|
סטיבן ג'יי גולד כתב באריכות על ההיסטוריה של מקלדת QWERTY בספרו 'הידד לברונטוזאורוס' (הוצאת דביר, 1994, עמ' 62-72). להלן תמצות אכזרי של מה שנכתב שם.
היו סידורים רבים ושונים למקלדות. במכונות הכתיבה הראשונות היתה יכולה הדפסה מהירה מדי לתקוע את מוטות האותיות זה בזה. חמור מכך: בדגמים הראשונים לא ניתן היה לראות את הנייר המודפס במהלך ההקלדה, כך שלעתים התגלתה ההסתבכות רק לאחר שהוקלד חלק גדול. אבל טעות היא לחשוב ש-QWERTY הביסה את כולם בשל כך.
מה שהתרחש היה צירוף של מקרים, שכל אחד מהם כשלעצמו לא היה יכול להספיק כדי להשליט את QWERTY, אך השילוב שלהם גרם לכך.
קודם כל, הסידור הזה אומץ על ידי אחד היצרנים הגדולים, רמינגטון. שנית, הסידור הזה אומץ על ידי גברת לונגלי, מי שיסדה את בית הספר הראשון לכתיבה במכונה. הוא אומץ במקרה, וכל סידור אחר היה יכול להתאים למטרותיה (אגב, בשום מקום לא הצלחתי למצוא את שמה המלא, שקיצורו הוא L.V.Longley).
מה שהנציח את שליטת מקלדת QWERTY היה תחרות פומבית ומתוקשרת בין פרנק מקגורין לבין לואיס טאוב. טאוב המציא סידור אחר של מקשים, וקרא תגר על שיטתה של הגברת לונגלי, ששלחה לתחרות את המדפיס המהיר ביותר שהכירה. מקגורין היה הראשון שחרת בזכרונו את מיקומי המקשים, ולכן היה הראשון שהקליד בשיטה עיוורת. טאוב, שהיה הממציא ולאו דווקא המשתמש המיומן ביותר, הדפיס בשיטה לא-עיוורת והובס בתחרות. מעולם לא נערכה תחרות בין שתי שיטות כששאר התנאים הם שווים. התחרות הזו היתה המסמר האחרון בארון הקבורה של מתחרותיה של QWERTY.
אינני יודע מה היו הגלגולים שעברה המקלדת העברית בדרך לקראטון. כשהגיעה השעה להתאים את מקלדות המחשב לעברית נוצרה בעיה ייחודית. השורה התחתונה במכונת כתיבה עברית ארוכה במקש אחד יותר מזו של מכונת כתיבה אנגלית (בעברית יש 27 תוים שונים, כולל האותיות הסופיות, ובאנגלית שתי מערכות של 26 תוים). לפני 20 שנה הקלדתי במקלדת של מחשב אטארי, שבו סידור המקשים היה די דומה לזה המוכר לנו כיום, פרט לאותיות ת,ץ. הן נקבעו לפינה השמאלית העליונה, על מקשי Q,W.
היתרון של שיטה זו הוא שמקשי הפיסוק אינם משנים את מיקומם. הנקודה, הפסיק, הנקודה-פסיק נותרים כולם במקומם (האות [ף] שכנה באותו מקש כמו התו [;] והפקת התו [;] הצריכה לחיצה על [ף-Ctrl]). לאחר מכן פיתחה IBM ישראל את סידור המקשים המוכר לנו כיום ומאז איש אינו יכול להיות בטוח היכן נמצאים הנקודה והפסיק שלו.
|
|