|
במחשבה ראשונה, אכן מפתיע שהצבא הופיע במקום השני ברשימה. ואולם, כששואלים את השאלה בצורה פרטנית יותר - "איזה גוף ממלא את תפקידו בדמוקרטיה שלנו באופן תקין יותר?" התוצאות שהתקבלו הן הגיוניות יותר.
לדעתי, מתן האמון בצבא כחלק מהדמוקרטיה שלנו מוצדק. אמנם, רובנו שירתנו בצבא וקוראים כל שני וחמישי על מחדל זה או אחר ויודעים שהצבא הוא ארגון גדול ובעייתי.ואולם, קשה מאוד להעלות על הדעת מצב שבו הצבא בישראל יערער את אושיות הדמוקרטיה (דוגמת תורכיה) או יפיל אותה(דוגמת פקיסטן השבוע).
לעומת זאת, כאשר אנחנו ממליכים את רשות בתי המשפט בצורה כה גורפת, עלינו להיזהר ולזכור שגם מערכת זו סובלת ממספר חסרונות אקוטיים. אולי המהותי שבהם הוא מינויים של שופטים לתקופת חיים באפשרות מוגבלת לפקח על ביצועיהם ולהדיח אותם כשסרחו.
רבים מהפרטים הקטנים בתמונה של הרשות השופטת כמאחז הצדק והדמוקרטיה כנגד השחיתות והזילות שברשויות המחוקקת והמבצעת חושפים עוולות רבות שקשה לעיתים להבין את סיבתן ויש להן השפעה מצטברת על איכות החיים במדינה.דוגמא מובהקת במיוחד הוא היחס המקל של מערכת המשפט כלפי מבצעי פשעים אלימים כנגד נשים וכן כלפי עברייני צווארון לבן.
לסיכום מצב הדמוקרטיה בארץ מצטייר נכונה לדעתי בתוצאות הסקר והוא עגום למדי - אין איזון באמון שניתן לרשויות השונות והאמון עצמו ייתכן והוא עיוור למתרחש במציאות.
|
|