בתשובה לצחי בר, 11/01/11 21:12
561442
התלמידים קיבלו את התשובה שלך? מדענים דתיים הרי יש בכל הפקולטות בעולם, ומהתרשמות אישית מצאתי שבפקולטה לפיזיקה יש ריכוז גבוה במיוחד של מאמינים במגיה...
איפה לדעתך המדע אוסר על קיום כח עליון?
561444
כן, התלמידים קבלו שזאת עמדתי לפי מיטב ידיעותיי בפילוסופיה של המדע ופילוסופיה של הדת.

מדענים דתיים שלא הולכים בדרכו של שפינוזה שאיחד את הטבע והאל אכן נמצאים בדילמה מתמשכת. אם את מכירה הסבר אחר לסתירה המובנת בין מדע לדת, אשמח להשכיל.

לקביעתך שבמחלקה לפיזיקה יש מדענים רבים המאמינים במגיה, האם המדענים שמאמינים במגיה מכניסים את המגיה הזאת למאמרים המדעיים שלהם? אם כן אשמח אם תצייני מראה מקום למאמר כזה.

נשאל הפוך, תוכלי לתת דוגמה שהמדע מקבל כוח עליון? אחדד, לא מדובר על תופעה שהמדע לא יודע להסביר, כאלה יש בשפע, ואלמלא היו לא היה למדענים מה לעשות. אני מתכוון לתופעה שהמדע מסביר אותה באמצעות גורם שהוא מעבר לחוקי הטבע.
561458
המדע לא מסביר שום דבר על ידי גורם על-טבעי, הסברים על-טבעיים אינם חלק מ'השיטה המדעית', ואם לזה התכוונת אני כמובן מסכימה.

אבל קיומם של מדענים דתיים מכל הסוגים הוא כשלעצמו מפתיע בשבילי, ואני נאלצת לקבל כעובדה שבתוך אותו מוח יכולים לשכון בשלום גם מדען וגם מעלה באוב, אולי רק בהמיספרות שונות - המדען בשמאלית והמעלה באוב בימנית.

אני לא יודעת אם ההתרשמות שלי נכונה ובאמת בפקולטה לפיזיקה יש אחוז גבוה יותר של מעלים באוב. יכול להיות שההתרשמות מוטה כי מפתיע לגלות אפילו אחד, ואני מכירה אישית ארבעה, פלוס ניוטון (שדווקא כתב מאמרים "מדעיים" רבים על אלכימיה ותורת הנסתר, אבל החביא אותם).

ולא מדובר ב"חובשי כיפה" אלא באנשים שאימצו לעצמם מרצונם החופשי אמונה בעל-טבעי, כלומר מובנה אצלם 'ביט דתי' במוח.

מצד שני יכול להיות שיש בזה הגיון, כי מכל המדעים פיזיקה הכי קרובה למטפיזיקה.
או אולי לפיזיקה נמשכים אנשים יצירתיים במיוחד ('המדען המשוגע' הוא תמיד פיזיקאי), או אולי זה עובד בכיוון ההפוך והפיזיקה היא שמשגעת, וגם את זה אפשר להבין, כי מי מאיתנו לא הרגיש תחושת השתגעות קלה כשחשב גן החיות החלקיקי ועל דברים שעוברים ממקום א' למקום ב' עם הסתברות אפס להיות ביניהם?
561470
אחד הנתונים שאני זוכר מהדיונים הקודמים בנושא הוא (נדמה לי שזה אמור להיות נתון מהאוכלוסיה בארה"ב) שאחוז המאמינים בקיומו של אל מבין המדענים נמוך יחסית לשיעור באוכלוסיה הכללית.

ניוטון אינו בהכרח דוגמה טובה, מכיוון שהשבר הרציני בנושא החל במאה ה־19. גם המתמטיקה של ניוטון ושל בני דורו היתה מלאה בנפנופי ידיים (שלמרבה המזל התבררו ברובם כנכונים).
אנקדוטה על דת ומדע 561459
באחת המעבדות של מדעי החיים בירושלים ראיתי פעם קמע "קבליסטי" - טבלת אותיות וצירופי אותיות - ובמרכזה הצירופים די.אנ.אי.
למיטב הבנתי עובדת המעבדה (אישה מבוגרת בכיסוי ראש) באמת האמינה שהקמע הזה עוזר לה ב-splicing או משהו.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים