בתשובה לגדי ו., 06/01/04 8:47
מהי "הרוח המוסרית של החברה?" 188568
לשאלתך, הרוח המוסרית של החברות המערביות היא ליברלית.
מהי "הרוח המוסרית של החברה?" 188631
לא רק.

ליברלית+דמוקרטית+הישגית+הומנית+קפיטליסטית+שמרנית - זה *קצת* יותר מדויק (אבל בטח שכחתי משהו).

הקפיטוטליזם קצת מתעלל בזמן האחרון ברביעי (וגם בשלישי), אבל הוא עדיין חי וקיים (אם כי במספר מדינות הוא כבר מחובר למכונות הנשמה).
חוסר בשיוויון הזדמנויות פוגע בשלישי.
בורות, עייפות החומר וחוסר חינוך דמוקרטי פוגעת בשני.
שמרנות, חוסר סובלנות, קסנופוביה ומאמינים קיצוניים ב-X פוגעים בראשון.
נסיונות להגן על 3 ו-‏4 פוגעים לפעמים, אם לא נזהרים, ב-‏1 ו-‏5.
נסיונות להגן על 1 ו-‏5 פוגעים לפעמים, אם לא נזהרים, ב-‏3 ו-‏4.
השישי נשחק *תמיד*, מעצם טבעו, והשאלה היא רק שאלה של כמות.

ועוד יחסי גומלין...

כאב ראש לא קטן, כל הנסיונות לאזן את העסק (אם כי ניצה היתה מציגה את הפיתרון הקל שהוא האמירה: "ערכים סותרים!" ומפילה את כל מגדל הקלפים).
למה אנשים מדברים במילה אחת? 188710
אנא, אנא, נסה להסביר לי ביותר ממילה אחת למה הכוונה -שלך- במילה הכל כך כללית ורבת שימושים הזו, "ליברלית". פירוש אחד לליברליזם יכול לדבר על מינימום מעורבות של השלטון בחיי האזרח=פחות מיסים=פחות תמיכה ב"כבוד" של אנשים=ההפך ממה שקרוב לודאי התכוונת אליו.
למה אנשים מדברים במילה אחת? 188764
יותר ליברליזם, זה אכן פחות התערבות. מכאן ועד קפיצה למינימום התערבות (או אפס התערבות?), הדרך ארוכה. כמו שהסברתי (בניסוחים קצת עילגים), מדובר בערכים שונים שהגזמה באחד באה על חשבון האחר. אין מדינה ליברלית לחלוטין וטוב שכך.
(אין זה סותר את זה שיש דברים בהם הייתי רוצה שהמדינה שלי תהיה יותר ליברלית בהם‏1, ויש דברים שלא הייתי רוצה שהיא תהיה יותר ליברלית בהם).

_______
1 פחות מיסים? בטח שפחות מיסים למעמד הבינוני השכיר בישראל. לבטל את המיסים הנובעים ממדיניות רווחה כי זה סוג של "רובין הודיות ממשלתית"? מפ'תום (אם מי שאומר זאת, איננו יכול להחשב ליברל, אני אומר - הלאה עם הליברליזם).
אופס 188766
(אופס, זאת היתה בכלל שאלה ל-NIK היווני. סליחה שנדחפתי).
ההערה האחרונה שלך די מקוממת 188767
אתה אומר בעצם - פחות התערבות, אבל רק אם אתה עני ומסכן (או ממעמד בינוני). אם אתה עשיר ומצליח, תשכח מליברליזם, אנחנו הולכים להתעלק עלייך.

האם כל מי שתומך מדיניות רווחה הוא לא ליברל אם כך? ודאי שלא. אני מקבל את זה שלא כל מי שמדבר על התערבות כלשהי בחיי האזרח הוא לא ליברל, כמובן.

-אבל-

ליברליזם הועלה כאן בתור "הרוח המוסרית של החברה", כלומר, מדיניות הרווחה נובעת מהליברליזם. אני חושב כי אף על פי שאיננה סותרת ליברליזם, היא בהחלט לא נובעת ממנו. יותר בבחינת רוע הכרחי שליברלים (על פי איך שאתה הצגת אותם) מקבלים על עצמם.

וכלל לא נורא שגם אתה ענית לשאלה. כמה שיותר דעות, יותר טוב.
מדוע מקוממת? 188776
"האם כל מי שתומך מדיניות רווחה הוא לא ליברל אם כך? ודאי שלא."

בזזז. תקלה 5464345 (binary overload). תיכף אשוב.

בטח שמישהו יכול לתמוך במדיניות רווחה *מסוימת* ולהיות ליברל (לא ליברל קיצוני, אבל בכל זאת ליברל).

ליברליזם הוא רק *אחת* מהרוחות המוסריות של החברה (זה נכון גם ברמת הפרט). הרוח נושבת לכל מיני כיוונים ויוצרת איזשהו וקטור. הוקטור הזה לא עונה על *שום* הגדרה טהורה של *שום* אידיאולוגיה אחת ויחידה. הוקטור גם זז, לפעמים, עם שינויי מזג אוויר קיצוניים.

אני מתחיל לקבל את הרושם שאני בודאי לא ליברל (אני תומך במידה מסוימת במדיניות רווחה), אני בודאי לא סוציאליסט(אני תומך בזכות לקניין וחושב שזכותם של אנשים להיות עשירים ולהגיע לעמדות כח ושררה, גם אם זה על "חשבונם" של אחרים), אני בודאי לא שמרן (לקדש את המסורת? למה?), אני בודאי לא שמאלני (ככה ארז לנדוור חושב), אני בודאי לא ימני (א"י השלמה? מה לי ולזה?), אני בודאי לא איש מרכז (יותר מדי דעות מוזרות), אני בודאי לא מהפכן(יש דברים חביבים למדי במסורת, במוצא שלי ובהיסטוריה של החברה בה אני חי), אני בודאי לא ספקן (נראה לי שיש מציאות), אני בודאי לא דמוקרט (הצבעתי לרשויות המקומיות פעם אחת, מבלי לדעת עבור מי אני מצביע, רק בגלל שהבטחתי למישהו) וכמובן שאני בודאי לא ישראלי ממוצא יהודי (אני אוכל חזירים ביום כיפור, תוך כדי נסיעה והמילה "אלוהים" זה רעש לבן עבורי).

מסתבר שאני בודאי לא. אני צריך לבדוק את זה. האם יש רופא בקהל?

_______
אביב, אדם הולך ונעלם.
אבל לא עלייך דיברנו, קרא את ראשית הפתיל 188799
188811
עזוב. בלבול קל. שלוש טעויות נגררות שלי. סליחה.
לרוב מתוך חוסר סבלנות 188777
בשמחה: http://plato.stanford.edu/entries/liberalism/#Phil

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים