שמן במחבת. לטגן כמו חביתה או חביתיות אישיות – עד שמשחים קלות. (מומלץ להוסיף 2 כפות שמרי בירה – ניתן למצוא בסוּפרים). • חביתה משודרגת (אומלט בלעז) אותה בלילה של החביתה הבסיסית. מזהיבים בצל קצוץ במחבת לפני הוספת הבלילה. אפשר להוסיף שום קצוץ, פטריות, פלפל אדום קצוץ, פטרוזיליה, שמיר וכו'. • טופו צרוב לחתוך קוביית טופו לפרוסות דקות או "לסטייקים" דקים. לחמם במחבת מעט שמן, מעט רוטב סויה, מעט סילאן. לצרוב את הטופו במחבת. דקה-שתיים כל צד. לא לשרוף. מתקתק וטעים כמו חטיף. טוב גם להכנה בסנדביץ או בפיתה עם חומוס וירקות. • מקרוני מתקתק מוקפץ עם ירקות חבילת מקרוני מבושלת (או אטריות גזר – טעים!) שלל ירקות שהילדים אוהבים חתוכים לרצועות בינוניות כדי שכל אחד יוכל לברור הצידה מה שהוא לא אוהב (בצל, גזר, קישוא, פטריות וגמבה זה הבסיס שהרוב אוהבים) הרבה רוטב מתקתק: סויה + סילאן + שמן + קצת רוטב צ'ילי מתוק. מקפיצים את הירקות במעט שמן. מוסיפים את המקרוני, מערבבים דקה-שתיים. מוסיפים הרבה רוטב. מערבבים. אופציונאלי: להוסיף פנימה קוביות קטנות של טופו צרוב. • ספגטי ברוטב עגבניות סודי מכינים ספגטי רגיל והסוד הוא ברוטב: מכינים רוטב עגבניות רגיל אבל מבשלים בתוכו קטניות עד שמתפוררות (כגון עדשים כתומות וכדו'). טעים מאד והילדים לא יבינו שדחפת להם חלבון וברזל. אם עדיין הקטניות לא מספיק מוסוות ברוטב – אפשר לטחון בבלנדר מוט. • ספגטי בולונז ברוטב הספגטי הרגיל ניתן וכדאי להוסיף "טחון מן הצומח" של טבעול (טבעוני!). אנחנו והילדים מאד אוהבים את זה. אפשר גם להכין ממנו קציצות. • מג'דרה מבשלים את האורז עם עדשים. מאד בריא כי מכיל שילוב של חלבון ודגן. אפשר להכין עם בצל מטוגן. • קורנפלקס יכול להחליף בקלות ארוחת בוקר פעם בשבוע. לא לשכוח להגיש עם חלב שאינו מן החי (סויה, שקדים, אורז, שיבולת שועל, קוקוס, אגוזי לוז וכו'). מתאים גם לנישנוש בַּדרכים בתוך שקית סנדביץ'. • סנדביצ'ים רוב הלחמים הרגילים עשויים ללא ביצה. אפשר להכין עם הרבה סוגים של ממרחים: חומוס (קנוי או מוכן בבית), אבוקדו (עם מלח ולימון מומלץ), שוקולד פרווה ("השחר" עם המכסה הצהוב), טחינה, סילאן, טחינה מעורבת בסילאן, אפשר לקנות טופו בטעם פסטרמה, חמאת בוטנים מתוקה או שלא מתוקה, ריבות בטעמים שונים. • גבינות למריחה יש הרבה מתכונים להכנת גבינות טבעוניות אבל הם לא קלים ולא מהירים. הדרך הכי מהירה להכין גבינה בבית היא לחתוך קוביית טופו ולטחון אותה במעבד מזון יחד עם מעט שמן זית, תבלינים ועשבי תיבול אם רוצים. אפשר גם שן שום. יוצא טעים מאד וקל מאד להכנה. הולך מצויין על לחם ומעל זה זיתים או טבעות מלפפון. • מיונז טבעוני טעים מאד וקל להכנה. מתאים מאד לסנדביצ'ים ולסלטים שמצריכים מיונז (כמו למשל סלט תפו"א עם מיונז וכדו'): מערבבים 1.5 כוסות שמן קנולה, 3/4 כוס חלב סויה (לא ממותק), 1/2 כפית חרדל, 3/4 כפית מלח בעזרת מעבד מזון או בבלנדר מוט עד לקבלת מרקם אחיד דמוי מיונז. מוסיפים בהדרגה 1-2 כפות מיץ לימון. טועמים ומתקנים אם צריך. הסיפור לוקח בדיוק 3 דקות. בסופן המיונז נראה קצת רך מדי. שעה בכלי אטום במקרר יהפכו אותו למיונז לכל דבר. • קוסקוס עם מרק ירקות מכינים מרק ירקות משובח בתחילת השבוע ובמשך השבוע מחממים עם קוסקוס מהיר. אחלה ארוחה בכלום זמן! • קטניות בין אם קפואות, בין אם קופסאות שימורים – קטניות הן הבשר של הטבעונים. מלאות בחלבונים ובברזל. איפה שאפשר להוסיף זה מומלץ. לבד או יחד עם סלטים ותבשילים. אני מנביט קטניות, מבשל אותן ומחלק לשקיות סנדביץ ולמקפיא. כל פעם שצריך, מוציאים שקית ומוסיפים לתבשיל או סלט. • לביבות שונות תפוחי אדמה כמו של חנוכה, שילובים של בטטה, בצל, קישואים, גזר - קמח חומוס מדביק במקום ביצה. • קציצות! יש המון מתכונים קלים ומהירים לקציצות טבעוניות. עדשים, אורז, קישואים, שעועית, גרגירי חומוס, פטריות, סלק, כרובית, תירס ועוד. כמובן שאפשר לשלב. הרעיון הוא תמיד כזה: טוחנים את החומר במעבד מזון כשהוא לא מבושל (!) יחד עם בצל קצוץ, שום עשבי תיבול ותבלינים. מטגנים כמו קציצות רגילות. ניתן גם להשחים מעט בכל צד ולזרוק בתבנית לתנור. • מנה פלאפל אפשר לקנות. אפשר להכין בבית. קל ביותר. אפשר לטגן בשמן עמוק ואפשר לאפות בתנור. השילוב של חומוס, פלאפל ופיתה הוא שילוב מזין ובריא כיוון שמכיל חלבון ודגן יחד. • אורז מטוגן עם ירקות אורז מטוגן מוקפץ עם קוביות קטנות של גזר או גזר מגורד, אפונה ירוקה עדינה, תירס בתפזורת, בצל ירוק. ניתן להוסיף מעט רוטב סויה וצ'ילי מתוק למתקתקות. • פירה פירה תפו"א פשוט. ניתן להוסיף חלב סויה להקרמה, בצל מטוגן, בטטות למתיקות. • צ'יפס מטוגן בשמן עמוק או אפוי בתנור. • גלידה ביתית (!) מקפיאים פירות חתוכים ואחר כך טוחנים אותם עם חלב סויה\קוקוס\שקדים. ניתן להוסיף שוקולד מריר, חמאת בוטנים וכו'). אפשר לטחון בבלנדר או במוט. מרקמים מוצלחים: בננה, מנגו, אפרסק, נקטרינה. מומלץ מאד לחתוך את הפירות לחתיכות גדולות לפני ההקפאה. את הבננה יש לקלף לפני ההקפאה. • קרטיבים מכינים מיץ בכוס חד-פעמית. מכניסים מקל ארטיק או כפית. מקפיאים. מוציאים מהמקפיא. שוטפים את הכוס מעט תחת מים זורמים. מחלצים את הקרטיב וזוללים. • נישנושים כדאי לוודא שהבית תמיד מלא בפירות טריים, פירות יבשים ועגבניות שרי. לנסות להרגיל את הילדים שהחטיפים שלהם זה בננות, תפוחים, תותים, תמרים (מג'הול!), ענבים, קוביות אבטיח, מלון ועוד ועוד. • עוגיות וופלים יש לא מעט עוגיות וופלים טבעונים. לדוגמה, כל סדרת הערגליות של אסם (ערגליות, שוקולד, ערגליות תות, ערגליות שוקוצ'יפס וכו'), עוגיות "חמאה" של ויליפוד, עוגיות וופלים של חברת מן ועוד. מה שצריך לבדוק זה שהן פרווה ושלא מכילות ביצים. פשוט וקל. |
|
||||
|
||||
איבדת אותי ב"'טחון מן הצומח" של טבעול (טבעוני!)' - דוגמה מעולה למה טבעוני ובריאותי זה לא אותו דבר, ויכול להיות אפילו סותר. |
|
||||
|
||||
טוב, מעבר לזה יש כל כך הרבה המלצות תפריט לא בריאות בתגובה שלך, שאני מסיר ממנה את המלצתי מכל וכל. |
|
||||
|
||||
למה "איבדתי אותך"? מה יותר קל מלעבור על כל הרשימה, לקחת מה שמתאים לך ולהשאיר בחוץ מה שלא? האם דבר אחד או שניים לא בריאותיים מבחינתך צריכים לפסול את כל הרשימה? חבל. ובאשר לטבעוני ובריאותי - אני מסכים. אפשר בקלות להיות: טבעוני לא בריא. טבעוני בריא. אוכל בשרים וחלב לא בריא. אוכל בשרים וחלב בריא. השאלה היא מה עדיף: טבעוני שמקפיד על תזונה מאוזנת או אוכל בשר שמקפיד על תזונה מאוזנת. התשובה מבחינתי ברורה. בכל אופן, למרות "שאיבדתי אותך" אבל מוזמן לקחת את רשימת הרעיונות ולהתפרע במטבח :-) בתאבון. |
|
||||
|
||||
אם הסכמנו שעדיף אוכל בשר שאוכל מאוזן על טבעוני שאוכל לא בריא, דיינו. התשובה מבחינתי היא כמובן כן. ובאשר להתפרעות במטבח, הייתי מספר לך על הבולונז שבישלתי לאחרונה בבישול איטי עם יין אדום טוב, עגבניות טריות, בזיליקום, ירקות ושאר תבלינים, שלוש שעות איטיות ומענגות על אש קטנה, אבל אני לא בטוח שהפירוט המלא1 ינעם לחיכך ולחיכם של חלק מהדנים כאן. אז בוא נסכים שאני לא אטריד אותך במתכונים שלי ואתה לא תטריד אותי במתכונים שלך. 1 שלא תגידו שאני לא מתחשב בזולת |
|
||||
|
||||
לא יצא לי לקרוא את כל השירשור (מחוסר זמן) אז מחמת הספק אני מתייחס לדבריך ברצינות: אתה מבין היטב למה לא ממש אעריך אם תפרט לי כאן את מתכוניך המכילים מוצרים מן החי (למרות שאני מאמין לגמרי שמדובר במעדנים!). אבל לא הבנתי למה אני "מטריד" אותך עם מאכלים טבעוניים? |
|
||||
|
||||
כמובן שאני מבין. אם הגענו לדיון בטרמינולוגיה העוקצנית שלי, דיינו :) |
חזרה לעמוד הראשי | המאמר המלא |
מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים | |
RSS מאמרים | כתבו למערכת | אודות האתר | טרם התעדכנת | ארכיון | חיפוש | עזרה | תנאי שימוש | © כל הזכויות שמורות |