|
נתקלתי היום בתגובתך ממשנת 2012 . קראתי בזמנו את סיפור העם הוויקינגי (עם מנהיג פוליטי שהסתכסך וגלה וכולי) סיפור עם זה מוצג כהסבר לשם גרינלנד. לא זוכר אם קראתי את הסיפור בוויקיפדיה או במקום אחר. מכל מקום בעקבות הקריאה קיבלתי רושם שמדובר בסיפור עם חסר חשיבות עובדתית (פחות מסיפורי המקרא על מלכות בית דויד). זה שויקיפדיה ניתלית בסיפור עם אנקדוטלי כדי "להוכיח" טענה כלשהיא (הסיבה לשם "גרינלנד") לא מוכיח הרבה .
בהעדר ראיות מוצקות יותר לסיבת השם גרינלנד, אני מעדיף את ההסבר המחדלי שהזכרתי שיש לו ראיות מוצקות כאמור בהמשך כאן: בשלב מסויים בשנת 900 בערך האי גרינלנד שנחשב קפוא כולו הפשיר בחלקו (באיזורי חוף מסויימים) והחלק שהפשיר הפך במהרה לירוק זה הותיר רושם רב על על אנשים שהסתובבו באיזור (כנראה רובם ויקינגים שהיו ידועים ביכולת ההסעה המצויינת של הסירות שלהם (בעיקר שיוטים למטרות דייג, נדמה לי ?). עובדה היסטורית בדוקה היא שבמשך 200 עד 300 שנה החום שם היה מספיק גבוה כדי לאפשר גידולים חקלאיים. בערך בסביבות שנת 1200 היישוב הוויקינגי בחופי גרינלנד ניטש והחקלאות פסקה. דעה מקובלת היא שהטמפרטורה שם ירדה לרמה שלא איפשרה יותר גידולים חקלאיים. הוויקינגים לא אהבו את אורח החיים של האינואיטים ומכיוון שהייתה להם מדינת אם (נורווגיה ושכנותיה) לא הייתה להם סיבה להאחז בכוח במושבות הקפואות שלהם בגרינלנד.
התופעה של "ירוקת פתאומית" (ללא אפקט חממה ברקע) בחופי גרינלנד אמורה להוכיח שיש תנודות חום ניכרות באיזור זה מסיבות לא ברורות (לא התחממות בגלל התחממות גלובלית).
|
|