על היוהרה, וקצת על האמת 13413
מר. נתניהו (ממ... תמיד רציתי לומר את זה), הקטע שכתבת מצמרר, לא בגלל שהעובדות שבו אינן נכונות, אלא בגלל - ובעיקר בגלל - שאתה משתמש בטיעונים "מדעיים" חסרי-משמעות-של-ממש כדי להשליך על התנהגות של תרבויות ועמים, ויוצר אומדן של עם "טוב" ועם "פחות טוב".

פעולה כזאת, בבסיסה, היא הדבר היהיר ביותר עלי אדמות. אני לא חושב שמדובר פה בטמטום חד-פעמי, אלא להיפך - בלוגיקה "ישרה", עד כדי כך שעצם הקיום שלה מעוות.

לא קראתי את כל התגובות, ואני מניח שמרבית האנשים קטלו אותך במידה כזאת או אחרת, ולא באתי כדי להוסיף שמן למדורה. אבל הייתי רוצה לצאת מהמאמר שלך לכיוון אחד אפשרי, על השוני (שקיים גם קיים) בין העמים והתרבויות השונות.

שטיינר, פילוסוף גרמני מתחילת המאה, טוען כי לכל "תרבות" ולכל "עם" יש תכלית. לא שהפרטים המרכיבים את אותו העם הם טובים יותר או פחות, אלא שהאכויות עצמן שונות.

למרות שניתן לסרב גם לגישה הזאת, הרי שבא יש פתרון הרבה יותר "נכון" ומנומק (שקצרה היריעה מלפרט) על השוני בין העמים השונים.

ודבר נוסף : אולי, לכאורה, רובנו מאמינים שאדם שווה לאדם, אבל אני חושב שהלכה למעשה, רובנו לא נוהגים כך. הדת היהודית כולה (לפחות בפארפראזה הנוכחית שלה) מבוססת על סוג של יוהרה לאומית, שהנשמה היהודית "טובה" יותר מנשמות אחרות. שים לב, לא "שונה", אלא "טובה" יותר.

בקשר לשוויון - אף אחד לא מתכחש לעובדה שהוא לא קיים ברמה השכלית/אינטלגנטית. אבל התרבות "הנאורה" שלנו, היא לא נאורה יותר מאף תרבות מערבית, ואותם יצרים מניעים את כולנו, אם כי בדרכים שונות.

פה אני אומנם גולש לתפיסה מיסטית יותר, אבל הבסיס השווה באדם אינו זה המאפשר לו לפתור תרגיל במתמטיקה, או להבין מניפסטיים הומניים.

תסתכל על זה, כאילו היו בני האדם מכונה מתוחכמת - נניח מחשב. התוכנה ש"מניעה" את כולם היא זהה, היא בעלת סוג של אחדות סגולית. אבל "המחשב" עצמו, ה"חומרה" (שמושפעת מהסביבה בעיקר, אבל אולי אפילו מגורמים פיזיולוגיים), היא זאת "המגבילה" את התוכנה. התמונה, בנפשו של האדם, זהה. אבל לאחד יש מסך מדהים להראות אותה, ולשני מסך עלוב.

וזה ההבדל היחידי.
מתחת לכל הבולשיט, האבק, שכבות ה"תרבות". כולנו באמת זהים.
על היוהרה, וקצת על האמת 13417
אתה כותב שהאינטליגנציה אינה זהה, אך
הנפש שווה
אני מודע לאמת שיש באמירה הזו, אך קשה
לי להתייחס אליה, שכן מדובר בדברים הנוגעים
כמעט בתורת הנסתר
אנהג איפוא לפי ציוויו של ויטגנשטיין
''במקום שאין מה לומר שמה יש לשתוק''
על היוהרה, וקצת על האמת 13435
לא.
אני כותב שההשתקפות של האינטלגנציה שונה, וכי יש דברים שונים ו"טכניים" המגבילים את תודעו של האדם (אולי במוחו של אוטיסט יש פנינים שאין באף מקום אחר, אבל תקלה "טכנית" לא מאפשרת לו תקשורת תקינה)

זה לא שאנו איזה גזע נעלה, והאפריקאים הם אוטיסטים. ממש לא. כי תוך שאנו זכינו ב"אינטלגנציה" שלנו, איבדנו דברים רבים. אחד מהם, ותנסה לבחון את זה ברצינות, זה כוח הרצון. איבדנו את הכוח המניע אותנו (ככוח עצמאי, ולא כיוצא פועל של מחשבה)

בכל מקרה, אדם צריך לשפוט טוב מרע. ויש טוב לא מעט בתרבות המערבית, ורע לא מועט גם כן. אבל אני באמת לא חושב שאני טוב יותר מאשר אדם שנולד בהודו. ממש לא. לא יותר "חכם" ולא יותר "נאור", לא "מואר" יותר ולא תיזי.

אולי אני יודע לכתוב מכתב באייל-הקורא, אבל אני ספק אם זאת מידה לאינטלגנציה (סורי, דובי (-:)
על היוהרה, וקצת על האמת 13442
אענה לך את שעניתי לאדם.
הגדרת את המאמר שלי כ''רע''. הוא פרט לך
על הנימים האומרים שחוסר סובלנות וזלזול
באחר הוא רע.
ובכן, חוסר סובלנות וזלזול באחר אופייניים
לתרבויות נחשלות. לכן התרבויות הללו הן
רעות.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים