בתשובה למינק, 28/09/07 19:09
האם דרושה העבודה? 458382
בתקופה של א.ד. גורדון העבודה כללה, מעצם הגדרה, התחברות אל הטבע ואל המוחשי. החקלאי עובד את האדמה, רפתן חולב את הפרה אפילו הנגר לוקח עצים ויוצר מהם רהיטים. אני חושב שברמה הכי
בסיסית של קיום האדם הצורך בעבודה "פיזית" והחוויה החושית שבעקבותיה טבועים עמוק עמוק בתוכינו.

האם ניתן לדמיין פוסטרים מלאי פתוס של קיבוצניקים יושבים בקיובילס' עם חולצה כחולה ומתקתקים שורות קוד ? את העבודות הפיזיות שנעשו לחלוטין לא רלוונטיות במאה ה21 למדינות מפותחות, החליפו בעיקר הניהול, השירותים וטכנולוגיות המידע.

הלך הרוח של ימינו הוא רומנטיקה קפיטליסטית. במהלך השבוע אתה עובד בעבודה משרדית משעממת ברמה זאת או אחרת. בסוף השבוע אתה משתמש בהון שצברת כדי לעשות סיבוב ג'יפים בגליל ולהרגיש "בחיים".
הבלדה לרפתן 458383
אם היית שומע אריסטוקרט בריטי מהתקופה הויקטוריאנית אומר דברים דומים לשלך לגבי חוסר-הרלוונטיות של עבודות פיזיות עבור בן מעמדו, היית צוחק - חייו הרי נשענים על עבודת כפיים רבה, של אחרים. מה ההבדל עכשיו? שאת הקו הדמיוני ציירנו גיאוגרפית במקום חברתית?

עבודה פיזית רלוונטית היום כמו תמיד. היא פשוט נעשית באופן יותר יעיל, ומשאירה יותר מאיתנו להוציא זמננו על מותרות ומשחקים - ואם אנחנו עובדים יותר קשה עבור המרצדס משעבד חקלאי מקראי עבור הלחם שלו, זה לא הופך את המרצדס לפחות מותרות. בטח שלא את הציורים/התמונות שבסלון, את אוסף המוסיקה ואת הספריה הפרטית.

"במהלך השבוע אתה עובד בעבודה משרדית משעממת ברמה זאת או אחרת. בסוף השבוע אתה משתמש בהון שצברת כדי לעשות סיבוב ג'יפים בגליל ולהרגיש 'בחיים'." - להבדיל מאיזו עבודה של אדם ממוצע, ומאיזה לוקסוס שהוא הרשה לעצמו? להבדיל מעבודתו המרתקת של החקלאי, או מהביקור התלת-חודשי של המלח בבית הבושת?

---

אני בכלל לא משוכנע שבמדינות המפותחות יש יותר שוכני משרדים מעובדי כפיים, אלא אם בגלל ששרברבים לא מייצרים את הצנרת, אתה סופר אותם יחד עם פקידי הבנק כ"נותני שירות". אבל לא ספרתי.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים