|
||||
|
||||
אני תקוע באנגליה. יש כאן הרבה מאד גבינות מכל הממלכה המאוחדת, מכל מדינות הגוש האירופי ומכל האימפריה לשעבר (כולל גבינות מישראל). אבל פשוט אין כאן גבינה לבנה. ולא, cream cheese זה לא גבינה לבנה. |
|
||||
|
||||
לא בטוח שהבנתי. אם יש באנגליה גבינות מישראל, אז למה אי אפשר להשיג שם גבינה לבנה? (ומה הקשר לגבינת שמנת?) נראה לי שהבעיה העיקרית בקנית אוכל בחו"ל היא שאנחנו טועים בהערכת המוצר על פי המראה והאריזה. מישהי שגדלה בהולנד סיפרה לי שהיא ציפתה לסוג של מיונז בפעם הראשונה שהיא טעמה חומוס, ולקח לה הרבה זמן להתגבר על הטראומה. אני מנחש שעם הזמן תגלה באנגליה יותר ויותר אוכל שמתאים לטעמך. (לא שזו סיבה מספקת להישאר שם, אבל זה כבר סיפור אחר..) |
|
||||
|
||||
אגב הולנד, הדבר הקרוב שם לגבינה לבנה נקרא ''קווארק'', ואוהבים לאכול אותו עם פירות טריים למשל. כשחזרתי לארץ ניסיתי אותו הדבר עם גבינה לבנה, וזה היה נורא מגעיל - רק אז הבנתי שהקווארק, להבדיל מגבינה לבנה, הוא נטול מלח ונייטרלי לגמרי בטעמו. |
|
||||
|
||||
שטויות. איו קווארק ללא flavour. |
|
||||
|
||||
עוד בדיחה פיזיקאית שלא אבין לעולם. |
|
||||
|
||||
לא מסבירים בדיחות אבל, מויקי: There are six different types of quark, usually known as flavors: up, down, charm, strange, top, and bottom. (Their names do not indicate anything about their properties, but were chosen arbitrarily based on the need to name them something that could be easily remembered and used.)
|
|
||||
|
||||
תודה. זה ממש כמו שמות הגמדים של שלגיה! |
|
||||
|
||||
ואיך קוראים ל-flavor כזה בעברית? |
|
||||
|
||||
תלוי מי קורא. חלק אומרים ''פלייבור'' וחלק ''טעם''. |
|
||||
|
||||
ואתה מבין מדוע קוראים לו כך? |
|
||||
|
||||
הסיפור שאני מכיר הוא ש''קווארקס'' היה שם של חנות הגלידה השכונתית של הפיזיקאים שהמצגילו את החלקיקים. |
|
||||
|
||||
תודה, אבל אני שאלתי על המלה "טעם" (או "flavor"). |
|
||||
|
||||
ואני עניתי על כך: אם קוראים לחלקיקים על-שם גלידה, טבעי לקרוא לסוגים שלהם "טעמים". |
|
||||
|
||||
אה, יש בזה משהו... |
|
||||
|
||||
אהבתי את ה''המצגילו'' |
|
||||
|
||||
אני שמעתי, כמה פעמים אפילו, שהמקור למילה קווארק זה משיר(1) שמופעיה בו השורה "חמישה קווארקים למר מארק" ואאל"ט, זו גם הגירסא הרשמית של ה-PDG. (1) בירור קצר בוויקיפדיה העלה שזה "אשכבה לפיניגאן של ג'יימס ג'ויס. |
|
||||
|
||||
השורה היא "שלושה קווארקים" למיטב ידיעתי. הסיבה היא שבהתחלה חשבו שיש רק 3 סוגי קווארקים (up, down, strange) ורק אחר כך הבינו שצריך עוד כמה בשביל שהעסק יעבוד. |
|
||||
|
||||
אני מקוה שהספרות אינה מפגרת אחר המתרחש והשיר שוּנָה בהתאם. |
|
||||
|
||||
(modern) art shouldn't imitate life
|
|
||||
|
||||
אז צריך לשנות ל- 6 קווארקים. מישהו מתנדב להעיר את ייטס? |
|
||||
|
||||
אבל מה מוזר בסטריינג' הזה? |
|
||||
|
||||
הוא לא למעלה ולא למטה. מאוד מוזר. |
|
||||
|
||||
אם הענין הוא של לא למעלה ולא למטה, אז דווקא אני הייתי קורא לזה נורמלי. |
|
||||
|
||||
בטח המבטא. |
|
||||
|
||||
לא, נראה לי שהבנתי: הוא חובש כובע בוקרים ונועל נעלי בלט. |
|
||||
|
||||
אני ממש לא פיסיקאי אבל למיטב זכרוני, כל החלקיקים ה"רגילים" (פרוטון, נייטרון והאנטי-חלקיקים שלהם) מורכבים רק מ- u, d. את s היה צריך רק בשביל איזשהן תגובות איזוטריות ומכאן השם. |
|
||||
|
||||
פרוטון ונייטרון מורכבים באמת רק מ-Up ו-Down, והאנטי-חלקיקים שלהם מהאנטי-הקוורקים המתאימים. גם פאונים (או מזונים מסוג פיי) מורכבים רק מהקוורקים האלה. ב-1947 התגלו קאונים (או מזונים מסוג K) שהאינטראקציות היו "מוזרות" ביחס למה שמה היה מוכר עד אז. כדי להתאים את התאוריה לתצפיות, קיבלו החלקיקים האלו תכונה חדשה שנקראה "מוזרות". בשנות ה-60 כשהתגלו (או כשפותחה התאוריה של) הקוורקים, התברר שהתכונה קשורה לקיומו של קוורק שלישי שאינו Up ואינו Down בחלקיקים ולכן הקוורק החדש זכה לשמו. |
|
||||
|
||||
היא של תנובה, ונדמה לי שהיא נמצאת בכל סופר. |
|
||||
|
||||
ראיתי השבוע איזו כותרת שסיפרה שמישהו הגיש תביעה יצוגית נגד תנובה בנימוק שהגבינה נטולת המלח מכילה פי שמונה מלח ממה שהיא אמורה להכיל. אגב, גם מוצר נטול מלח לא אמור להיות נטול טעם. לחלב המקורי יש טעם, לא? |
|
||||
|
||||
אני לא מתמטיקאי, אבל אם ''הגבינה נטולת המלח מכילה פי שמונה מלח ממה שהיא אמורה להכיל'' אני לא מבין את הבסיס לתביעה. |
|
||||
|
||||
יש תקן שקובע מה המשמעות של "נטול מלח" ולמרות הפירוש המילולי, הכוונה אינה שהיא מכילה 0% עגול ומוחלט אלא איזשהו סף תחתון. התקנים מדברים על נטול מלח או דל מלח, כאשר "דל מלח" מכיל יותר מלח מ"נטול מלח". |
|
||||
|
||||
בודאי שיש טעם. במיוחד אם שותים אותו ישר מהפרה, ב 38 מעלות וללא הימגון. אבל כבר לא עושים את זה יותר (זה מסוכן ללא פיסטור). בחלב פרה יש כ 0.7 אחוז מינראלים. המינרלים העיקריים שבחלב הם סידן וזרחן, אך הוא מכיל גם מינרלים נוספים (כלור, מגנזיום, אשלגן, נתרן וגופרית). |
|
||||
|
||||
יש גבינות מישראל: בולגרית, צפתית, משולשת... אין גבינה לבנה. |
חזרה לעמוד הראשי | המאמר המלא |
מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים | |
RSS מאמרים | כתבו למערכת | אודות האתר | טרם התעדכנת | ארכיון | חיפוש | עזרה | תנאי שימוש | © כל הזכויות שמורות |