|
כן. כפי שכבר הוזכר כאן, יש מחלות זיהומיות המתפרצות כשאוכלוסיית החידקים פוחתת. נראה שהמסוכנת ביותר שבהן היא pseudomembranous colitis, בה יש התפרצות של חיידק הקלוסטרידיום בשל השמדת חיידקי מעיים אחרים על ידי אנטיביוטיקה.
בנוסף לכך, סוגי אנטיביוטיקה רבים הם מסוכנים לכליות. פה ושם יש כאלה המסוכנים לכבד. יש סוגי אנטיביוטיקה העלולים לגרום לתנודות קיצוניות בלחץ הדם כאשר משלבים אותם באלכוהול. סוגים אחרים עלולים לגרום להפרעות גדילה בילדים.
ואין לשכוח תגובות אלרגיות לאנטיביוטיקה, שעלולות להיות גם קטלניות.
מצד שני, אנטיביוטיקה הורידה את התמותה ממחלות זיהומיות בשיעורים פנטסטיים, מעשרות אחוזים לסביבות אחוז אחד. חלק מהמחלות הזיהומיות לא הוכרו כזיהומיות במשך שנים רבות. כך כיבי קיבה וחלק מהמקרים של חוסר ויטמין B12, למשל. מתן אנטיביוטיקה פותר במרבית המקרים את הבעיה. יש כיום עדויות מסויימות לכך שגם במחלות כלי דם שאינן נחשבות לזיהומיות, כמו התקף לב, יש לחיידקים חלק ביצירת המחלה.
בשורה התחתונה - תרופות האנטיביוטיקה סייעו מאד. לרובן יש תופעות לוואי. יש לבחור היטב את האנטיביוטיקה ולהתאימה למטופל ולהיות ער לתופעות לוואי אפשריות. מכל הבחינות האלה אין שום ייחוד באנטיביוטיקה. ניתן לומר זאת פחות או יותר על כל קבוצת תרופות.
|
|