בתשובה לנועה ו, 23/05/08 22:43
נקודת האפס 478838
הדברים שוב אינם מדוייקים.

א. נאט"ו - הברית הצפון אטלאנטית (כמו גם האו"ם), הוקמו על בסיס עקרונות יסוד שמקורם אפילו בצ'ארטר האטלאנטי (1941).

ב. לא רק לצרפת היתה ברית הגנה עם צ'כוסלובקיה אלא גם לבריה"מ. תומך מפתיע בעניין צ'מברליין נמצא בפרופ' מ. הר-סגור שבאחת מתוכניותיו אמר שאילולא התערבותו של צ'מברליין במינכן (1938), מלה"ע יכלה לפרוץ מוקדם יותר ובתנאים טובים יותר לציר האנטי-נאצי (כלומר צרפת ובריה"מ בתמיכה אקטיבית או פסיבית של בריטניה וארה"ב, היו תוקפות את היטלר ב-‏1938). לי הדבר נראה מסופק מאוד. הרצון של סטלין לסבך את המעצמות הקפיטליסטיות במאבק מזויין ביניהן, היה אסטרטגי ולא טקטי (במילים אחרות הסכם ריבנטרופ-מולוטוב לא היה מקרי או אופורטוניסטי). גם התנהגות בריה"מ לפני הסכם מינכן מעלה ספק גדול מאוד אם היא היתה ממשת את המחויבות שלה. מארועי ספטמבר 1939, די ברור שצרפת לא היתה תוקפת את גרמניה ללא שותפות פעילה של בריטניה ולא ברור מדוע צריך להניח שהבעיות והמכשלות של הצבא הצרפתי נולדו בין 38 ל-‏40. בכל מקרה שנת המלחמה המדומה 39-40 בין צרפת-בריטניה לבין גרמניה, מוכיחה שלבנות הברית המערביות לא היו יותר מדי אופציות התקפיות ב-‏39 וככל הנראה כך גם ב-‏1938.
נקודת האפס 478844
א. נתתי את נאט"ו בתור דוגמא בלבד.
התייחסו כאן ל"מדינות המערב", בעוד ש"מדינות המערב" מתייחסות בפועל לצרפת ולבריטניה בלבד. הדבר דומה להתייחסות לזימאבווה ולקניה בתור "מדינות אפריקה" (הן אכן מדינות באפריקה - אבל יש עוד כמה מדינות פרט אליהן).
אגב, זה שורש הויכוח בינינו. אנחנו די מסכימים באופן כללי.

ב. לא ידעתי שלברה"מ היה הסכם עם צ'כוסלובקיה אבל על כל פנים עניין ברה"מ לא כל כך קשור לכאן - זה שגם ברה"מ לא קיימה את חלקה בהסכם זה סיפור אחר. לעומת זאת ככל הידוע לי לבריטניה, ולא רק לצרפת, היה הסכם הגנה עם צ'כוסלובקיה.
"בגידת המערב" היא לא המצאה שלי.
אגב,
הסובייטים, מתברר, ביקרו יפה מאוד את מדינות המערב על חלקן בעניין הסודטים.
אני דווקא מסכימה עם הר-סגור - מבחינה אחרת: אאל"ט, הסודטים היו חבל ארץ מתועש ובו מפעלי פלדה רבים - וכמדומני, אף מפעלי נשק, והעברתם לידי גרמניה חיזקה את גרמניה מאוד, והחלישה את צ'כוסלובקיה. מה גם שביצורי הגבול של צ'כוסלובקיה היו באזור זה.
אילו בעלות בריתה של צ'כוסלובקיה היו עומדות לצידה - המלחמה אמנם היתה מתחילה מוקדם יותר, אבל בתנאים טובים יותר לבעלות הברית.
שלא להזכיר, שאם צ'כוסלובקיה שברשותה הסודטים נלחמת בגרמניה בסיוע צרפת ובריטניה, הרי שזה שונה ממלחמתה של צרפת, אחרי שגרמניה כבר בלעה את כל צ'כוסלובקיה.
נקודת האפס 478866
אם להתייחס רק לאספקט של מדיניות החוץ כי בהיבט הזה לא היה הבדל בין בריה"מ למערב:
היו שיחות בין בריטניה לבריה"מ על ברית נגד גרמניה. סטלין נתקל בעוינות וחשדנות רבה. בארה"ב למשל, השנאה לבריה"מ היתה הרבה יותר גדולה מאשר לגרמניה הנאצית -לפני המילחמה כמובן. המו"מ בין גרמניה הנאצית לבין בריה"מ נערך לאחר כשלון השיחות עם המערב. הסיבות לכשלון השיחות נבעו גם מראיית בריה"מ כאויב האולטימטיבי של המערב- יותר מגרמניה הנאצית. סטלין חשד שהמערב מנסה להגיע להסכמה עם גרמניה נגד בריה"מ. אינני זוכר היכן קראתי את הדברים אבל לא רק במקום אחד.

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים