|
לא קראתי את הספר, אלא רק את התקציר, וגם זה בלי התגובות. עם זאת, כבר נחשפתי למספיק דיונים כאלה, אז אפשר לנחש מה אומרות התגובות גם בלי קריאה מעמיקה.
הכותבת יוצאת חוצץ נגד החקלאות המעכלת מערכות אקולוגיות, ובזה אני מאוד מסכימה. כל קשר בין "חגורת התירס" שיש בארצות הברית ובין חקלאות מסורתית הוא מקרי בהחלט. בעוד שכיום משתמשים במונו קולטורה, שאכן גורמת לבריחה של חומרים חשובים מהאדמה ומצריכה דישון מלאכותי, חקלאות מסורתית משלבת בין מגוון צמחים, אשר כל אחד מאזן את השני.
מהציטוטים נראה כאילו שהטיעון המרכזי של הכותבת נגד צמחונות הוא שימוש מופרז בתירס, וקצת קשה לי להבין את ההקשר. גידול מסיבי של תירס התחיל עקב סובסידיות בארצות הברית בשנות ה-70, שגורמות למצב האבסורדי שיותר משתלם לחקלאי לגדל תירס במחירי הפסד, מאשר לגדל כל דבר אחר. עודפי התירס האלה, דרך אגב, נערמים להרי ענק אשר יותר מאוחר מוצאים את דרכם אל האוכל שלנו, וחלק מהגורמים לצריכת המזון המוגברת. אם בעבר אדם היה צורך כפית סוכר ליום, הרי שכיום עם היכולת המופלאה להפוך תירס לסוכר, אדם צורך בממוצע 8 כפיות סוכר ליום. אז כן, גידול מופרז של תירס הוא אכן דבר לא ממש חיובי, אבל ממילא רוב התירס הולך למזון לפרות או סוכר לקולה, ככה שזה לא ממש קשור לתזונה צמחונית.
בקשר לשאלה מה גורם יותר נזק לסביבה, גידול בעלי חיים או גידול צמחים, כמובן שהתשובה היא תלוי. אבל מעבר לזה, כל גידול תעשייתי בצורה של מונו קולטורה, בין אם זה רפת ענקית או שדות תירס בגודל של מדינה, הם מזיקים מבחינה סביבתית. אם בודקים מבחינה מתמטית טהורה, הרי שכדי להפיק קילו בשר, צריך להאביס אותו בקילו דשא. בני אדם לא יכולים לאכול דשא, אבל אם במקום דשא היו מגדלים חיטה, לא היה צריך לגדל צמח ובו זמנית לגדל ולהאכיל בעל חיים, בצורה שדורשת הרבה יותר מפי שתיים משאבים.
לכן סלאטין יכול לגדל פרות בלי גרעינים, כי פרות באמת לא אוכלות גרעינים. זה שהיום נותנים להם את השאריות של התירס (או שאריות של בעל חיים אחרים) זה נחמד למי שיש עודפי תירס, אבל מאוד מזיק מבחינת הפרה. לכן הן יותר חולות, צריכות יותר אנטיביוטיקה, ושאר דברים לא נעימים. סלאטין מגדל לא רק פרות, אלא מגדל בשיטה המסורתית, שמשלבת בין מגוון של צמחים ובעלי חיים המשלימים אחד את השני.
חומרי קריאה נוספים: דילמת השפע של מייקל פולאן. לא צמחוני, אבל נותן הסבר יפה מאוד על תירס, ההבדלים בין משק אורגני למשק מתועש, חקלאות מסורתית לעומת חקלאות מודרנית, וכאלה.
להשכלה נוספת בנוגע תירס, הסרט מלך התירס (King Corn) מומלץ בחום, ואפילו יש אותו בוואלה, עם תרגום לעברית.
|
|