|
סיבסוד המים זה סיפור שמסתובב כבר הרבה זמן, לא לגמרי בצדק. מים בארץ מגיעים משני מקורות עיקריים, שאיבה ממקורות טבעיים (בארות, כינרת, מאגרים וכד') והתפלה. עד היום כולל רוב המים מקורם מהטבע, לכן העלות השולית שלהם (כלומר העלות לכל ליטר נוסף שנצרך, לאחר שהוקמה התשתית) קרובה מאוד לאפס, העלות הממוצעת (כלומר כולל השקעה בתשתית) היא 1.83 ש"ח לקוב1. מים שמקורם מהתפלה (וגם מים ממוחזרים בחקלאות) כן דורשים השקעה, שנכון להיום עולה למדינה כ2.5 שקלים לקוב מותפל (לא כולל עלויות הובלה). אז נכון שחקלאים עם מכסות משלמים 1.52 לקוב1, או 17% הנחה על העלות, אבל זה מאוד סביר שגם בשוק משוכלל (קל וחומר במדינה שרואה בחקלאות נכס לאומי) צרכנים גדולים יהנו מכוח מיקוח גדול ומחירים נמוכים יותר. כאמור בגלל העלות השולית, משתלם למקורות להמשיך למכור מים, שכן ההשקעה תשתית היא הוצאה מחייבת בכל מקרה.
המסקנה מכל העסק היא שהורדת הסובסידיה, אם תפחית בצורה חדה את הצריכה (עקומה גמישה), יכולה באופן פרדוקסלי לגרום לעליית המחיר לצרכן הביתי ולא לירידה.
חוץ מזה לא ברור לי איך המדינה מעזה לגבות ממני מעל לשבעה שקלים לקוב, כשהיא קונה אותו לכל היותר בשנים וחצי, ועוד לבקש ממני לחסוך.
|
|