בתשובה ליובל נוב, 27/09/12 20:14
603426
תודה על הקישור.

לעניין הסקת המסקנות המקורית, מה שלא ברור לי הוא האם השימוש באבן קיסר (ליתר דיוק: חיתוך יבש של אבן קיסר) הוא בהכרח הגורם האמיתי. נתון שחסר לי כאן: אם השימוש באבן קיסר מספיק פופולרי אצל אותם בעלי מקצוע, הרי שכל אחד מהם יעבוד גם עם אבן קיסר. לכן בעיקרון יש אפשרות שמתחבא כאן גורם אחר (דוגמה היפותטית: דבק שבו משתמשים חלק מהאנשים להדביק אבנים. דוגמה קצת יותר מעשית: האם הבעיה היא בחיתוך יבש‏1?).

המסקנה נשמעת על פניה די סבירה, אולם לא לגמרי ברור לי עד כמה היא יכולה להיות מוחלטת. מרגע שפורסמו המסקנות יש כבר קישור בין המקרים ועכשיו פתאום תהיה עליה בדיווח, בין אם היה קשר אמיתי ובין אם לאו.

אני מוכרח לציין שאני לא מכיר את המוצרים האמורים ואת טכניקות העבודה ולכן לא מן הנמנע שאני כותב שטויות.

1 נדמה לי שלנקודה הזו ניסו להסיט את האש אנשי אבן קיסר: הבעיה היא בחיתוך יבש ולא במוצר שלהם כשלעצמו.
603432
גם אני הדיוט גמור בכל התחומים הרלוונטיים לפרשה. למיטב הבנתי ממה שקראתי, אין עוררין על כך שסיליקוזיס נגרמת משאיפת אבק המכיל גרגרי סיליקה, ושאבק שכזה עשוי להיווצר מחיתוך של אבן קיסר (בין השאר). דבק, אני די בטוח, לא מפזר סיליקה באוויר, כך שהוא נפסל בתור "גורם אחר". עוד למיטב הבנתי, חלק לא מבוטל מהבעיה אכן נובע מחיתוך יבש: כשמרטיבים את החומר, האבק לא נישא באוויר.

תהליך הסקת המסקנות נראה לי כדלקמן -

עובדות:
1. אבן קיסר "הומצאה" ונכנסה לשימוש בסוף שנות השמונים.
2. דרושה חשיפה לאבק סיליקה של כעשר שנים כדי לפתח סיליקוזיס.
3. החל משנת 1997 החלו להיות מאובחנים בארץ מקרים של סיליקוזיס - בהתחלה מעט, ואח"כ יותר.
4. כל 25 חולי הסיליקוזיס שאובחנו בארץ בתקופת המחקר הם פועלים בענף הבניין, וכולם דיווחו על כך שלמעלה מ-‏90% מעבודתם השגרתית קשור בעיבוד אבן קיסר. פחות מ-‏10% מהם דיווחו על מגע עם גורמי סיכון אחרים (עיבוד גרניט, למשל).
5. כל 25 החולים דיווחו שהם לא השתמשו כלל באמצעים למניעת אבק סיליקה (הרטבה של החומר, אוורור). רובם גם לא הגנו על מערכת הנשימה שלהם באמצעות מסכות וכו'.
6. אבן קיסר מכילה שיעור גבוה במיוחד (93%) של סיליקה.

מסקנה:
עיבוד אבן קיסר ללא אמצעי הגנה נאותים עלול לגרום לסיליקוזיס.

לי זו נראית כמו מסקנה סבירה לחלוטין. ספציפית, עם אקלע לסביבה שבה חותכים אבן קיסר, אנסה כמיטב יכולתי לברוח.
603435
סימני שאלה לעובדות:

1. האם חיתוך יבש נפוץ יותר באבן קיסר לעומת אבנים אחרות (לדוגמה: גרניט)?
2. האם עליית השימוש באבן ייסר העלתה את השימוש באבן בבניין בארץ או שהיא במידה רבה החליפה אבנים אחרות? אם היא הגדילה בהרבה את נפח השימוש, יש הסבר חלקי אחר.
3. אילו עוד חומרים מתחום הבניין מכילים הרבה סיליקה?
603563
1. לא יודע, אבל אני לא רואה איך תשובה לכאן או לכאן משנה את המסקנה.

2. אני מעריך שהיא החליפה: כשמישהו בונה בית, הוא צריך להחליט האם השיש יהיה מאבן קיסר או מחומר אחר. המידות של השיש נקבעות קודם לכן.

3. חול, זכוכית ואבן, למשל. למה זה "סימן שאלה לעובדות"?
603566
תאוריה חלופית: הבעיה היא עם חיתוך יבש. חומרים אחרים מחייבים חיתוך רטוב (או שאולי חומרים אחרים היו גם הם פחות נפוצים לפני סוף שנות השמונים). כל בעלי המקצוע עובדים גם עם אבן קיסר מכיוון שהיא נפוצה בשוק (באותה מידה שכולם שותים מים).

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים