593677
קראתי בנתיים את המאמר הנוסף בסדרה (אפליה - מדריך למשתמש), שהופיע במוסף 'הארץ' של חג. מלבד הבעיות שאחרים וגם אני הערנו עליהן - אנקדוטות במקום נתונים, 'תרגילים מחשבתיים' שאינם מוכיחים דבר, הנחת יסוד שאם אין ייצוג יחסי מלא זו אפליה, תוך התעלמות משאלות לא נוחות כגון אפליית הנוצרים בארה"ב לפי שיטה זו בידי היהודים, וכו' - נוספו פה עוד שתיים. הראשונה היא ההתעלמות מההגירה המוסלמית לצרפת באותם דורות - קבוצת ביקורת עם אותו מוצא ואותה מדינה קולטת, כביכול, אבל פערים עצומים בקליטה; והשניה היא הבחירה שלה באקדמיה כמדגימה. היא טוענת ש"אוניברסיטאות ומוסדות תרבות רבים הם מקומות מעניינים במיוחד לבדוק בהם את התופעה, משום שהם מלאים באנשים בעלי כוונות טובות ואופקים רחבים, הרוצים לקדם שוויון ואף על פי כן נכשלים בכך. לפיכך, השאלה איך מוסדות שחברים בהם אנשים שרואים בעצמם שוויוניים באמת בסופו של דבר מנוהלים על ידי רוב של גברים אשכנזים, היא שאלה מסקרנת". ברור גם שכיוון שהיא פרופסור - באוניברסיטה, רחמנא לצלן - היא מכירה את המערכת, וזו גם סיבה טובה להתמקד עליה גם אם אינה אומרת זאת. אבל יש עוד משהו שהיא מכירה וממנו היא מתעלמת ברגל גסה: העובדה שבכל רגע נתון הסגל הבכיר באוניברסיטה מייצג לא את המצב כיום אלא את התפלגות מקבלי תואר דוקטור לפני 20-30 שנה.* זאת אומרת, ייתכן בהחלט שהמצב בסגל הבכיר הוא תוצר של אפליה - אבל זה לא יאמר שהאפליה קיימת *היום*, אלא שהתקיימה פעם.
כשהיא טוענת "אינדיקציה לכך שזה יותר מאשר תהליך מבני מעוות נמצאת בהנחה שאילו המוסדות הללו היו שוויוניים, אפשר היה לצפות שלאחר כניסת נשים, ערבים ומזרחים בשערי האוניברסיטה, יהיה להם ייצוג יחסי בהנהגתה; תרחיש זה רחוק מהמציאות שבפועל." ומוסיפה בהמשך ש"זה במשך עשורים רבים", היא מטעה בכוונה: אין אצלה שום התייחסות ל*פרק הזמן* או להשתנות היחס, אלא לכך שעוד אין (אם עוד לא היו, לא בדקתי את כולם) נשיאי אוניברסיטה ממוצא מזרחי - אבל כמה זמן נדרש מהרגע שמתחילים תואר ראשון עד שמועמדים לתפקיד נשיא אוניברסיטה, ומה היה אחוז המזרחיים בין אלה שחבשו את ספסל האקדמיה יחד עם הנשיאים הנוכחיים? וכמה יש היום, לעומת פעם? על כל אלה אין ולו בדל של תשובה.

*פעם-פעמיים בשנה עולה התמיהה בעיתונות איך ייתכן שנשים הן רוב הדוקטורים החדשים אבל רק מיעוט מפרופסורים מן המניין. מי שהיה טורח ובודק את שיעורי המסיימים דוקטורט לפני דור, היה מקבל תשובה טובה הרבה יותר: יש קורלציה לא רעה (אבל לא מלאה) בין אחוז הנשים מסיימות תואר דוקטור לפני שנות דור לבין שיעורן בסגל הבכיר כיום.
593682
לפני 20-30 שנה זה שנות ה80 וה90

לא בדיוק תקופת המעברות

ויש לך נתונים לגבי אחוז הדוקטוריות אז לעומת שיעור הבכירות כיום?
593686
האמת, שיש. כמו שאני חיפשתי, גם אתה יכול, כמובן אם תהיה מעוניין למצוא תשובות.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים