בתשובה לכרמל, 14/02/05 15:40
שאלה טובה 281580
תגובה 253814.

אני מצטער דילגתי על השאלה מכיון שלא לקחתי אותה ברצינות. חשבתי שהתשובה ברורה.

מבחינה חיצונית החייזר פותח כמעט לחלוטין ע"י ה.ר.גיג'ר‏1. דן אובאנון‏2 פגש את גיג'ר במהלך שהייתו באירופה בתקופה שעבד על סרט אחר שנכשל‏3. בתחילת הפגישה גיג'ר הציע לאובאנון אופיום. אובאנון שאל אותו למה הוא לוקח אופיום, וגיג'ר ענה לו שזה בגלל שהוא מפחד מהחזיונות שלו. אובאנון אמר לו שהחזיונות הם רק תוצר של המוח שלו, וגיג'ר ענה לו שבדיוק מזה הוא מפחד. גיג'ר הראה לאובאנון אלבום עבודות שלו, וכבר שם, פחות או יותר, היה הנוסע השמיני חביבנו.

כמה שנים מאוחר יותר כשפוקס החליטו לאשר את הפקת הסרט, ורידלי סקוט הוכנס לתמונה, אובאנון הראה לו את אלבום העבודות של גיג'ר, ומאותו רגע סקוט לא היה מוכן לשמוע שום דבר בעניין החייזר. הוא צירף את גיג'ר להפקה‏5 והחליט שיהיו שני צוותים של מעצבים בהפקה - צוות אחד שאחראי על התפאורה ה"אנושית", וצוות אחד שאחראי על התפאורה החייזרית. הצוות השני מנה את גיג'ר ועוד כמה עוזרים.

מכאן שהצורה החיצונית של החייזר היא למעשה פרי מוחו הקודח של אומן מטורלל, ולא תוצר של מחשבה פסודו-מדעית לפי הגיון ביולוגי או אבולוציוני כלשהו. העדיפות הראשונה של עיצוב המפלצת הייתה אחת: להפחיד. כל עדיפות אחרת - בטל תקפה‏6.

לגבי ניטפוק "הגיוני" של הנוסע השמיני, הרשימה עוד ארוכה. אני אומנם לא ביולוג אבל אף פעם לא חשבתי שאפילו באופן תיאורטי אורגניזם כמו זה שמתואר בסרט יכול להתקיים. אני אשמח להתבדות. במחשבה שנייה אולי "אשמח" זו לא בדיוק המילה הנכונה.

_________
3 "חולית", רק שאני לא בטוח אם זה החולית המוכר לנו, או גרסה שנכשלה עד כדי שמעולם לא יצאה לאוויר העולם‏4.
4 לא שהגרסה המוכרת לנו כ"כ רחוקה מההגדרה הזאת.
5 משימה לא קלה כיון שהאחרון מפחד מטיסות, והגיע לסט רק חודשים מאוחר יותר.
6 זו אמורה להיות פאראפרזה.
ספוילר קטן ל''נוסע השמיני'' 281617
בלי יותר מדי תיחכום, הרעיון של "פרזיט אוניברסלי" שמטיל את ביציו בגוף של יצור שמעולם לא פגש ואשר ההיסטוריה שלו אינה קשורה בשום אופן לזאת של הטפיל - הרעיון הזה מופרך מעיקרו אפילו ליצורים על אותה פלנטה, על אחת כמה וכמה לכאלה שנאספו ממקומות שונים בגלקסיה. זה הגיוני בערך כמו לפגוש חייזרים דמויי האדם שמדברים אנגלית שוטפת.

לחרקים בגודל של ה"אמא" יש גם קצת בעיות עם מערכת הנשימה, אבל מסתבר שהן פחות קריטיות ממה שהיה נהוג לחשוב - היו פעם על כדור הארץ חרקים מרשימים למדי (שפיריות ענק עם מוטת כנפיים באורך 70 ס"מ או יותר).

לעומת זאת, חרקים שמטילים ביצים בתוך גופם של קורבנות תמימים, והללו מתתפחות לזחלים שמכרסמים את המארח מבפנים - זה דווקא לא דמיוני. יש צרעות שעושות בדיוק את זה. בתיאבון.
רעיון מופרך מעיקרו 281623
אלא אם כן אתה יודע שהטתאנים שתלו את החיים בכל הגלקסיה.
ספוילר קטן ל''נוסע השמיני'' 281691
אין ממש הכרח שהיצור יהיה מקביל למה שאנחנו מכירים כחרקים. למעשה מצאתי על זה דיון הזוי משהו בקרב קהילת המעריצים (אגב מעריצים שרופים וחסרי חיים):
כמעט כל בעיה שמתעוררת משאלות של התפתחות אבולוציונית סבירה אפשר לפטור מראש בקלות ע"י סיפור רקע פשוט של בנייה. כלומר האורגניזם המדובר לא התפתח באופן טבעי אלא תוכנן ונבנה עפ"י מפרט רצוי. למעשה המשחק דווקא מקדם את הרעיון הזה, ומי שמקבלים את התפקיד הם ה ‏1"Space Jockeys".
למען האמת הטענה שלך עדיין עומדת. אפילו בלי אבולוציה "פרזיט אוניברסלי" מהונדס דורש מהמהנדס היכרות בסיסית לפחות עם כל מארח פוטנציאלי. מצד שני אפשר תמיד לטעון שהSpace-Jockeys דומים לבני-אדם, ואז אנחנו סתם נשארים עם הטיעון האנטי-Startrek-י הישן: לחצות את הגלקסיה רק כדי לגלות גזע חייזרי שונה לחלוטין שבאופן מפתיע נראה בדיוק כמו אפרו-אמריקני עם משהו על המצח.

כשאמרתי שאף פעם לא חשבתי שאורגניזם כזה יכול להתקיים התווכנתי דווקא לשילוב של כל התכונות הפיסיות שיוצרי הג'אנר ייחסו לפרי מוחם. הדם החומצתי לבד מופרך לגמרי. המעבר בין השלב של הchestbuster ליצור בוגר - צמיחה של כמה מאות אחוזים בגודל - אורך בסרטים מספר שעות ללא שימוש בשום חומרי גלם חיצוניים‏2. התכונות הפיסיות הפשוטות: כוח, גמישות, מהירות, "שלד חיצוני"‏3 חזק מאוד, עמידות לטמפרטורות קיצוניות, שרידות בואקום, צריכה תזונתית כמעט אפסית, היברנציה. אז כמו שאמרתי ביולוג אני לא, אבל זה זה נשמע לי מופרך לדחוס את כל התכונות האלו לתוך אורגניזם אחד.

___________
1 כך כינה צוות ההפקה של הסרט הראשון את הגזע שעומד מאחורי הספינה הזרה. היצור שאת השלד שלו צוות הנוסטרומו מוצא עליה משתייך אליו.
2 לא ברור מה הטעם בשימוש במארח, מכיון שהיצור לא עושה בו כמעט שום שימוש.
3 איך מתרגמים exo-skeleton ?

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים