בתשובה לל.ב.פ., תל אביב, 20/07/03 9:28
158505
ביטוח לאומי משלם את המשכורת שלך אם תזדקקי לשמירת הריון; בנוסף (כפי שאת ודאי יודעת) את זכאית לשלושה חודשי חופשת לידה בתשלום, ועוד שלושה (אם אינני טועה) שבהם המעביד אינו יכול לפטר אותך. אחר כך, תצטרכי להפריש מן המשכורת שלך שכר למטפלת; בתמורה, תוכלי להפסיק להתרפק על החתולה.
ויותר מכך 158515
בעלך יכול לקחת חופשת לידה במקומך, ולפי פסיקה חדשה, באותם התנאים שנשים מקבלות חופשת לידה.
ויותר מכך 158525
רקע: חוק פורז ופשרת חזן-בניזרי תגובה 29678
ויותר מכך 158536
כלומר, שוב בג''ץ שינה חקיקה של הכנסת.
ויותר מכך 158533
שלושת החודשים של חופשת הלידה הם הרבה פעמים נחוצים לאישה. לא כל לידה היא פשוטה וחלקה, אפילו אם אין צורך בניתוח קיסרי. מסביבתי הקרובה אני יכול להעיד שבמקרים מסוימים, חודש התאוששות אינו מוגזם, וגם חודשיים. עניין נוסף זה עניין ההנקה- בדרך כלל צריך מספר חודשים עד שהתינוק נכנס לשגרה של ארבע שעות בין יניקה ליניקה. זה מספיק בדוחק, בתוספת האכלה אחת מבקבוק במשך היום, כדי שהאם תוכל להעדר לתקופה ממושכת במשך היום.

בקיצור- טוב שיש את החוק הזה, אבל המשתמשים בו ישארו כנראה מיעוט, אפילו אם כולנו נאורים וכולנו פמיניסטים.
וטוב שכך. 158537
זה חשוב מאוד שיש אפשרות כזאת
נקווה, שלא הרבה ישתמשו בה.
וטוב שכך. 158541
עכשיו עולה במוחי תסריט אימים: שני בני הזוג עובדים, האישה נכנסת להריון, יולדת, הגבר מאלץ אותה לחזור לעבודה לפני תום שלושת החודשים(ולפני שהתפרים נרפאו), לוקח את החופשה לעצמו. אולי בכל זאת צריך שחופשת הלידה תהיה זכות שאינה ניתנת לוויתור.
וטוב שכך. 158572
בדקתי באתר של הביטוח הלאומי:
קודם כל, גבר יכול לקבל לכל היותר חצי מחופשת הלידה על חשבון אשתו ולא לפני שעברו 42 יום מהלידה.
שנית, יש תנאים נוספים של זכאות לחופשת לידה, בראש ובראשונה ששני בני הזוג זכאים לחופשת לידה, כלומר עובדים. (לפחות 10 חודשים מתוך ה14 האחרונים או לפחות 15 חודשים מתוך ה22 האחרונים)
וטוב שכך. 158608
קצת נרגעתי. תודה.
158556
עדיין, ילדים עולים כסף, וממשכורת אחת קשה מאד לקנות כל מה שצריך לחדר ילדים, וחיתולים, ואת כל הבדיקות היקרות של ההריון, שלא לדבר על כך שביטוח לאומי לא משלם 100% מהמשכורת אלא בין 80 ל65 % תלוי בנסיבות, ובמקרה שלנו זה הפרש משמעותי.
158625
כל דבר עולה כסף. ביטוח לאומי היה משלם 70% מן המשכורת בזמן שלושת חודשי חופשת הלידה, אבל עכשיו (למיטב ידיעתי) משלמים 100%.
את הבדיקות הסטנדרטיות קופת החולים מממנת; יתכן שלפי הבדיקות האלה (ובהעדר הסטוריה משפחתית) אין צורך בבדיקות מסובכות יותר.
הסלמה 158688
הבדיקות בזמן הריון הופכות להיות מרוץ חימוש. בהנחה והפלה של עובר פגום היא אופציה ( וכמובן שאצל הרבה אנשים האופציה הזאת לא קיימת מסיבות עקרוניות), קופות החולים מממנות רק מעט מאוד מהבדיקות שקיימות היום. המדובר בעיקר בבדיקות אולטרא סאונד מופלאות שבודקות שקיפות עורפית ובדיקות מי שפיר, שהקופה מממנת רק מעל גיל מסוים. בדיקת א''ס אצל רופא אופנתי מגיע למעל אלף שקל. שתיים שלוש כאלה פלוס סקירת איברים, זה לא מעט. בכל אופן, בדיקות אילו לא צריכות להיות גורם ההחלטה. ההוצאה הזאת היא חד פעמית, ואפשר ''לפרוס'' אותה על כל שנות הגידול, להבדיל מהוצאות כמו מטפלת או חיתולים.
הסלמה 158692
מספר הבדיקות שעושים בארץ בזמן הריון גבוה מהמקובל בעולם (המערבי), אפילו אם מתיחסים רק לבדיקות שממומנות ע''י מערכת הבריאות. כשמוסיפים לכך את הבדיקות שמבוצעות באופן פרטי, זה הופך לטירוף שכנראה מאפיין רק אותנו.
הסלמה 158739
יש כל מיני פגמים גנטיים שניתן לגלות בבדיקות לפני לידה והם נפוצים יותר אצל יהודים אשכנזים.
אני די בטוחה שבישראל אחוז יהודי אשכנז באוכלוסיה גבוה מאשר בשאר העולם המערבי.

אולי זה נותן הסבר חלקי?
הסלמה 158745
לא, זה לא מסביר.
הבדיקות הגנטיות בהן מדובר מגולמות בבדיקה אחת לאב ואחת לאם. זה לא מסביר את ההתנפלות של הנשים על כל בדיקה חדשה של העובר (כולל "שקיפות עורפית" בשבוע ה - 11). הדבר נובע, לדעתי, ממודעות גבוהה (אולי גבוהה מדי) מצד אחד שמטפחת מערכת הבריאות הגניקולוגית המוכשרת שלנו לעומת איזורים אחרים בעולם המערבי, ומצד שני, ההפקרות שקיימת עדיין בסבסוד מערכות אולטרה-סאונד לכל גניקולוג מתחיל (בארה"ב, לדוגמה, ברוב המרפאות הגניקולוגיות אין אולטרה סאונד כלל, וצריך להזמין בדיקה במכון מיוחד).

דרך אגב, לגבי הבדיקות הגנטיות הנ"ל, שמעתי פעם שזה לא שהפגמים נפוצים יותר בקרב יהדות אשכנז, אלא שהצליחו לבודד אותם במחקרים רק בקרב האשכנזים. האם מישהו מכיר?
הסלמה 158746
זכורני, מלפני כמה חודשים, כותרת דו-משמעית באחד העיתונים בלשון ''נמצא הגן הגורם לפיגור אצל אשכנזים''.
ולא, זה לא היה ב''יום ליום'' (ביטאון ש''ס).
גן גני 158869
אני זוכר שכאשר ראיתי את הכותרת אמרתי לאשתי שלא נשלח את ילדינו לגן הזה.
:-) 158882
הסלמה 158807
שמעתי טענה (ואין לי שום מושג אם היא מבוססת) שבישראל יותר מקובל לנטוש (בבית החולים) תינוקות ''פגומים'' מאשר באירופה ובצפון אמריקה.
כאמור, אין לי שום ביסוס לטענה הזאת, אבל אם היא נכונה, היא עשויה להצביע על פחד להיות ''חריג'' או חשש מ''מה יגידו השכנים'', תכונה שמיוחסת (בצדק או שלא) ליהודים. זה יכול להסביר נסיונות למנוע בכל מחיר לידה של תינוק ''פגום''.
הסלמה 158812
עוד בעניין זה, מתברר גם שהרבה פעמים יעדיפו הורים להשאיר בביה"ח תינוק עם פגם אסטטי, גם אם הוא קל ובר תיקון, יותר מאשר תינוק עם פגם מנטלי קשה (למשל אם קיים חשש שבבגרותו הוא יצביע ל... :) ).
כן, חברה ישראלית 158856
עורכת מחקר כזה אצל אשכנזים (אם כי היא קצת בקשיים פיננסיים עכשיו, לפי מה שפורסם). אבל יש עוד הרבה קבוצות אוכלוסייה שעברו מיפוי כזה, רובן ברמת מובחנות גנטית גבוהה. המקרה המוכר ביותר הוא איסלנד (יש עוד פרטים בקישורית).


חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים