בתשובה ליובל נוב, 27/08/12 15:10
דרוש עורך דין 609353
חוקי הפטנטים במדינות שונות הם שונים.
בארה"ב נדרשו שלוש שנים והרבה שופטים, כולל דעת מיעוט שפויה, כדי להחליט לבסוף שהפטנט על הגנים BRCA מאושר.
בארץ יהיה קשה יותר להוציא פטנט על גן, בשל ניסוח החוק הדורש שאמצאה כשירת פטנט תהיה "חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית" כלומר - בעצם שלא סתם גילית משהו המצוי בטבע אלא יצרת משהו חדש, חדני ומועיל, ובעברית של בני אדם - המצאת משהו.

ניתן להוציא פטנטים כמובן גם בישראל על תרופות ועל קיטים לבדיקות, אבל לא ניתן למנוע ממישהו אחר לפתח קיט מקביל לביצוע בדיקה של אותו רכיב בגוף בשיטה אחרת. תחשבו על זה - למה רק גנים? כביכול כל רכיב בגופנו שיתגלה מעתה ואילך עלול להיחשב בארה"ב לכשיר לרישום כפטנט. הם עוד יאכלו את הכובע.

מעניין לציין, שאצלנו לא ניתן להוציא פטנט על "תהליך לטיפול רפואי בגוף האדם". כלומר - על תרופה כן, על מכשיר, על קיט - בהחלט, אבל על שיטה לעשות ניתוח, או אולי על תרגיל פיזיותרפיה - לא.
גם לא ניתן להוציא בארץ פטנט על "זנים חדשים של צמחים או בעלי חיים" - חוץ מאשר מקרה של "אורגניזמים מיקרו-ביולוגיים שלא הופקו מהטבע". בכך, חוק הפטנטים שלנו משנת 1967 חזה את התפתחות הביולוגיה הסינתטית המתפתח כיום בקצב מרשים, ומנגד אינו מרשה לרשום פטנט על מיני הכלאות וצמחים מהונדסים גנטית. במדינות אחרות זה בהחלט אפשרי.

בקיצור - האמריקאים עוד יצטרכו לשנות את החוקים של עצמם כדי לא להיתקע מאחור, כי כל המפעלים במדינות מפרות פטנטים סדרתיות כבר מייצרים קיטים לבדיקות BRCA. להבנתי, האמריקאים הם כמעט היחידים בעולם שמכבדים את הפטנט הזה, כנראה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים