בתשובה לירדן ניר-בוכבינדר, 16/04/25 6:26
הַנֶּאֱהָבִים וְהַנְּעִימִם בְּחַיֵּיהֶם, וּבְמוֹתָם 778161
קינת דוד היא קינה פוליטית, צבועה ומתחסדת המתוארת בציניות מקראית ואכזרית שתכליתה היא אחת - יחי המלך החדש. הלעג ב׳איך נפלו גיבורים׳, והחששות שאף אחד לא ישמע על התבוסה ושלא יהיו בושות בגלל שהמלך לא יודע להלחם, בולט כאשר כולם מבינים שמדובר ביריבים פוליטיים אשר תשוקתם לרצוח אחד את השני, לאנוס את נשותיו ואולי גם ׳לאהוב׳ את ילדיו במובן שלא ישתמע במפורש לנוכח הפסוקים בספר הכהנים - ויקרא - אבל כן במובן שבו נערים יוונים נכנסו עם הקיסר לבריכה. ההבלטה של ״אהבת נשים״ אל מול היחסים בניהם יכולה להיות מרומזת להיבט האירוטי ולא הנפשי שיכול היה להאמר כאהבת אישה לאיש. לא מן הנמנע שהמקרא רומז שהיו כאן יחסים מעבר לרגשיים מתוך כוונה נוספת להבליט את הכריזמה של המלך החדש שאפילו הבן של יריבו המובס שהפסיד בקרב אהב אותו והתמסר לו גם במובן האירוטי/מיני כמו שביתו של יריבו מיכל התמסרה לו.
הַנֶּאֱהָבִים וְהַנְּעִימִם בְּחַיֵּיהֶם, וּבְמוֹתָם 778166
מעניין, תודה.

אני סקרן לדעת מה מרחב התיאוריות החילוניות על מי ומתי כתב את קינת דוד (בפרט, האם יש מקום לשער שזה דוד עצמו או מישהו מטעמו בזמן אמת, או שסביר שזה מאוחר יותר), ומה היו השאיפות הספרותיות (אם בכלל) והפוליטיות שלו בכתיבת הקינה.
הַנֶּאֱהָבִים וְהַנְּעִימִם בְּחַיֵּיהֶם, וּבְמוֹתָם 778167
מהמעט שאני מבין, במקור שאול ודוד היו גיבורים נפרדים ומקבילים. ספר שמואל כולל הצדקות לכך שדוד לא הרג אף אחד (חוץ מגוליית. והארי והדוב). אפילו את העמלקי שמספר על מות שאול דוד לא הורג בעצמו. תמיד נמצא מישהו שנפטר מאויבי דוד עבורו. אז כאן מצאו סוף טוב ליריבות בין שאול לדוד (בערך. נשארו עוד כמה שרידים לבית שאול והיה צורך בעוד אנשים אחרים שיטפלו בהם).

כלומר: זו יצירה שנכתבה כבר אחרי ששניהם הפכו לסיפורים, וכשלב מודע של עיבוד הסיפורים הללו.
הַנֶּאֱהָבִים וְהַנְּעִימִם בְּחַיֵּיהֶם, וּבְמוֹתָם 778169
הקינות במקרא הן מעבר ליצירות ספרותיות דמויות אפילוג ומשמשות ככלי נוסף העומד למחבר להעברת מסרים. גם בקינות דוד מעבר לרטוריקות של אבל ושכול, ישנה פרשנות פוליטית המצדדת בדוד כיאה למלך שלא נוצח בקרב גם במקרים בהם האירועים מספרים אחרת. זאת פרשנות ספרותית הלבושה אומנות חמקמקה, כזאת המנסה לרצות גם את האויב וגם את האוהב וגם את הקורא בהינף ספרותי אחד. יש מחקרים השוואתיים בין קינות חמשת הערים השומריות (אור, שומר אור, ניפור, ארך, ארידו) לקינות איכה המראים את המשותף ביניהן ואת המסרים הפוליטיים /דתיים הגלויים והסמויים החבויים בקינות וזאת בדומה לקינות דוד שאפילו מדירות את האלוהים ומכונות גם קינות חילוניות.

בדומה לשאלת מועד כתיבת ספר שמואל וזהות הכותב הן ע״י המסורת והן ע״י המחקר הביקורתי- כך גם מועד כתיבת קינות דוד חלוקות באם מועד כתיבת הקינות היו צמודות למאורעות או שקינות אלו היוו נספחים תרבותיים/פוליטיים שצורפו לאחר זמן רב לכלל ארבעת קינות דוד.
הַנֶּאֱהָבִים וְהַנְּעִימִם בְּחַיֵּיהֶם, וּבְמוֹתָם 778175
איך נפלו גיבורים : המילה איך כפתיח לקינה נפוצה גם בשירי הלעג המשובצות ב׳קינות המשל׳ - אלו הלועגות למפסיד. סאטירה פוליטית מקראית. כך למשל בקינת המשל למלך בבל המופיעה בישעיהו יד׳. שיר לעג מופלא המשלב ׳תוכן וצורה של מקצב ומשקל, של ריאליזם וסוריאליזם, של אלגיה ושל גרוטסקה לאחדות שירית אחת, הינו רק חלק מהסגולות שעשו קינת-לעג זאת לאחת מפניני השירה המקראית.״ ‏1

אֵיךְ נָפַלְתָּ מִשָּׁמַיִם / הֵילֵל בֶּן שָׁחַר
נִגְדַּעְתָּ לָאָרֶץ / חוֹלֵשׁ עַל גּוֹיִם.
וְאַתָּה אָמַרְתָּ בִלְבָבְךָ / הַשָּׁמַיִם אֶעֱלֶה
מִמַּעַל לְכוֹכְבֵי אֵל / אָרִים כִּסְאִי
וְאֵשֵׁב בְּהַר מוֹעֵד / בְּיַרְכְּתֵי צָפוֹן.
אֶעֱלֶה עַל בָּמֳתֵי עָב / אֶדַּמֶּה לְעֶלְיוֹן.
אַךְ אֶל שְׁאוֹל תּוּרָד / אֶל יַרְכְּתֵי בוֹר.
——
1 ויסמן זאב. סטירה פוליטית במקרא, עמ׳ 114

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים