בתשובה ליובל נוב, 20/02/24 14:46
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 767180
סליחה שאני מנטפק (ומדבר על ענין עקרוני, לא לגבי האיש הזה עצמו) - אבל חלק מהגראנטים והמנגנונים המקובלים, מטרתם גם לעשות איזה פיקוח על התחומים שבהם הפרופסורים משקיעים את זמנם היקר מאד.
לא בטוח שעולם שבו פרופסור חוקר את התחומים שבהם ההמון הארביטרטרי תומך, הוא הרצוי לנו.
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 767186
אם יורשה לי להצטרף לנטפוק, עולם בו רופא שלא מצליח לשכנע את הקהילה המדעית בנחיצות מחקרו יכול לפנות למימון המונים עלול לקסום ללא מעט שרלטנים ורמאים.
וכמו הפונז, גם אני לא מדבר על החבר של יובל (שעליו אני לא יודע כלום).
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 767211
אני חצי מסכים עם המשפט הראשון, ומסכים עם השני.
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 767934
זה באמת נושא מעניין. אני מבין את הבעיה בדעת הקהל שמתווה את המחקר המדעי/רפואי, אבל אני חושד שהמצב הנוכחי גרוע יותר. על ניגוד האינטרסים של חברות התרופות כבר דיברו אחרים פה, אבל מזווית הראייה שלי הקרנות הפילנטרופיות שמממנות‏1 הרבה מהמחקר האקדמי מוטות ע"י דעת הקהל במידה דומה‏2. סרטן כדוגמה מקבל מימון פנומנלי‏3 כי הוא נוגע להרבה אנשים בחיים, וכתוצאה מכך מחלות נדירות משוועות לקבוצות מחקר בזמן שחוקרי סרטן דורכים אחד לשני על הרגליים, בודקים את אותם הרעיונות במקביל בלי לדעת, ומכניסים כל כך הרבה רעש ואפקט מגירה לספרות הרפואית שרק התבונה המלאכותית שתבוא עלינו לטובה תוכל לנווט.

------

1. והשמנמנות, אגב. בתור שותף בחברת הזנק עלובה בתחום חברתי, פשטתי יד בכמה משרדי קרנות פילנטרופיות, ובתור דוקטורנט בארה"ב נתבקשתי לכתוב מכתב תודה לקרן שכזאת שמימנה את שכר הלימוד המנופח "שלי". חלק לא קטן מהקרנות האלו הן משהו בין קרן הנצחה לחברת יחסי ציבור משפחתית, במקרה הטוב (ללא כוונות הרווח).

2. הסתייגות: אריק טען שיש להן כלים טובים יותר ל-due diligence, ואני מסכים שבכך הן כנראה עדיפות.

3. הטענה שלי בקצרה: התפלגות המימון עוקבת אחרי חוק חזקה, והתועלת השולית לחברה של כל חוקר נוסף באותו תחום יורדת. אין לי שום סימוכין אבל אם יש עניין וחוסר הסכמה אוכל לנסות לגרד משהו יותר משכנע מ"לדעתי".
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 767942
והחילבה לא מקבלת אגורה שחוקה. מחברות התרופות בטח לא, כי זה דורך להם בדיוק על האינטרס, מקרנות פילנטרופיה לא, כי זה לא סקסי, ומאוניבסיטאות גם לא כי זה לא לרמתן, לא מספיק קול מחקרית- חילבה, נו.

פאק. אם הייתי צריך תמריץ להפוך למיליארדר, הנה קיבלתי.
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 767944
בינתיים אין מחקרים מאיכות סבירה שמראים שיש שם משהו מועיל (מועיל בפועל, לא בתאוריה). זה לא מפריע לכל מיני אנשים להרוויח מזה כסף. אף אחד מהם לא הצליח להראות שיש בזה משהו.
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 767946
דווקא יש לא מעט מחקרים על מזונות ותוספים שונים, אלא שהם רלוונטיים אם אתה עכברוש.
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 767963
בדיוק על כך אני מלין!
אין מחקרים באיכות סבירה כי אף אחד לא מוכן לממן אותם.

>> זה לא מפריע לכל מיני אנשים להרוויח מזה כסף.

פחחח. לאחרונה קניתי בשוק חבילה של קילו חילבה לאבא שלי, שמשתמש בזה כבר עשרות שנים (בעקבות המלצה אוף דה רקורד של רופא תעסוקתי) ב 12 ש"ח או משהו כזה. מספיק לו לחודש. וואי וואי, המוכר בשוק עשה עלי קופה!
ג'ונסון את ג'ונסון הוציאה בשנת 2020 82 מיליארד דולר על מו"פ. ההוצאה על תרופה חדשה עד ההגעה לשוק היא בממוצע 4 מיליארד דולר. אבל 200 אלף דולר למחקר על שינוי התוויה של תרופה גנרית אין.

__________
יש לי ערימה של תלונות נוספות, גם לגבי האיכות של המחקרים של תרופות שכן מאושרות, אבל הבעיה שמוצפת כאן היא שאת הזרקור מפנים רק למה שרווחי או לפחות סקסי, ותחומים שלמים ברפואה סובלים. ענף הרפואה המונעת סבל מהזנחה פושעת בעולם לפחות ב 60 השנה האחרונות בגלל שאין בזה כסף לחברות התרופות. בארץ למזלנו יש את קופות החולים שבעשור האחרון הבינו שמשתלם להן להשקיע ברפואה מונעת. מגיפת הסוכרת העולמית, יגיד לך כל רופא, היתה נעלמת אילו אנשים היו משנים אורח חיים. אבל מה היקף התקציבים שהופנו לעידוד הציבור לשינוי אורח חיים לעומת תקציבי פיתוח התרופות שיאפשרו לאנשים להאריך חיים עם סוכרת, לא חלילה לרפא אותה?
,
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 767965
(שאלת הדיוט - תזכיר לי איזה מחלה נמנעת על ידי חילבה לשיטתך?)
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 767973
סוכרת.
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 767967
מה שאתה רואה זה אפקט המגירה: מדי פעם מגיע מחקר לא מוצלח במיוחד שמראה כיוון מבטיח, עם המסקנה „יש לחקור״. חוקרים, לא מוצאים כלום, ולא מפרסמים.

וזה לא מונע מרמאים לנסות להרוויח על זה כסף. ראים כמו הנוכלים של אלטמן (כשמישהו מפרסם מוצרי בריאות, אני נוטה לחשוד. אצלם החשד הוצדק פעם אחר פעם).
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 767990
בדרך כלל אתה מאופק בלשונך, אבל דווקא מאלטמן אתה לא חוסך את שבטך.
לא ראיתי שקראת לגווינת פאלטרו נוכלת או לפרודו רוצחי המונים (מה שהם עשו במערב התיכון של ארה"ב הוא בקנה מידה של שואה).
אז אלטמן עושים כסף למכור לאנשים ביוקר דברים שהם לא צריכים (או יכולים להשיג הרבה הרבה יותר בזול). הם לא מיוחדים בזה.
למה דווקא עליהם יוצאת חמתך?
אל תשכח שהמיתוג הגבוה תורם לאפקט הפלסבו (אאז"נ זה היה מוצר שאלטמן מייבאת), אז בסך הכל הם מועילים לאנשים.
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 767992
מה עשתה הגבינית שגרם כזה נזק המוני?
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 767998
היא אלטמן בריבוע.
היא מוכרת דברים עוד יותר לא נחוצים במחירים עוד יותר גבוהים
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 768008
סטיבן קולבר אוהב להסתלבט עליה ועל החברה שלה, למשל כאן (מי שאהב, יש כאן עוד די הרבה). הפתיע אותי שהלגלוג הבוטה הזה לא מנע מגווינת פאלטרו להתארח אצלו בתכנית, ספק בשביל לצחוק על עצמה, ספק בשביל לקדם את החברה שלה.
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 768013
בין למכור דברים לא נחוצים במחירים גבוהים (הלחם והחמאה של קפיטליזם) לבין לגרום שואת המונים יש מרחק די גדול, הייתי אומר. לכן ביקשתי שתבהיר למה אתה מתכוון.
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 768027
אמרתי שהוא לא קרא לגבינת נוכלת, ולא קרא לפרודו רוצחי המונים.
אולי הקפיצה מנוכלת לרוצחי המונים היתה גדולה מדי.
פשוט ענין אותי למה רק על אלטמן יצא קצפו.
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 768028
אכן קפיצה קצת גדולה.
אבל מותר להתלונן על מישהו בלי להתלונן על *כל* האחרים, לא?
זה לא מקטין מחטאיהם לא של זה ולא של אלה.
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 768023
וגם לא גיניתי את החמאס ואת היטלר.
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 767968
אני טוען שכיווני המחקר שלוקחות אוניברסיטאות מוכתבים על ידי הקרנות וחברות התרופות, ואין צורך להסתכל עליהן כגורם חופשי. ההטיות לכיוון הרווחי לחברות והמעניין לציבור הרחב שולטות, אבל אני חושב שההטיה השניה הרבה פחות מוכרת, וזה מתסכל כי אני חושב שהיא מזיקה ושאפשר להלחם נגדה עם מודעות.

אין לי דעה לגבי הכורכומין ספציפית, אבל אני שותף לדאגה מהנזקים של אפקט המגירה ושל השרלטנות בכל מה שנוגע לתזונה. פה אני אפילו פחות אופטימי מאשר בנוגע לתמריצים לא ענייניים לכיווני מחקר.
עזרו למלחמה בסרטן הלבלב 767969
והתנצלותי לחילבה, בלבלתי בינו לבין הכורכום (הכורכום, העלים וזרעי החילבה באותו מדף מושפע הודית אצלי,ויחסי הציבור הבריאים של שניהם עבדו עליי גם אם רציונלית אין לי עמדה).

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים