|
"יש כיום נטיית יתר מחוץ לעולם הביולוגיה המקצועי לתת לכל תופעה הסבר גנטי" - לגמרי נכון. [התנצלות בדיעבד: הרגתי את הסוגריים, והשמטתי 2 מילים מקשרות].
ביולוגים מתייחסים בצורה קצת ספקנית, אולי אף עם נימת-זלזול קלה, להצהרות המייחסות לגנים מסויימים תפקיד התנהגותי באופן חד-משמעי. זהו מושג מורכב מדי מכדי שניתן יהיה להפיק מסקנות במהרה. מן הסתם תוצאות מחקרים כאלו אינן מתקבלות אוטומטית כעובדות, אלא כתיזה אותה יש לשקול ולבדוק, להפריך או להוכיח. כמו כל דבר במדע. רוב עורכי המחקרים, כמובן אלו שאינם מגלומנים, אינם מייעדים מראש את תוצאות מחקריהם להיות 'עובדות' התולות בגנים מסויימים מקור לאפיון כזה או אחר, ולו משום שמערך החלבונים אינו ידוע לנו בשלמותו. הפרסומים לציבור הרחב טומנים בחובם נימה של 'קמפיין פרסומי', פאסט-פוד מדעי מהיר לציבור הרחב.
כמות שתרופה אינה משווקת מיד לאחר שלב הניסויים בעכברים, ובדר"כ דרוש פרק זמן של מספר שנים עד להוכחת יעילותה וסיכוניה הנמוכים, כך בדיוק הדין לגבי ממצאים מסוג זה.
לדוגמא, גנים, מקטעי דנא המקודדים חלבונים (וגם מולקולות אחרות למעשה), יכולים לשנות את ההתבטאות שלהם במהלך חיי האורגניזם, בצורה בלתי צפויה. והדבר נכון שבעתיים לגבי המוח. אמנם ניתן לזהות מבנים, פונקציונליוּת, תהליכים וכו' (במוח), ברמת המיקרו וברמת המקרו, אולם מדובר באחד האיברים המפתיעים ביותר בגמישות התפתחותו. יש לזכור שהגנים (והחלבונים) אמנם אחראים בסופו של עניין לתהליכים רבים בגוף (זו אמירה כללית), אולם הם משנים את תפקודם ואת רמת התבטאותם בצורה דינאמית ומורכבת לאין שיעור, לכל אורך החיים (אך בייחוד בגילאים מוקדמים ובשלב העוברי), כתוצאה משרשרת תגובות כזו או אחרת. 'שרשרת תגובות' כזו אינה פשוטה.
איני יכול לדבר בשם הביולוגים או בשם מדע הביולוגיה, אבל אני באופן אישי נוטה לפיפטי-פיפטי בתחום הזה. הטיית דיעה מה-50-50 לכאן (הכל גנים) או לכאן (הכל השפעות חברתיות) מקובלת אצלי לגמרי, בהתאם למצב-הרוח הרגעי (וכמות האלכוהול ? :-))
[לאו דווקא מדובר על זהות או העדפה מינית. בתחום 'האפיון המיני', באופן ודאי כמעט לחלוטין, המצאות מקטעי דנא המקדדים חלבונים שונים (לא רק השניים המפורסמים) מורים על הנחיות בתחום ההתפתחות המינית. בכך כלולים גם מבנה המוח ותפקוד נוירוטרנסמיטורים ורצפטורים באזורים מסויימים, מאפיינים השונים (באופן ודאי) בין גברים ובין נשים]
דרושה הרחבה, הבהרה, או הפשטה ? :-)
|
|