בתשובה לראובן, 28/04/05 11:16
דנטורציה של ביצים 296686
נהוג להוסיף כפית מלח לליטר מים (שבארץ מכילים הרבה מאוד מלחים עוד בברז). זה נשמע מעט, אבל חשוב לזכור שאין צורך להגיע לריכוז המומסים שבביצה - יש לנו קליפת סידן חזקה שפועלת לטובתנו. מספיק להחליש מעט את הלחץ האוסמוטי.

אם נזכור ששליש כוס מלח בליטר מים מספיקים כדי להציף ביצה‏1 - כלומר לגבור על ריכוז המומסים, וכן על *הלא מומסים* שבתוכה - זה נשמע סביר יותר.

בהקשר להערותיך, כשאמרתי "הכל נדפק" התכוונתי בדיוק לתכונות המתוחכמות של הקרום. לצערי, קלארק הוא בשבילי רק אודיסאה בחלל, לוויינים, וילדים סרילנקאים. אין לי מושג על הפצצה האוסמוטית. במה מדובר?

1 עם טרם ראית, הרי לך ניסוי כימיה מטבחית משובח. שווה.
דנטורציה של ביצים 296691
אם הקרום דפוק, אז אין לחץ אוסמוטי. גם המים וגם המלח עוברים.

לדעתי ארתור קלארק הוא דוגמה לסופר שספריו‏1 משמימים אבל הסיפורים הקצרים שלו שווים. באחד מהסיפורים מתוארת "פצצה אוסמוטית". אני לא זוכר את הפרטים המדויקים, אבל הסיפור הופיע בקובץ הבא (מומלץ): http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/034543...

בהזדמנות, אנסה לאתר אצלי את הספר ולתמצת את הסיפור הרלוונטי.

1 דוגמה טיפוסית לעלילה:

חפץ לא מזוהה מגיע למערכת השמש,
*לא* מתנגש עם כדור הארץ
*לא* יוצר קשר עם תושבי הארץ

תיאורים ארוכים של התמקחויות פוליטיות

משלחת חקר נשלחת לחפץ ו
*לא* מגלה שם שום דבר על מטרות החפץ
*לא* קורה כלום לאנשים במשלחת (או לחליפין, אם קורה משהו, זה לא איכפת לנו כי כולם פלקטיים מידי)

החפץ עוזב את מערכת השמש כלעומת שהגיע.
דנטורציה של ביצים 296700
אבל תודה שבסרט המוזיקה נהדרת והצילומים מרהיבים (גם בלי לס''ד).
דנטורציה של ביצים 296702
הסרט? אתה מתכוון ל2001? אני זוכר שכנער נסעתי לקולנוע שחף (?) בת"א כדי לראות אותו, אבל לא הבנתי את הקשר בינו לבין הספר. הדמות הסימפטית היחידה (פרט לילדה של הייווד) היתה המחשב, וגם אותו (ספויילר!) הורגים בסוף. אין דבר, ב2010 מחיים אותו.
דנטורציה של ביצים 296694
החישוב שלך עם שליש כוס מלח מתעלם מאותו שק אויר שהזכרתי.
דנטורציה של ביצים 296699
אה, זה לא היה חישוב, אלא רק הערה כדי לסבר את האוזן ולתת סדר גודל. התעלמתי גם מקליפת הסידן, למשל.

יותר מטרידה אותי הערתו של ראובן: מדוע על-אף הדנטורציה מומסי הביצה אינם יוצאים בעצמם ומפחיתים את הלחץ האוסמוטי. כנראה מומסים אלה הם חלבונים שמנמנים שפשוט לא מצליחים לצאת.

אני חושש שעליי לחזור אל שיש המעבדה, ולהשוות בישול במים מזוקקים לבישול במי מלח ולבישול במי סוכר.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים