|
יש כאן תרגיל נחמד לסטטיסטיקאי (שבטח מסוכן לתרגל אותו באקדמיה, או לפרסם אותו בראש חוצות, אבל כאן באייל אנחנו במסגרת אינטימית; בטח עושים אותו לפעמים). במקצועות המדידים - אתלטיקה, שחייה, הרמת משקולות - אפשר להשוות את "אחוזוני" הנשים לאלו של הגברים. אני יודע, "אחוזונים" הוא לא הדבר הנכון להשוות כאן ובכלל לא מוגדר היטב, אבל אני בטוח שסטטיסטיקאי ידע מה הדבר שכן נכון ואפשרי להשוות. (נקודת התחלה - האישה הטובה בעולם שקולה לגבר מספר X בעולם. אבל אני מניח שרוצים לקחת, נניח, את חמש הנשים הטובות בעולם, או את האישה החמישית בעולם, כדי לקבל משהו יותר תקף סטטיסטית).
האם סביר לטעון שהפער באתלטיקה וכו' הוא כמו הפער במשחקי כדור? יש פנים לכאן ולכאן1, אבל ממילא מעניין בהתחלה לראות אם הפער דומה בין המקצועות השונים באתלטיקה, שחייה ומשקולות (ניחוש פרוע: ממש לא. אני מצפה שהפער במשקולות, למשל, גדול הרבה יותר מאשר בריצה ובשחייה לכל מרחק שהוא. אני גם מנחש, פחות בביטחון, שהפער בריצות קצרות גדול יותר מבארוכות, כוח מתפרץ לעומת סיבולת).
חשבתי על עוד מחקר מעניין בהקשר זה, אם כי הנתונים בו לא זמינים לסטטיסטיקאי היישר מהאינטרנט, אלא דורשים ראיונות עם אנשי מקצוע. בג'ודו שומעים לפעמים על נשים ברמה אולימפית, שבהיעדר יריבות אימונים ראויות בארצן או בעירן, מתאמנות מול גברים. אני מנחש שמעדיפים לצורך זה יריבים גברים שברמתם ובכוחם דומים לאותן נשים מצטיינות וליריבות הפוטנציאליות שלהן - לצורך העניין, לטובות בעולם באותו משקל. ואם כך, יש מי שיודע להגיד "הנשים שבין המקום ה-5 ל-10 בעולם דומות ברמתן לגברים שבין המקום ה-X למקום ה-Y".
1 אפשר לחשוב, כמובן, על המאפיינים הפיזיולוגיים והקבוצתיים של כדורגל, אבל עוד לפני כן, פן קוואזי-מתמטי. אפילו אם נרכיב את נבחרת הנשים של האנושות כולה, בסדר ראשון היא לא מקבילה לרצת ה-10000 (וכו') הטובה ביותר, אלא (באיזשהו קירוב) לאיזשהו שקלול של 11 הרצות הטובות ביותר (נניח שמדברים רק על הרכב פותח...). ובהכללה, אם נסדר את כל אלפי הרצים והרצות לפי סדר, אז כדי להסיק על כדורגל נצטרך לקבץ אותם באחד-עשריות (ולשקלל כל אחד-עשרייה איכשהו, לפי עוד הנחות מפוקפקות). אם באותו סידור דמיוני גרף האיכות של נשים דועך יותר לאט משל הגברים, זה יתרון לנשים בתחרות המשוערת בכדורגל, ולהפך.
|
|