בתשובה לסמיילי, 19/06/06 9:55
רגע של גאווה 391437
ננסה ככה:
מלחמת המפרץ הראשונה והשניה מספיקות? - לא. לא ירו עלינו טילים בראשונה ? לא היה להם נשק כימי שהם בחרו/לא יכלו להשתמש בו ? לגביה השניה, כל הסיפור היה מסכות מגן, ישראל למעשה לא רצתה להשתתף בסיפור (להבדיל מראשונה, שרק מזג האוויר הציל אותם מחרון אפנו). חלוקת מסכות מגן היא צעד טיפשי בכל מקרה (היעילות שלהם מוגבלת לכמה שעות מרגע פתיחת הפילטר) אבל זו לא מסחטת כספים. אזהרות לגבי יכולת גרעינית של איראן "בעוד 4 שנים", החל מ-‏1980? - קשה לדעת האם בזכות מערכת הביטחון אין להם פצצה או למרות. בכל מקרה אזהרות רציניות זכורות לי רק בארבע-חמש השנים האחרונות, לפני זה זה היה כללי נגד זליגת טכנולוגיות. אזהרות לגבי הצבא המצרי מ-‏79 ועד היום? - והיום יש להם צבא מודרני שיכול ליצור בעיה בזמן סיכסוך. אזהרות לגבי הנסיגה מלבנון? חלק ניכר מאוד מהטרור מהרצועה בא בהכוונה של החיזבאללה (הנתונים שאני מכיר הם מתחילת האינטיפאדה, אבל לא נראה לי שהרבה השתנה), אז היה להם שכל ליצור מאזן אימה (קטיושות עד לערים ישראליות, יש האומרים עד חיפה) תוך העברת מרכז הכובד לחזית אחרת. אזהרות באשר להכנות סוריות למלחמה? איפה ? סוריה לא תצליח לכבוש את עזה היום. אזהרות חוזרות לגבי "מגה פיגוע"? להזכיר מכונית מסחרית שנתפסה עמוסה במאות ק"ג של חומר נפץ ? אוסאמה בין לאדן? מה איתו ?
רגע של גאווה 391450
ירו עלינו טילים במלמת המפרץ הראשונה, באף אחד מהם לא היה נשק ביולוגי או כימי (בניגוד מוחלט לאמיתית המוחלטות של דוברי מערכת הביטחון).

עד כמה שידוע לי, לא היה להם נשק כימי שאפשר היה להשתמש בו כנגד ישראל (בגלל המרחק והגובה של הסקאד).

אתה זוכר את האזהרות של מערכת הביטחון לפני מלחמת המפרץ השניה? לא מדובר בסתם "צעד טפשי" (ואני לא יודע עם חלוקת מסכות אב"כ היא צעד כל כך טפשי, אבל לא על זה הדיון), אלא בשקר גס שנועד (כנראה, אני לא קורא מחשבות) למטרות פוליטיות וכלכליות.

זה שאתה לא זוכר את האזהרות לא אומר שהן לא היו קיימות. אם אתה לא מאמין לי, לך לארכיונים (מניסיוני, הדיון הזה איתך הוא חסר טעם).

האזהרות לגבי מצרים לא היו "שהם יפתחו צבא מודרני" (זה היה חלק מההסכם) אלא שהם ישתמשו בצבא הזה כנגד ישראל. בינתיים הם לא השתמשו בו, לא בשל"ג, לא באינתיפאדה הראשונה ולא בשניה.

האזהרות לגבי הנסיגה מלבנון לא היו שהם "יכווינו את הטרור מהרצועה", אלא שהם יפציצו את קרית שמונה.

אזהרות באשר להכנות סוריות למלחמה יש בכל העיתונים בעברית מידי שנה. לא קראתי שום אזהרה שמתייחסת לעזה, רובן מדברות על הגולן (מה שנראה לי די הגיוני).

אתה יכול להזכיר איזה מכונית שתרצה. אם זה מה שעושה לך טוב...

אוסאמה בין לאדן הוא בחור "חביב" שעושה כל מיני דברים "נחמדים" ובין השאר מנהיג, בזמנו החופשי ארגון בשם "אל קעידה". כנראה שהארגון הזה עמד מאחורי כל מיני פעולות ראווה בומבסטיות ולא כל כך סימפטיות. פרטים נוספים, אפשר למצוא ב http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%95%D7%A1%D7%9...
רגע של גאווה 391720
מה ההערכה הסבירה המינימלית לגבי פרק הזמן שהיה לוקח לעיראק לפתח את הטכנולוגיה הדרושה בכדי להשתמש בנשק כימי נגד ישראל? אם ההערכה הייתה שתהיה להם הטכנולוגיה בעוד (נגיד) חצי שנה, האם לא היה צריך להזהיר ולפעול כבר אז?

האם ראוי שנצפה ממערכת הבטחון להערכות כה מדויקות? לדעת מתי לעיראקים יש יכולות כאלו ברזולוציה של חודשים למשל?

האין אנחנו צריכים לרצות שמערכת הבטחון תהיה זהירה (כלומר פסימית) בהערכותיה? אם כן, זה מכריח אותנו לסבול אזהרות שווא.
רגע של גאווה 391754
1. לעיראקים היתה יכולת כימית (שלמיטב ידיעתי, לא הם פיתחו) עוד בתחילת מלחמת איראן-עיראק (שנות השמונים). גם הסקאד (שהעיראקים השתמשו בו) פותח בברה"מ בתחילת שנות השמונים. מלחמת המפרץ הראשונה היתה פרצה ב-‏1991. מה שנתן לעיראקים עשר שנות פיתוח. עובדתית, במהלך העשור הזה העיראקים לא התקרבו להצלחה, ושום הערכה סבירה לא יכלה להכיל פיתוח מוצלח בתוך "חודשים". למיטב הבנתי, מדובר בפיתוח של דבר חדש לגמרי (ז"א, אין על הנושא פרסומים מדעיים, ואין מוצרים קיימים שאפשר לעשות להם הינדוס לאחור). דבר שמצריך יכולת מדעית וטכנולוגית גבוהה. זכור שבשביל לפתח את פצצת האטום בהצלחה ובסוד היו צריכים האמריקאיים את מיטב המוחות המדעיים של אותה תקופה, ואלמלא העזרה הגרמנית (שסיפקה את אותם מוחות) פרוייקט מנהטן היה, איך נגדיר את זה, מצליח פחות. כדאי לזכור גם שברה"מ התפרקה רק אחרי מלחמת המפרץ. אגב, מעניין לציין שגם כאן, כשלון הפיתוח העיראקי לא נבע מתקציב בטחוני נמוך (יחסית לתוצר הלאומי), שוב מתברר שעדיף 10 אחוז ממאה שקל על פני 80 אחוז משקל יחיד. מעניין לציין שגם בתקופה שעברה מאז ועד מלחמת המפרץ השניה העיראקים לא ממש התקדמו טכנולוגית.

2. ראוי שנצפה ממערכת הביטחון לכנות. ז"א, אי אפשר לצפות מהם להגיד את *כל* האמת (אתה יודע, סודות צבאיים), אבל בהחלט ראוי לדרוש ממנה שלא לומר דברי שקר. אם דובר מערכת הביטחון מעריך שהסיכוי שיפול על תל אביב טיל נושא נשק כימי הוא קטן מאחוז, אני מצפה ממנו שלא להגיד שהודאות שיפול על תל אביב נשק כימי היא מוחלטת. לראשי מערכת הביטחון יש מנהג מגונה של "זלזול" במערכות האזרחיות, זלזול שמביא אותם לדיבורים על אמיתות מוחלטות, בזמן שהעובדות הידועות להם רחוקות מלהיות מוחלטות.

3. לכל מערכת גדולה ומתפקדת (ומערכת הביטחון הישראלית היא מערכת גדולה ומתפקדת) יש מערך הערכה מתוחכם. מערך כזה אמור לספק הערכות על הסיכונים האפשריים, הסיכוי של כל סיבון כזה להתממש, העלות של מה שיקרה אם הסיכון יתממש, המחיר של מניעת כל סיכון, והמחיר של הורדת הסיכוי של כל סיכון להתממש. זה הקלט הבסיסי של מערך קבלת ההחלטות, בלעדיו כל החלטה שתתקבל תהיה לא מבוססת. גם בחייך האישיים, עם פסימיות נטו לא תצא מהבית ועם אופטימיות נטו לא תעשה ביטוח, כולנו משקללית את הסיכונים (כל אחד אחרת) וחיים את חיינו עם קצת אופטימיות וקצת פסימיות. לצה"ל יש מערכת שכזו, לפי העלות שלה אני מניח שהיא טובה למדי. המערכת הזאת סיפקה את הסיכונים של שימוש בנשק ביולוגי וכימי לפני מלחמת המפרץ עם סיכויים נמוכים למדי, ההחלטה של מערך הדוברות לשים דגש על האפשרות הכימית, היא החלטה בעייתית, שלמיטב הבנתי לא נבעה מסיבות בטחוניות, אלא מסיבות כלכליות ופוליטיות.

ודאי שאנחנו צריכים לסבול אזהרות שוא, אבל אנחנו צריכים לזכור כמה אזהרות אמת היו לעומת כמה אזהרות שוא היו (ואגב גם כמה מקרי אמת ללא הזהרות היו). ולפי הזכרון הזה לקחת את האזהרות (שמתפרסמות בעיקר שמישהו חושב על קיצוץ במערכת הביטחון) בקונטקס המתאים.
רגע של גאווה 391795
1. ראוי לציין את התרומה האמריקאית לפיתוח היכולת הכימית והגרעינית של עירק עוד בשנות השמונים, כולל שיגורו לשיחות עם הרודן העירקי של מי שהיה אז פקיד בכיר במשרד ההגנה האמריקאי, אחד דונאלד רמספלד.
אתה מתכוון לזה? 391796
או לזה 391797
תאכל את הלב, ג'וסף ליברמן. ואני מקווה שההקשר האסוציאטיבי עובר איכשהו.
לא ידעתי. 391799
"ומערכת הביטחון הישראלית היא מערכת גדולה ומתפקדת"?! 391798
גדולה: בודאי.
מתפקדת? לחלוטין לא! אפילו ראשיה מודים בכך:http://news.walla.co.il/ts.cgi?w=/13074/835775
"ומערכת הביטחון הישראלית היא מערכת גדולה ומתפקדת"?! 391801
אולי, אבל לא בכתבות שהבאת. לא רק המערכת האלוהית ''מתפקדת''. גם מערכות אנושיות ''מתפקדות''.
רגע של גאווה 391973
"טיל תוכנן על ידי משרד התיכנון מקאייב על סמך הטיל הגרמני V2 מתקופת מלחמת העולם השניה, הדגמים סקאד B וסקאד C הוצגו בשנים 1961 ו 1965 בהתאמה, כאשר כל אחד מהם יכל לשאת ראש קרב נפיץ סטנדרטי, ראש גרעיני בעוצמה של 5 עד 80 קילוטון או ראש נפץ כימי " ויקפדיה על סקאדים.
נכון הוא שהגרסה של העירקים היתה עם ראש נפץ ודיוק מוקטנים (על חשבון טווח), אבל המרחק עד לטענתך נותר גדול.
רגע של גאווה 391977
הסקאד שהעיראקים שלחו לא היה הסקאד שפותח בשנות השישים, המחיר של הגדלת הטווח לא כלל רק את הקטנת הדיוק וראש הנפץ, אלא גם ניטרול האפשרות לשימוש בראש נפץ כימי או ביולוגי.
רגע של גאווה 391987
למה?
רגע של גאווה 391989
בעיות של לחץ, טמפרטורה ודיוק.
רגע של גאווה 391994
בעיות פתירות.
בכל מקרה, כימי או קונבציונלי, "Iraq fired 190 Scud missiles at Iranian cities including Tehran.‏1 These strikes resulted in thousands of deaths and widespread panic in Iran, perhaps resulting in a more favourable peace treaty for Iraq" (מתוך http://en.wikipedia.org/wiki/Scud)
כך שבהחלט לא היה מקום לזלזל (לפני מעשה) בסקאדים.
רגע של גאווה 391996
לזלזל אף פעם אין מקום, אבל יש הרבה הבדלים בין נשק קונבנציונלי לנשק כימי (ולנשק ביולוגי). כשיורים עליך נשק קונבנציונלי, אתה יורד למקלט, ולא לובש מסכה.

קל להצהיר "בעיות פתירות". ההיסטוריה מלמד שהצהרות כאלה לא תמיד קשורות למציאות. עובדה ש(1)לא פתרו אותם וש(2)עוד לפני המלחמה ההערכות בקרב המומחים היו שפתרון הבעיות גדול על היכולת המחקרית העיראקית.
רגע של גאווה 392090
קודם טענת (הוכחה בניפנוף ידיים) שהבעיות לא פתירות, עכשיו הסיבה הראשונה אצלך לאי הפתירות שלהן היא העובדה שלא פתרו אותן. טיעון מעגלי יוצא מן הכלל.

נ.ב. אלא אם ידוע לך משהו שלא ידוע למודיעין המערבי עד היום (קל וחומר ב91), אין לך כל אפשרות לדעת האם היו או לא היו סקאדים ארוכי טווח עם יכולות כימיות.

הערת אגב - הרכבת ראש כימי זה דבר קל למדי, במקרה הכי גרוע (ומאוד סביר) לא יהיה פיצוץ מוקדם בגובה אופטימלי, אלא סתם שלולית של חל"כ באמצע ת"א.
רגע של הבנתה הנקרא 392093
1. לא טענתי "שהבעיות לא פתירות" טענתי שלא היתה לעיראקים יכולת לפתור את הבעיות האלה.

2. לא טענתי ש*הסיבה* לאי הפתירות שלהן היא העובדה שלא פתרו אותן, אלא שאחת מהסיבות שאפשר להיווכח בכך שהן בלתי פתירות עבור העיראקים בתקופה של חודשים היא שהעיראקים לא פתרו אותן בתקופה של שנים.

3. אחרי הדיון שהיה לי איתך על שמיר וה"לא הבטחתי לקיים" שלו, לך אני אפילו לא מנסה להוכיח שום דבר. מי שמאמין רק למה שהוא רוצה הוא בלתי יכיח בהגדרה.

4. בדיון הזה אני מנסה לשכנע אנשים אינטליגנטים, לא "להוכיח". אתה לא רוצה, לא צריך. תמשיך להאמין למה שאתה רוצה, לא להאמין למה שאתה לא רוצה, ולהתעלם מכל הסימנים שיכול להיות שאתה טועה.

5. למודיעין המערבי היה מידע מספיק טוב ב-‏91. יצא לי לשמוע כמה הערכות כאלה בזמן אמת, ולראות את הפער בין ההערכות הפנימיות להערכות כלפי חוץ...

5. כן. אולי גם לבנות פצצה גרעינית זה דבר קל. כנראה זה שהייזנברג לא הצליח מעיד שהוא באמת לא ניסה. בכלל, מאד קל לפתור בעיות טכנולוגיות באייל, חכה רגע אני אפתור את השערת רימן...
רגע של הבנתה הנקרא 392125
מה היה הפער בין ההערכות הפנימיות להערכות כלפי חוץ?
רגע של הבנתה הנקרא 392213
כלפי חוץ כולם היו צריכים ללכת עם מסכות אב''כ, ולהשאר בחדרים האטומים.
רגע של הבנתה הנקרא 392303
ולפי הערכות פנימיות לא?

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים