|
אני שמח לראות שכל מי שקורא את האייל הקורא עדיין מאמין בדמוקרטיה. אני כבר מזמן זנחתי אמונה תמימה זו, ובזמן האחרון אני מתחיל להרהר אודות תיוג עצמי אנטי-דמוקרטי.
דמוקרטיה היא מערכת שילטון, במילים אחרות: מערכת שליטה על אנשים. המשותף לכל מערכות השלטון חד הוא: מספר אנשים מצומצם הכופה את רצונו על מספר אנשים הגדול ממנו עשרות מונים. השוני בין מערכות שליטה שונות הוא באמצאי הכפייה ובמקור הלגיטימציה. אולם, לפני כל דיון בדמוקרטיה ושלטון יש תחילה להפריך מספר מיתוסים: 1. שילטון לא מקנה ביטחון על חשבון חופש - זהו קישקוש מוחלט. למעשה תפקידו של השלטון להפקיע ממך את הזכות לדאוג לבטחונך האישי תוך כדי שלילת החופש שלך. 2. דמוקרטיה היא לא שיטת השלטון הנאורה ביותר, ולדעתי לא בטוח כלל שהיא בבחינת "הרע במיעוטו". לדוגמא: הירושימה, נגאסאקי, ויאטנאם, אפגניסטן, עירק, עבדות מודרנית (תאגידים), יוגוסלביה לשעבר... דוגמאות אלו ממחישות שדמוקרטיה, כמו כל שיטת שלטון אחרת, מונעת ע"י אינטרסים ולא על פי איזשהו קוד מוסרי. לפיכך, בסיכום כללי, תוצאותיה של מדיניות דמוקרטית ומדיניות שלטונית אחרת דומות בטווח הארוך. 3. לא אני, לא אתה ולא החברים שלנו משפיעים על השלטון במדינה דמוקרטית. מי שמשפיע באמת הם בעלי השררה והכוח. צריך לחשוב על זה הרבה וחזק כדי להבין באמת את משמעות ההצהרה הזו. העבודה הקשה באמת כאן היא לנסות לשכוח את כל מה שמספרים לנו מאז שנולדנו: שאנחנו יכולים להשפיע, לשנות, שהקול שלנו משמעותי וכו'.
ובאשר לפרשת זאבי-צ'רני, עדיין לא הבנתי מי כאן הזאב? ולמי יש עור של כבש? מה שבטוח הוא שבדמוקרטיה כמו בדמוקרטיה (האם ישראל דמוקרטיה?) העשירים הופכים עשירים יותר והעניים... ובכן אתם כבר יודעים.
|
|