|
לא מדוייק. למעשה, יש שתי דרכים להסתכל על המדרג במקרה הזה:
בהיבט התאורטי, מצד אחד - הצבא כמערכת היררכית כפופה כולה לחייל1 אחד הנושא דרגת רא"ל, והוא כפוף לממשלת ישראל באמצעות שר הביטחון. מאחר והממשלה צריכה לקבל את אמון הכנסת, והכנסת נבחרת על ידי אזרחי מדינת ישראל - אזרחי ישראל נמצאים היררכית מעל כל נושא דרגה צבאית.
אך למעשה ניתוח זה (שגם אני שמעתי אלפי - או אפילו עשרות - חיילות וחיילים באס"ק מדקלמים) מפספס נקודה משמעותית אחת - כל חייל במדינת ישראל הוא גם אזרח, ועדיין יש לו זכות להצביע בבחירות. מכאן ברור שגיוסו לצה"ל אמנם מחייב אותו למערכת הצבאית, אך מעמדו כאזרח לא נפגע.
ניתוח יותר ראלי, מצד שני, מתייחס להיבט המעשי - בעת מלחמה, אסון טבע, או כל מקרה אחר בו הממשלה מחליטה על כך, המפקד הצבאי (מפקד המרחב בחזית או בעורף) אחראי על האוכלוסייה האזרחית שתחת שליטתו, והיא מצידה מחוייבת להישמע להנחיות מערכת הביטחון.
בפועל, מדינת ישראל דהיום נמצאת עדיין, מאז 48', תחת הוראות שעת חירום על פי החלטת ממשלה. מה שאומר שגם בתקופות שנראות לנו כשלוות, בלי נחש צפע או פיגועים, כל אזרח כפוף להנחיות מפקד צבאי רלוונטי כלשהו והדרגים שמעליו (אך לא כל חייל אחר בלי קשר לדרגתו).
וכל זאת בלי להביא בחשבון גופים "לא אזרחיים" אחרים, כמו משטרת ישראל, שהנחייותיה (וגם הנחיותיו של כל שוטר בה) מחייבות באופן ישיר וברור כל אזרח.
--------------------------------- 1 - ההגדרה המקובלת בעברית למילה "קצין" היא "חייל הנושא דרגת קצונה" (בצבא - מסגן משנה ועד רב אלוף, במשטרה - ממפקח משנה ועד רב ניצב, וכן הלאה בשירות בתי הסוהר, משמר הכנסת, מכבי האש, וכדומה). לכן המילה "חייל" כוללת גם את כל הקצינים והנגדים.
|
|