|
||||
|
||||
עכשיו, אחרי שחיידק השחפת עשה טובה וגילה לנו את מבנה החלבון הזה, אנחנו יכולים לנסות לייצר את החלבון בעצמנו, בטכניקות של הנדסה גנטית בחיידקים אחרים, בצמחים, ברקמות תאים או בבעלי-חיים. הניסיון מלמד שייצור חלבונים אינו עניין כל כך פשוט. לפעמים החלבון המהונדס, שהרכבו הכימי שווה במדויק להרכב של החלבון המקורי, בכל זאת אינו פועל כמו החלבון המקורי. למה? לטבע פתרונים. כל האפשרויות האלה ייבחנו/נבחנות מן הסתם במחקרים רבים המתבצעים במקומות שונים בעולם. |
|
||||
|
||||
כיצד בעצם יתכן ששני חלבונים *זהים* פועלים בצורה שונה, משום שהגיעו ממקום שונה? אני רואה שתי אפשרויות (מתוך הנחה שהפעולה באמת שונה, ואין כאן טעות הנובעת מ-wishful-thinking של החוקרים): א. החלבונים לא באמת זהים. יתכן ויש משהו שאיננו יודעים עדיין לגבי מבנה החומר - עוד תכונה שעשויה להיות או להעדת ממולקולה, למשל. אני זוכר במעומעם שקראתי פעם כי לעיתים מולקולות בעלות אותו הרכב הן למעשה שונות בשל זוויות שונות בין האטומים המרכיבים את המולקולה (יש יותר מ"תנוחה" אחת שבה הכוחות בין האטומים מתאזנים). אם זה המקרה כאן, הרי שהחלבונים לא באמת זהים. ב. החלבונים אכן זהים, אבל לא הם לבדם מובילים לפעולה הרצויה. למשל, החיידק מייצר גם חומר *נוסף*, שחשבנו שאינו רלוונטי לתהליך אולם ללא חומר זה החלבון לא פועל את פעולתו. יתכן אולי שהחומר הנוסף לא מגיע מהחיידק, אלא מעצם נוכחותו (נוגדנים שהגוף מייצר, למשל). |
|
||||
|
||||
שתי האפשרויות שאתה מציע אפשריות. למשל, אינטרפרון ביתא שמופק בשיטה ביוטכנולוגית אחת, בהנדסה גנטית בחיידקים, גורם יותר השפעות לוואי מאותו אינטרפרון שמיוצר בתרביות תאים של יונקים. למה? לטבע פתרונים. מהו בדיוק ההבדל הפיסי/כימי שעושה את ההבדל? איש אינו יודע. הניסיון לענות על השאלות האלה הוא אחד מתחומי המחקר המרתקים ביותר שללא ספק יצברו תנופה משמעותית עם השלמת פרויקט המיפוי והפיענוח של גנום האדם. יש פרנסה למדענים. הצטרפו לעולם המדע וראו את העולם. |
חזרה לעמוד הראשי | המאמר המלא |
מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים | |
RSS מאמרים | כתבו למערכת | אודות האתר | טרם התעדכנת | ארכיון | חיפוש | עזרה | תנאי שימוש | © כל הזכויות שמורות |