|
||||
|
||||
איך הכשרת הבשר קשורה להידבקות בדבר? (גם נטילת ידיים לא מאד שייכת, אבל נניח שיכול להיות קשר קלוש) |
|
||||
|
||||
אם היו אחוזי הדבקה נמוכים יותר בדבר בקרב יהודים, זה לא רק בגלל נטילת ידיים, אלא גם בגלל טבילה במקווה. זה גרם לאנשים להתרחץ מדי פעם, בניגוד לאוכלוסיה הנוצרית, שהחשיבה את הרחצה כמאוד לא בריאה. אבל יותר סביר שלאחר התפרצות המגפה, גם הרגלי הגיינה נקיים יותר משאר האוכלוסיה, לא עזרו ליהודים. "אתה יכול לנגב את פניך במטלית לחה ולהזליף בשמים, אך לעולם אל תתרחץ!" (מתוך מכתב מלודוביקו בואונרוטי-סימוני, אבא של מיכלאנג'לו, למיכלאנג'לו. הוא גם המליץ לו לישון בחדר עם חלון סגור). "נהגתי להתרחץ פעם בשנה, בין אם נזקקתי לזה ובין אם לאו" (אליזבת ה-1). |
|
||||
|
||||
למיטב ידיעתי (נדמה לי שברברה טוכמן מזכירה זאת ב''ראי רחוק'') יש מחלוקת גדולה בשאלה האם הנוצרים החשיבו את הרחצה כלא-בריאה. כנראה שדווקא העם הפשוט נהג להתרחץ והרבה, בעוד האצולה נהגה להתבשם במקום. |
|
||||
|
||||
שניהם נכונים - היו פשוט הבדלים גדולים בין רמות ההיגיינה בעיר, שם הביוב זרם פתוח והצפיפות היתה גדולה, לבין האזורים הכפריים. בעצם, נדמה לי שאני חוזרת על תגובה שנכתבה באייל בנושא הזה (בקשר לתוחלת חיים). |
חזרה לעמוד הראשי | המאמר המלא |
מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים | |
RSS מאמרים | כתבו למערכת | אודות האתר | טרם התעדכנת | ארכיון | חיפוש | עזרה | תנאי שימוש | © כל הזכויות שמורות |