בתשובה לניק ניים, 25/03/09 8:29
בכל זאת הופתעתי 506995
למה בעצם מתעקשים שתוצאות הבחירות ובפרט מספר המושבים הזעיר שמפלגת העבודה קבלה מראים שרצון הבוחרים הוא שהעבודה תשב באופוזיציה? ברק הצהיר מפורשות שהוא מתכוון להיות שר ביטחון בממשלה החדשה, ושהוא צריך שהבוחר יתן לו כוח לשם כך. מי שלא הצביע עבור העבודה כנראה אינו מעוניין במפלגת העבודה בממשלה ( או שלא מעוניין מספיק) אבל רצון המצביעים של מפלגת העבודה הוא בוודאי שונה. ממתי מפלגת העבודה צריכה לפעול על פי הרצון של מי שלא הצביע עבורה? זאת יריקה לפרצופי בוחריה ( גילוי נאות - לא הצבעתי לעבודה).

אני נזכר ביום ההוא בתיכון בו מחצית הכיתה הבריזו, ואני ועוד כמה חנונים ישבו בכיתה וספגו הטפות מהמנהל על כמה הלימודים חשובים.
בכל זאת הופתעתי 507029
אני מקווה שלמדת לקח, ובפעם הבאה גם אתה הברזת.
בכל זאת הופתעתי 507030
בכל זאת הופתעתי 507054
או קיי, לא חשבתי על זה ככה, מין הסתם כי לא עקבתי אחרי מערכת הבחירות, הסתפקתי בהיכרותי המצערת עם הדמויות והלכתי ושמתי את הפתק.

אז יש משהו בדבריך. עם זאת, זה נראה לי אף חמור יותר בהתייחס לטענה של חוסר אחריות דמוקרטית שבא פוליטיקאי ממפלגה גדולה עם הילה ומסורת שלטונית, וגורס שלא משנה מה, מי, מו, הוא מתעתד להיות בממשלה הבאה בתור שר בטחון (ואולי גם ראש ממשלה).

כפי שאני מבין את מבנה המערכת הפוליטית בארץ, מפלגה היא בסיס שלטוני-רעיוני ולא בסיס להרצת אישים אלה או אחרים לתפקיד זה או אחר. ואף אם התפיסה הזו היא אנכרוניסטית, אני בטוח שרבים בעבודה ראו בהצהרה שאתה מציג משהו שולי.

אם אהוד ברק ראה בה את העניין המרכזי, השאלה היא מה פשר המחדל שמחזיק את "הברק" בראשות העבודה? מתי יגיע הרעם שיפטור אותנו מעונשו של זה?

אולי קבורת החמור שהוא מבצע לדעתי במפלגת העבודה היא הרעם הזה? (ואגב, כמה קרובים שלי ועוד אנשים שאני מכיר שכן הצביעו עבודה נראים לי מאוד לא מרוצים כרגע).
בכל זאת הופתעתי 507058
כיוון שלאחר הבחירות המקדימות בעבודה היה ברור שהשאלה היא רק את מי ירסק ברק קודם - את המפלגה או את המדינה - אני בינתיים מרוצה שהוא ריסק קודם את המפלגה, ומקווה שעובדה זו תמנע ממנו לרסק את המדינה.
בכל זאת הופתעתי 507073
יש אנשים לא מרוצים בכל הקשת הפוליטית. אם תבדוק אצל מכריך אני מניח שבהוודא תוצאות הבחירות הם ראו בעיני רוחם ממשלת אחדות, כך שהמה מו מי היה מקובל עליהם.

יש כרגע מתח בין התפיסה של מפלגה כבסיס רעיוני ובין התפיסה של מפלגה כפלטפורמה להרצת אישים. גם קדימה וגם הליכוד הבליטו את ראשיהם והדגישו את היכולות שלהם כמי שמסוגל ''לנהל''. התפיסות הרעיוניות של שלוש המפלגות הגדולות לא באו לידי ביטוי הרבה בשנים האחרונות, אולי קצת יותר חמיצות אצל הליכוד בבואו ליישם תכתיבים אמריקאיים וקצת יותר חמיצות אצל קדימה בבואה ליישם את תכתיביה של ש''ס.
בכל זאת הופתעתי 507110
ואכן אנשים מהם שמעתי כי ממשלת אחדות היא דבר רצוי, סבורים כי ההבדלים הרעיוניים בין "מפלגות השלטון" הם אפסיים. עבורם אכן הגיוני לראות בבחירות כשאלה של אישים.

אוותר על הויכוח בדבר היעדר הבדלים בין המפלגות (לא מקובל עליי, בקצרה) לטובת חידוד הנקודה. אם נאמר כי הבחירות מתקיימות לצורך הרצת אישים בלבד, הרי שאין היגיון בשיטת הבחירות/הקמת הממשלה הקיימת כרגע. שהרי ההמלצה לנשיא היא אקט שמתבסס על היגיון "המאבק הרעיוני". הימין ימליץ ביבי, ומפלגות שאינן מזהות עצמן כימניות ימליצו משהו אחר. אח"כ יבוא ביבי בשם ניצחון הימין ויבקש להקים ממשלה על בסיס אישי ולא רעיוני...

זוהי כימרה שנועדה לא לעבוד.
בכל זאת הופתעתי 507115
יש בזה משהו, אבל זה בדיוק המתח שדיברתי עליו. מי שמצביע למפלגה ''רעיונית'' קטנה בדרך כלל עושה זאת כדי ''להמריץ'' את הקואליציה שתוקם לכיוון הרעיוני שלו. כמובן שיש בכל זאת הבדלים, לפחות היסטוריים, בין הרעיונות של המפלגות הגדולות וראשיה, וזה מספיק כדי לתחום את הקואליציות מבחינת המפלגות הקטנות, אבל ההבדלים האלו הם לא עד כדי כך גדולים מכדי למנוע ישיבה בממשלה של הליכוד והעבודה ( מה גם שיש להם אויב משותף -קדימה).

כך מפלגות הימין, השותפים ''הטבעיים'' של הליכוד ימשכו את הממשלה ימינה, אבל כפי שאנו רואים, אפשר בקלות לדמיין ממשלה עם הליכוד ומפלגת העבודה ( אבל לא עם מר''צ). חלק ממצביעי מר''צ הימרו על האפשרות שתוקם ממשלה בראשות קדימה או אפילו העבודה ( אם הם היו אופטימיים במיוחד בקשר לסקרים) ואז הם יכלו להטות את הקואליציה לכיוונם.

מי שמצביע עבור מפלגה גדולה, בפירוש מצפה שהיא תגיע לשלטון. מי שמצביע עבור מפלגה קטנה עושה זאת כדי לאותת למפלגת השלטון לאיזה כיוון צריך לפנות. מצביעי ליברמן לא היו בולעים את לשונם אם ליברמן היה ממליץ על לבני בתנאי שהיו עוטפים להם את זה נכון.
בכל זאת הופתעתי 507178
אני מניח שהלא התכוונת, אבל "בהוודא" (תוצאות הבחירות), ומכאן "נוֹדָא", הוא חידוש מוצלח.
ציון, הלו? תשאלי לשלום. 507234
וכשאתה כותב ''שהלא התכוונת'' בוודעי לא התכוונת, אבל גם זה מוצלח.
בכל זאת הופתעתי 507364
אבל למה לראות כאן דוקא את המתח ולא את ההשלמה והתואם ההדדי: מפלגה היא פלטפורמה להרצת אישים, אבל הבחירה ביניהן נעשית גם על בסיס רעיוני-אידיאולוגי. כאשר אתה בוחר את את האישיות המועדפת עליך, הבסיס הרעיוני יכול ואף משמש לעיתים קרובות קריטריון מרכזי.
אפשר גם לבחון זאת בדרך השלילה. נניח שמפלגה מסויימת דוגלת ברעיונות המועדפים עליך, אך ראשיה ידועים לשמצה כנוכלים, רמאים וגרוע מזה טפשים ולא יוצלחים. האם תרצה להצביע עבורה?
הסוד של מפלגה מצליחה הוא בשילוב ההרמוני של מצע אידיאולוגי עם נבחרת הנהגה.
בכל זאת הופתעתי 507374
נראה לי שמה שמפריע לראובן הוא שהמפלגות מבליטות רק את העומד בראשן.
בכל זאת הופתעתי 507381
מה שקורה אצלינו זה ש''ראשיה'' ו''ראשה'' של המפלגה אינם בהכרך היינו הך, לא מבחינה אידאולוגית ולא מבחינת יכולת.
בכל זאת הופתעתי 507385
אם האידיאולוגיה של "ראש" המפלגה אינה עולה בקנה אחד עם האידיאולוגיה של רבים מ"ראשי" המפלגה, מוטב כנראה לדחות את כל המפלגה עם נבחרתה.
נראה לי שהנקודה הבעייתית בכל העניין הזה היא שהבוחרים מצד אחד אינם מתיחסים ברצינות מספקת לזכות הבחירה שלהם ומצד שני חלק מהם מיחסים לעצמם זכות מופרזת לנהל בעצתם ובדעתם הנבונה את מהלכיהם של נבחריהם (ואצלנו גם את של אלו שלא בחרו בם). תפקיד הבוחר הוא לבחור את הנבחרים ולא לנהל את המדינה בשבילם.
כנראה שהסיבה לתופעה הזו נעוצה בהתנהגות הנבחרים עצמם. הפארסה שעושים נתניהו והליכוד מעצם תהליך הבחירה הדמוקרטית, הזכירה לי את 1984/אורוול. אאל"ט, גולדשטיין אוייב העם בספר, מתגלה במהלכו כאלטר אגו של האח הגדול. נתניהו ושות' מפטמים את צאן מרעיתם בהשמצות והפחדות על עלילותיהם ועוולותיהם של הגולדשטיינים מן השמאל, אך כאשר הציבור סופסוף נותן את ההגה בידם נראה שנתניהו מוכן לשלם הרבה מאוד כדי שא. ברק ישב במגדלי הקריה (ושלושת המנדטים שהלז מביא עימו לא יכולים לשמש הסבר סביר לכך).
בכל זאת הופתעתי 507386
אתה לא משאיר הרבה ברירות. מספר 2 בקדימה הוא מופז, מספר 2 בליכוד הוא (?) סילוון שלום. רק במפלגת העבודה אפשר לסמוך על פואד שיגבה את ברק ( בינתיים). מה קורה כרגע במרץ לא רלוונטי, אבל נדמה לי שלביילין ושריד היו הרבה מתנגדים פנימיים בזמנם, ואפילו עכשיו היה לחץ על גומס להתפטר בעקבות אי הכנסותה של גלאון. לפחות מספר 2 של ליברמן(מי זה?) לא עושה צרות.
בכל זאת הופתעתי 507388
מספר 2 של ליברמן הוא אחד, עוזי לנדאו... פוליטיקאי בעל מוניטין נאמן לחלוטין.
בכל זאת הופתעתי 507393
"מספר 2" לא בהכרח במובן הרשימה לכנסת, אלא יותר במובן האיש השני הכי חזק במפלגה, אבל אפילו אם לנדאו הוא האיש, אני דווקא חושב שאנו עשויים לראות מחלוקות רציניות בינו ובין ליברמן, דווקא בשל נאמנותו של לנדאו (נאמנותו האידאולוגית כמובן).
בכל זאת הופתעתי 507389
לא על זה דברנו. אתה מדבר עכשיו על תחרות ואינטריגות אישיות. קודם דברנו על סתירה מבחינה אידיאולוגית. האם אתה טוען שיש תהום אידיאולוגית בין לבני למופז או בין נתניהו לסילוון וג'ודי? (כשכתבתי הרמוניה התכוונתי להרמוניה אידיאית ולא אישית).
בכל זאת הופתעתי 507392
קשה לי ממש לקרוא את מופז, אבל כן, יש תהום אידאולוגית. אני מניח שמופז מתנגד להתנתקות ומתנגד למדינה פלסטינאית, בערך כמו ביבי. זה שאתה אופרטוניסט לא אומר שאין לך אידאולוגיה.
אני די בטוח שדעתו של שלום לא היתה נוחה בקשר לרפורמות ה''אנטי סוציאליות'' של נתניהו. אל תגרור אותי בבקשה למלחמת מראי מקום, אבל אני חושב שמופז הביע דעות הרבה יותר מיליטנטיות באשר להסכמים עם הפלסטינאים (ואולי גם סוריה) מאשר אולמרט וליבני.
בכל זאת הופתעתי 507443
אני ממש לא מסכים איתך. לא משנה מה מופז חושב או מתכוון. העובדה שבתום כל התמרונים האופורטוניסטיים שלו הוא נחת ב''קדימה'' דוברת בעד עצמה באלף קולות. לא חשוב אם אתה מתנגד אסטרטגית או מסתייג אידיאולוגית מההתנתקות, אם היית ב''קדימה'' בזמן הרלאבנטי, תמכת בהתנתקות.
בכל זאת הופתעתי 507588
תזכיר לי מה קרה קודם, ההתנתקות או יסוד קדימה?
בכל זאת הופתעתי 507612
ההתנתקות.
בכל זאת הופתעתי 507655
אאז''ן יזמת ההתנתקות קדמה ל''קדימה'' והקמת ''קדימה'' קדמה להתנתקות בפועל. בכל מקרה אין זה משנה. גם כאשר בתעמולת הבחירות נסתה ''קדימה'' לצייר את נתניהו כמי שתמך בהתנתקות, ראיתי זאת כתעמולה גרידא. בסופו של דבר סביב שאלת ההתנתקות נוצרו שני מחנות. מה שקובע הוא באיזה מחנה מצאת את עצמך (מופז בקדימה ונתניהו בליכוד). מה חשבת, ומה ניסית לעשות לפני ואחרי פחות משנה.
בכל זאת הופתעתי 507658
לא ממש. קדימה הוקמה בנובמבר 2005, ההתנתקות הסתיימה באוגוסט.

בקדימה היו חברי כנסת שהתנגדו להתנתקות (כמו הנגבי) ובליכוד נשארו מספר חברי כנסת שתמכו בהתנתקות (כמו נתניהו, שלום ולבנת)
בכל זאת הופתעתי 507662
נדמה לי שאתה נתפס לפורמליזם. עד כמה שאני זוכר, קדימה הוקמה בגלל שמרכז הליכוד סרב לאשר את מדיניות ההתנתקות של הליכוד וזאת היתה נקודת היציאה של מפלגת קדימה.
לגבי הדוגמאות, כבר אמרתי שלא ממש משנה מה בדיוק עשו ופעלו האישים הנזכרים. ברור לחלוטין שאילו הנגבי התנגד באופן מהותי להתנתקות הוא לא יכל להשאר במפלגה אחת עם מבצעיו ואילו נתניהו, שלום ולבנת באמת תמכו בהתנתקות הם לא היו מסתפחים לליכוד ש''הוקם מחדש'' על בסיס ההתנגדות להתנתקות. אם כך היו פני הדברים, היה צריך לומר שהפילוג בין קדימה לליכוד חל בגלל סירובו של שרון להישמע להחלטת המרכז ולא בגלל ההתנתקות, מה שלא נראה לי כל כך ריאלי ובכל מקרה אינו ממש לזכותם של אנשי הליכוד ה''מטוהר''.
בכל זאת הופתעתי 507664
אתה פשוט משכתב את ההיסטוריה. קדימה, כאמור, הוקמה אחרי ההתנתקות, התוכניות להקמתה החלו אחרי ההתנתקות. לשרון היה רוב במרכז הליכוד (הוא ניצח את נתניהו בספטמבר במרכז בקרב על הקדמת הפריימריז). היא הוקמה על ידי שרון בגלל שהוא ידע שהוא הולך להפסיד בקרב על מנהיגות הליכוד (לא במרכז, בקרב המצביעים, שם לא היה לשרון רוב). החלוקה לקדימה-ליכוד היתה על בסיס פרסונלי מובהק, הנגבי, מופז, שטרית וליבני, שידעו שאין להם מה לחפש במרכז ובטח שלא בקרב המתפקדים, הלכו לקדימה, נתניהו, שלום, ליבני ואיתן, שידעו שיש להם תמיכה במרכז, נשארו בליכוד.
בכל זאת הופתעתי 507683
לאחר הקמת קדימה, כל מי שמצא את עצמו שם תמך *בדיעבד* בהתנתקות, וכל מי שנשאר בליכוד הצהיר שהוא התנגד. אם זה אומר משהו על תפיסת עולמם זאת כבר שאלה אחרת, אך זכור שבאותם ימים היה דיון ציבורי על התנתקות שנייה.
בכל זאת הופתעתי 507685
איפה הצהירו ליבנת, שלום, איתן ונתניהו שהם התנגדו להתנתקות? איפה הצהירו הנגבי ואלקין שהם תומכים בהתנתקות? הדיון הציבורי על ההתכנסות היה כמעט חצי שנה אחרי הקמת קדימה, כששרון נכנס לקומה ואולמרט החליף אותו. שרון עצמו, כשעוד היה ער, הצהיר חד משמעית ש"לא תהיה התנתקות שניה".
בכל זאת הופתעתי 507686
הווה הגון. לא אמרתי שאנשי קדימה תמכו בהתנתקות שנייה, אמרתי שהם הצדיקו בדיעבד את הראשונה.
בכל זאת הופתעתי 507687
נתניהו הצהיר שהוא מתנגד להתנתקות כשהצביע נגדה בממשלה, שבוע לפני הפינוי. אז גם התפטר מתפקיד שר האוצר.
באותה הצבעה התנגדו לפינוי גם לבנת והנגבי.
דרך אגב עניתי לך על שאלתך ''איפה הצהירו'', אבל אני חושב שמעשיו בפועל של הנגבי מראים שבעצם תמך בהתנתקות (למרות שהתנגד בהצבעה). אילו היתה סכנה לרוב של שרון אני מנחש שהיה תומך. לא יודע לגבי נתניהו.
בכל זאת הופתעתי 507688
איפה הצהירו? בתוכנית הבוקר של רזי ברקאי בגלי צה"ל. עכשיו אתה מרוצה?
בכל זאת הופתעתי 507721
אתה מעמיד אותי במצב לא נוח. מצד אחד אתה זורק ''אתה פשוט משכתב את ההיסטוריה'' בעוד שאני רואה בדיוק את ההיפך. מצד שני זה לא נראה נושא שמצדיק חיטוט ארכיוני דקדקני. עובדתית, זכור לי בודאות ששרון הפסיד למתנגדי ההתנתקות (לנדאו ושות') בהצבעה שנערכה בקרב מתפקדי או מרכז הליכוד. שרון סירב לקבל על עצמו את דין ה''תנועה'' ומרגע זה החלה התנועה לקראת הפרישה מן הליכוד והקמת קדימה בשיתוף עם פורשי העבודה. ההצבעה וההפסד של שרון בה לא יכלו להיות אחרי ההתנתקות, אחרת מה היה הטעם בהצבעה אם ההתנתקות כבר התבצעה.
כאמור, בסיכומו של דבר, כל אלה דקדוקי עניות. המפץ הגדול של הפוליטיקה הישראלית שהוליד את קדימה כמפלגת המרכז הישראלי המאחדת יוצאי ליכוד, מערך ושינוי, התרחשה סביב קו השבר של ההתנתקות. עצם התייצבותם של הפוליטיקאים לאורך קו השבר הזה, קובעת את עמדתם הפוליטית, הרבה יותר מהסיבות הפרסונליות והקוניקטורליות שהניעו אותם.
בעניין עקרוני כזה של חלוקה לימין, מרכז ושמאל, התודעה תקבע בסופו של דבר את ההוויה. הפוליטיקאים יאלצו להתיישר לפי האלקטורט שלהם. אם אתה מאשים את הצד שאינך מסמפט באופורטוניזם אגואיסטי, עליך לזכור שדוקא האגואיזם הזה יאלץ אותם לפעול לפי המחנה שלהם ולא לפי עמדות תאורטיות שהיו או לא היו להם. (אהוד ברק שמנסה לאגוף את המרכז מימין עלול לאבד את מעט האלקטורט שנותר לו, פשוט משום שהמחנה שהוא בחר אינו תואם את עמדתו האישית כאולטרה מרכז והוא הורס את יכולתה של מפלגתו לבדל עצמה מן המרכז).
בכל זאת הופתעתי 507740
השטן, כרגיל, נמצא פרטים. הפיצול בליכוד קרא בעקבות ההתנתקות וההתנהגות של שרון שהובילה את ההתנתקות, ודירדרה את היחסים של שרון עם הבסיס האידיאולוגי בליכוד ועם מתפקדיו. אבל, הפיצול עצמו היה אחרי מעשה, והבחירה "מי לליכוד ומי לקדימה" היתה על בסיס אישי לגמרי, ולא על בסיס אידיאולוגי. שרון הפסיד המשאל מתפקדי הליכוד כמעט שנה וחצי לפני שהוא הקים את קדימה. במרכז עצמו, למרות הרבה רעש של המורדים, שרון ניצח. בכנסת, לעומת זאת, שרון הפסיד, אחרי שנתניהו הצטרף למורדים (אחרי מימוש ההתנתקות) ולא תמך במינוי השרים בראון ובוים (וזה, אגב, היה הטריגר להקמת קדימה, כאמור, הכל אישי). זה לא היה כל כך מזמן, אנחנו יכולים להרשות לעצמו לזכור. אף אחד מ-‏15 חברי הכנסת של שינוי לא הצטרף לקדימה עם הקמתה, שניים הצטרפו לליכוד, והשאר פרשו (או הצטרפו לחץ או נשארו בשינוי, שזה כמו לפרוש). מהעבודה הצטרפו שלוש חברי כנסת, על בסיס פרסונלי מובהק.

אני לא "מאשים" אף צד באופורטוניזם יוצא דופן, זה חלק מהפוליטיקה, וזה קיים בכל הצדדים (כאמור, גם בליכוד וגם בעבודה). אני מאשים אותך בשכתוב ההיסטוריה.
בכל זאת הופתעתי 507859
הבעיה היא שמרוב פרטים לא רואים את היער. דוגמה? אתה כותב אולי "אף אחד מ-‏15 חברי הכנסת של שינוי לא הצטרף לקדימה עם הקמתה" אבל נראה שכמעט כל האלקטורט שלה עשה בדיוק את זה.

"שכתוב היסטוריה"? בדרך כלל עושים זאת למען מטרה כלשהי. נו בסדר, ההתנתקות החלה באוגוסט ו"קדימה" הוקמה בנובמבר (2005) ושכחתי ששרון בעצם ניצח במרכז (אחרי ההתנתקות). וכל זה מוכיח מה? שהליכוד ונתניהו בעצם תומכים בהתנתקות ומפלגת "קדימה" הוקמה כדי לתמוך בשחיתות של משפחת שרון? מלבד העמדת הפרטים על דיוקם לא הוכחת דבר.
הטענה שלי היא שאופורטוניזם ואינטרסים אישיים יכולים להציב מתנגדי התנתקות ב"קדימה" ותומכים שלה בליכוד. הם אינם יכולים להפוך את קדימה למפלגת מתנגדי ההתנתקות ואת הליכוד למפלגת תומכיה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים