מלגות והעסקה 240950
אחרי קריאת הכתבה ב"הארץ" אני מבין יותר על מה הוויכוח, אבל מוזרה לי עמדתו של מר נועם טל.
למעשה, הצעד של אוניברסיטת תל-אביב הוא המרה של העסקת תלמידי המחקר כמתרגלים (=שכר תמורת עבודה) במתן מלגות קיום לכלל תלמידי המחקר (=כסף תמורת התקדמות אקדמית בלבד). על פניו, בהנחה שהסכומים דומים, נראה שדווקא השיטה החדשה עדיפה לתלמידי המחקר, שכן הם מקבלים אותה כמות כסף מבלי להצטרך לבלות את זמנם בתרגול.
בכתבה (ובמאמר פה) הועלו כרמה חסרונות של שיטת המלגות, אליהם אתייחס כל אחד בנפרד:
1. מיסוי - הטענה היא שאם יינתנו מלגות לכולם, יהיה צורך למסות אותן. זו טענה קצת מוזרה, כי יש הבדל משמעותי בין *מלגה* לבין *שכר עבודה*. מלגה ניתנת כדי לאפשר לתלמיד המחקר להתקיים בזמן לימודיו; שכר עבודה הוא שכר הניתן תמורת עבודה. ההבדל הזה הוא שמבדיל בין השניים מבחינת מיסוי, ולכן מלגות קיום, גם אם יינתנו לכולם, לא ימוסו.
יתר על כן, אם אני מבין נכון כיום *יש* מיסוי על שכרם של הדוקטורנטים, כך ש*גם אם* המלגות ימוסו, המעבר לא ישנה דבר בנטו של הדוקטורנטים. אם לא יהיה מיסוי על המלגות, הנטו אפילו יגדל.
2. תנאים סוציאליים - לא ברור לי למה הכוונה כאן. לגבי ביטוח לאומי, הסכום אותו ישלם תלמיד מחקר המקבל מלגה ( בקטגוריית "לא עובד") די דומה לסכום שמנוכה משכר עבודה. חופשות? לא רלבנטי בהתחשב בכך שתלמיד מחקר המקבל מלגה לא עובד כלל באוניברסיטה אלא רק על המחקר שלו. ימי מחלה? כנ"ל. תמורת הבראה וכד'? סכומים קטנים שאפשר להתחשבן עליהם כאשר מחליטים על גובה המלגה. אז על מה מדובר?
3. חוסר קביעות - זה הטיעון היחיד שנראה לי סביר, אבל הוא צריך לשמש במו"מ מול האוניברסיטה כדי לקבוע שהמלגה המוצעת לתלמיד מחקר תישאר קבועה במשך כל לימודיו, ושיהיה על כך הסכם חתום. זה לא צריך לסתום את הגולל על כל שיטת המלגות.
מלגות והעסקה 240962
היי רודי, כל כך חבל שזה לא המצב.

לא רק שכר חייב במס, אלא כל הכנסה ובכלל זה מלגה. גם עלינו זה נחת כמו פצצה.

יש מחלוקת עם מס הכנסה באשר למהי מלגה.ומה לעשות הם אלו שמפעילים את תקנות המס.

כל זמן שעבור ההעסקה שולמו מיסים וחלק קיבלו מלגות על פי הצטיינות, זה היה בסדר.

מתן "מלגות קיום" כמו שהאונ' טענה, מעיד על חוסר ידע והבנה של החוק, ומחשבה שכולם מטומטמים.

למה שקבוצות כדורגל למשל לא יתנו לספורטאים מלגת ספורט בגובה 50,000 שח בלי לשלם אגורה מס הכנסה, ביטוח בריאות וכו'. הרי כולם בארץ יהיו מלגאים.

נגיד רודי שאתה בוחר ללמוד בת"א ומבטיחים לך מלגה ואחרי שנה מבטלים אותה. מה תעשה? תעזוב את המחקר אחרי שנה או שנתיים? ואם תחפש עבודה בחוץ איך תתקדם במחקר במעבדה?
או שאולי תלך ללמוד בארה"ב שם יש סדר.
מלגות והעסקה 241235
1. קיבלתי מספר רב של פעמים מלגות, ועל אף אחת מהן לא שילמתי מס. יתר על כן, אני יודע שבטכניון *כל* תלמידי המחקר חיים על מלגה, ולא משלמים עליה מס. בתקופה מסוימת סחיי גם קיבלתי "מלגת קיום" שהוגדרה ככזו, ולא שילמתי עליה שקל מס. אין לי מושג אם אלו פקידים דיברתם, אבל כדאי שתבדקו את זה.
2. ההבדל בין שכר למלגה הוא שמלגה ניתנת עבור לימודים ומחקר, לזמן קצוב, ללא *עבודה*. לכן הרעיון שלך לגבי הספורטאים הוא לא נכון. עם זאת, ראוי לציין ש*יש* ספורטאים (למשל אלו שמועמדים לייצג את ישראל בסגל האולימפי) שאכן מקבלים "מלגת קיום" ולמיטב ידיעתי לא משלמים עליה מס.
3. שוב, אם הבעייה היא הקביעות, הרי שהתביעה צריכה להיות לעגן את המלגות בהסכם רב-שנתי מחייב ולא בהסכם חד-שנתי. זה לא בלתי-סביר: אאל"ט, כך זה בארה"ב. אלע"ד, אבל נראה לי שאפילו אם אין הסכם כתוב, הרי שמספיק פגישות עם נציגי האוניברסיטה שבהן הם יתחייבו לא לפגוע במלגות לתלמידים שכבר החלו את הלימודים ייחשבו בבית-המשפט לצורך הצגת הסכמה בין הצדדים ולאפשר לכפות על האוניברסיטה להמשיך במתן המלגה.
ושוב, דוגמא אישית: במהלך לימודי בתואר ראשון השתתפתי בתוכנית לתלמידים מצטיינים, שזיכתה אותי במלגת קיום בנוסף לשכר הלימוד. למרות קיצוצים בתענית שנערכו כשהייתי בשנה ב', המשכתי לקבל את המלגה במשך כל השנים שהגיעו לי, והיא קוצצה רק מתנאי הכניסה לתכנית.
ולכן, אם יורשה לי לשאול, על מה מתבסס טיעון ההפחדה בסגנון "מה אם..."? האם יש לכם ניסיון עם ביטול מלגות חד-צדדי ללא סיבה? ושוב, יש את הדוגמא הנגדית של הטכניון, שם פועלת תכנית "מלגות לכולם" כבר שנים ואין שום בעייה עם זה.
מלגות והעסקה 241297
יקירי,
אתה חושב שהמצב פשוט? תעיין בבקשה בפקודת המס.

נפגשתנו עם מר יוני קפלן - כשהיה נציב מס ההכנסה, עם מר חיים דוקלר, המשנה לנציב, עם עורכי דין מומחים בתחום, עם חברי כנסת, שרת החינוך, השתתפנו בישיבה מיוחדת של ועד החינוך בעניין.(אתה מוזמן לקרא את הפרוטוקול באתר הכנסת מתאריך 1.5.02)

ועד ראשי האוניברסיטאות שכר את שירותיו של אחד מעו"ד הגדולים במדינה - מצטער, אני לא יכול לאמר את שמו.

הושקע מאמץ כביר כדי למנוע את מיסוי המלגות. העובדה שלא הטילו מס על המלגה שלך היא תוצאה של מאמצינו הרבים.

בפעם הבאה שאתה כותב דברים שכאלה, לפחות תכתוב באילום שם
או שאולי תציין את הכתובת שלך כדי לקבל זימון לבירור במס הכנסה. נראה אותך.

ולשאר הקוראים: באו ננהל דיון ענייני בלי לציין פרטים מיותרים.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים