|
ביום האחרון של האלף הקודם, פרסם ה"אקונומיסט" גליון שסקר, כמו כל השאר, את האלף שעבר-חלף לו. למאמר המערכת הם נתנו את הכותרת "האלף של המערב" - ואכן, המערב, שהיה לא יותר מבדיחה עלובה בשנת 999, הוא שנתן את הטון במהלך חלק נכבד מהאלף השני. נשמעו טענות כי להתחממות הניכרת של אירופה במהלך הזמן הזה היה חלק חשוב בתהליך, אבל אין ספק כי הכוח החזק ביותר שגרם להשתלטות האירופאית אינה אלא הכוחנות של העולם הנוצרי. מה שהתחיל במסעות הצלב, המשיך בהשתלטות על סין, על אפריקה, על אסיה, ועדיין ממשיך בימינו עם האימפריאליזם התרבותי של ארה"ב, הוא תוצר של הכוחנות הזאת. העולם המערבי ה"נאור" ממשיך להוכיח יום יום שהחוק השליט הוא עדיין חוק הג'ונגל - החזק, החשדן - שורד. האמון שנתנו הילידים באמריקה בספרדים הוא שהביא לרמיסתם והשמדתם, הטכנולוגיה הנחותה של האפריקאים היא שהביאה להכפפתם למרות האירופאית, וכך בכל העולם. המצחיק הוא שדווקא העושר של המקומות הללו הוא שהביא בסוף לקריסתם. הספרדים באו לחפש את הזהב האצטקי, האיטלקים ואיתם שאר אירופה חיפשו את המשי והתבלינים של אסיה. אפריקה, מתוקף היותה גן-עדן עלי אדמות, לא הצריכה פיתוח של כלי נשק ע"י הילידים: אוכל היה קיים בשפע, והמלחמות לא היו על טריטוריה, שכן היה מדובר בשבטים נודדים. חלק גדול מהאומללות האפריקאית כיום נובעת מהשלטת שיטת המדינות באפריקה. בעבר, כשאזור כלשהו נעשה מזוהם במגיפה כלשהי - התושבים פשוט עברו למקום אחר. כיום הם לכודים בין גבולות, ונאלצים לגווע ב"מדינה שלהם", אליה חלקם מפתחים פטריוטיות הרסנית.
דווקא חולשתה של אירופה בתחילת המאה היא שדירבנה אותה להשליט עצמה על שאר העולם. אירופה דומה במובן הזה לחייזרים של וולס ב"מלחמת העולמות" - אשר באו לינוק מכדה"א את כל החומרים שכבר נוצלו עד תום בכוכב הבית שלהם, המאדים. צריך תרבות אירופאית כדי להמציא חייזרים שכאלו (ועוד כתסריט הנפוץ ביותר של מפגש עם חייזרים בספרות ובקולנוע). כמו החייזרים של וולס - גם האירופאים החלשים בנו מכונות וספינות וכלי משחית ששימשו אותם למטרותיהם השונות.
בתחילת שנות ה-20 של המאה הקודמת, קצת אחרי מלחמת העולם הראשונה, כתב אוסוולד ספנגלר את "נפילתו של המערב", וחזה למערב קריסה טוטאלית, אך לא כך קרה - המערב רק התחזק, והתחיל סוף סוף ליצור גם כמה דברים טובים - טכנולוגיה רפואית מתקדמת שעזרה להביא את תמותת הילדים למינימום של כל הזמנים, שפע מדהים שיכול בקלות לתמוך באוכלוסיית העולם התופחת (אילו רק היה מחולק באופן שווה בין כולם), ועוד כהנה וכהנה הטבות. אבל המערב, כהרגלו, דואג לעצמו, ומרבית העולם, ובוודאי מדינות כמו עיראק שמסרבות לקבל את חוקי המשחק, או מדינות כמו אתיופיה, שאינן מסוגלות לעשות זאת - לא נהנה מפירות המערב.
רבים בעולם מייחלים לנפילת המערב, רבים אחרים פשוט מקווים שהוא יחזור בו מדרכיו האימפריאליסטיות.
אבל הצרה היא, שאילולא הדרכים הללו - המערב מעולם לא היה מגיע למקומו. סין לא השתלטה על העולם, כי הוא לא עניין אותה, כי לא הייתה לה אידאולוגיה כוחנית ושתלטנית, ואף גוף ללא התכונות הללו לא ישתלט על העולם. המערב, כמו הדמוקרטיה שהוא מפיץ, אם כן, אינו אלא הרע במיעוטו.
|
|