|
||||
|
||||
כשיש לך ''מחלק תה'' במשרד זה הזמן למצוא עבודה חדשה. |
|
||||
|
||||
איפה יש בימינו מחלקי תה? (ומה רע בהם?) בילדותי הייתה מחלקת תה בעבודתה של אמא, לפני זמן מה הייתי שם, והצטערתי לשמוע שהמוסד הזה נעלם. |
|
||||
|
||||
אין דבר רע במחלקי התה כבני אדם. אבל כרעיון, משרד בו העלות של חדר להכנת תה לכל עובד על ידי עצמו היא יקרה מהעלות של להחזיק אדם שתפקידו לחלק את התה הוא משרד שלא כדאי לעבוד בו. |
|
||||
|
||||
לא העלות של חדר להכנת תה לכל עובד על ידי עצמו, אלא העלות של זמן הכנת התה ע''י אותו עובד. אני מניח שבמשרד כזה דווקא כדאי לך לעבוד (אם כי לא כמחלק התה). |
|
||||
|
||||
נראה לי מפחיד לעבוד אצל מעסיק שחושב שהזמן שלך יקר מכדי להכין לעצמך תה. השלבים הבאים עלולים להיות חיתולים למבוגרים, אינפוזיה וניתוק מהרשת... |
|
||||
|
||||
אם אתה צריך למלא קומקום במים, לשים בו עלי תה, לשים אותו על הגז (או באח), להדליק, לחכות שירתח, לסנן את עלי התה, למלא כוס ולשפוך את השאר, אז כן, זה אובדן זמן יקר. קח גם בחשבון שאין מטבחון בכל קומה ומסדרון כמו בבניינים מודרניים, אולי במרחק חמש דקות הליכה ומעלה. סה"כ זה חצי הפסקת צהריים, נאמר. ומה אם אתה רוצה תה שלא בהפסקת צהריים? אז אפשר לארגן תורנות תה, או פשוט להעסיק מישהו פר 200 עובדים. |
|
||||
|
||||
לגבי העבר, הטענה שלך הגיונית מאד. |
|
||||
|
||||
כל הוויכוח הזה נראה לי תמים להחריד. מישהו חושב שתפקידו העיקרי של מחלק תה היה באמת לחלק תה? איזו שטות זאת? "מחלק התה" הוא תקן שהומצא ככיסוי למשרות ריגול, למען השב"כ, המוסד, המפלגה השולטת ועוד. חישבו ברצינות: למי עוד, חוץ מלמחלק התה, יש גישה מיידית לכל העובדים ותירוץ לגיטימי לגשת בקביעות לכל אחד מהם? לראות את הניירות והמסמכים שלפניהם, להעביר את כל הרכילויות, "לסכל" את הדורש סיכול מיידי (על רעל שמעתם?), להעביר "אזהרה" נאותה במקום הנכון באמצעות שפיכת תה רותח באקראי? ברור שהסתלקותם של מחלקי התה מנוף מקומות העבודה היא זו שהביאה להדרדרות הנוכחית במדינה. אי אפשר כבר לנהל את העניינים בשקט. |
|
||||
|
||||
הייתי עונה תשובה מתוחכמת, אבל החברה מתמיכה טכנית עלולים לעלות עלי. |
|
||||
|
||||
אני די בטוח שאתה טועה, נניח שמחלק תה מוכשר מסוגל לספק את צרכיהם של כ100 עובדים, כך שהללו לא צריכים לקום להכין משקאות, במשך 9 שעות עבודה יוצא שמחלק התה עובד כ5.4 דקות לכל עובד, כעת נשאלת השאלה האם זמן הכנת התה של עובד ממוצע (כולל הגעה למטבחון ושיחת חולין עם מי שנמצא שם) קטן או גדול מאותן 5.4 דקות, וכל זה בהנחה שמחלק התה מרוויח את השכר הממוצע בחברה... |
|
||||
|
||||
אתה באמת חושב שאם תתן לעובד תה זמן העבודה שלו יגדל? |
|
||||
|
||||
נהוג להגיד "מליוני שעות עבודה מתבזבזות מדי שנה, כאשר עובדים תקועים בפקקים\מדברים בטלפון\גולשים באתרי פורנו\כותבים תגובות באייל הקורא" באותה צורה ניתן להגיד ששעות עבודה רבות מבוזבזות כאשר העובד מבזבז את זמנו בהליכה למטבחון+הכנת קפה+ ניהול שיחה על ענייני היום עם השוהים במטבח. למה הגבלת הגלישה באינטרנט (הנהוגה במקומות עבודה רבים) כן, ומחלק תה לא? |
|
||||
|
||||
נהוג להגיד הרבה דברים. בני אדם הם לא רובוטים, והתוצרת שרובם מייצרים היא לא פונקציה לינארית או אפילו מונוטונית עולה של כמות הזמן נטו אותו הם משקיעים בעבודה, ואם המעסיק שלך חושב שבמקרה שלך זה(מה שכתבתי במשפט הקודם) לא נכון, אז או שהוא צודק, ואז באמת הגיע הזמן להחליף תחום עבודה, או שהוא טועה, ואז הגיע הזמן להחליף מעסיק. |
|
||||
|
||||
אני כבר רואה את האנשים שעומדים בתור בבנק והחמישי שבתור שואל את השני "למה התור לא מתקדם" והשני עונה "לא יודע, הפקיד הלך לרגע" ואז כשהפקיד חוזר לו עם כוס תה ביד. איך הם ירגישו? חוץ מזה התנידות של אנשים עם כוסות תה ביד זה מסוכן. התה יכול להשפך על המסופים המשוכללים, כשעוברים עם עגלת תה זה יותר בטוח. |
|
||||
|
||||
יש לא מעט תפקידים שאני יכול לחשוב עליהם בהם העדרו של העובד משולחנו גוררת באופן ישיר ירידה בתפוקתו, ביניהם כמו שציינו קודם פקידים המספקים שרות פנים מול פנים, אבל גם מזכירות, נותני שירות בטלפון, טלמרקטינג וכו', יכול מאוד להיות שהם לא ''רוב העובדים'', אבל הם הרבה, חוץ מזה ישנם עובדים רבים המנסים להתחמק מעבודתם וכוס התה היא רק עוד תירוץ כמו הסיגריה ודברים אחרים, להתחמק ממנה. הייתי מנסח את זה ככה, הסיכוי שאדם הישוב ליד שולחנו יבצע עבודה התורמת לארגון, גדול בהרבה מהסיכוי שיעשה עבודה כזאת בזמן שהוא במקום אחר. |
|
||||
|
||||
מצד שני, להפסקות קפה (ותה) יש תפקיד חשוב בהרבה ארגונים; הן משמשות הזדמנות לחיזוק הלכידות החברתית בצוות, הן נותנות הזדמנות לניקוי הראש וחזרה בכוחות מחודשים, הן משמשות כנקודות ציון בתוך השעות הארוכות של יום העבודה, מאפשרות החלפת דעות במסגרת לא פרומלית וכן הלאה. מעסיק נבון לא ינסה למנוע מהעובדים הפסקות כאלה, במגבלות סבירות. |
|
||||
|
||||
פקיד, קופאי נותן שרות בטלפון וכו' שלוקחים חמש דקות הפסקה מידי פעם יהיו יעילים יותר ופרודוקטיבים יותר בשורה התחתונה. כבעל עסק עדיף לך שהפקיד שלך יקבל 30 לקוחות ביום עבודה עם הפסקות, מאשר 20 לקוחות ברצף. עובדים רבים מנסים לקחת פסק זמן "לנשום אויר", זה יכול להיות עם סיגריה, זה יכול להיות עם כוס תה, זה יכול להיות בשירותים וזה יכול להיות באינטרנט. זה טבעי, אנושי, מתבקש ומועיל לעובד ולארגון1 מכל הבחינות האפשריות. מעסיק שמנסה למנוע את זה מהעובדים שלו הוא פשוט מעסיק רע (ומנהל גרוע). הניסוח שלך הוא אבוסרדי. ההשוואה היא לא בין האדם שיושב מול השולחן לאדם שיוצא להפסקת קפה, ההשוואה היא בין האדם שישב מול השולחן ומת לחלץ כבר את רגליו, אבל יודע שיש לו עוד שבע שעות להרוג מול אותו שולחן לאדם שחזר מהפסקת הקפה שלו רענן. אם אתה נמצא בעבודה בה התרומה הכוללת של שניהם לארגון היא זהה, אתה נמצא בעבודה גרועה. 1 מלבד היוצאים מהכלל ההולכים ונעלמים, וטוב שכך... |
|
||||
|
||||
ראשית אני לא מוצא טעם להציע לי להחליף עבודה בכל הודעה ולו מהטעם הפשוט שכרגע אני סטודנט ואם אני עובד מדובר בעבודות מזדמנות (היום הרווחתי 30 שקלים בניסוי אם זה ממש חשוב לך...). חוץ מזה, ברור שהפסקות חשובות למורל של העובד ולרצון שלו להתמיד באותו מקום עבודה ואולי גם לטיב העבודה שהוא מבצע, ואני לא חושב שצריך למנוע מהעובד להתאוורר מפעם לפעם, תה (במובן הרחב של שתייה ומזון) הם צרכים של העובד, וברור שאם הם לא יהיו זמינים בסמוך לו הוא יילך להשיג אותם, אני סבור שאם לעובד יהיה מזון ושתייה בטווח קרוב הדבר עשוי לחסוך בזבוז זמן רב במהלך יום העבודה, בצורה דומה לזמן שתחסוך מדפסת הסמוכה לעובד (במקום בסוף המסדרון) או פינת עישון קומתית (במקום לצאת מחוץ לבניין). בזבוז הזמן הנגזר מהצורך להשיג תה הוא לעיתים רצוני (אני צריך מנוחה) ולפעמים סתם רפלקסיבי, העובד עובד במרץ אבל חש יובש בגרון, הולך למטבחון ונתקע שם למשך זמן לא מבוטל בשל סיבות שונות ומשונות. |
|
||||
|
||||
do you want some tea?
|
|
||||
|
||||
ראשית, מצטער שאני מנסה להיות עקבי. חוץ מזה, ברור שהדיון הגיע לשלב בו הפסקת לקרוא את מה שאני כותב. |
|
||||
|
||||
אני לא שותה תה, אז אפשר מישהו שילך במקומי לחדר כושר? |
|
||||
|
||||
למחלק התה ייקח קצת פחות זמן להכין כל כוס, כי אם הוא לוקח הזמנות באופן מרוכז יחסית (אפילו 3-4 עובדים בכל פעם), הוא צריך להרתיח מים בקומקום רק פעם אחת, לפתוח ולסגור צנצנות קפה באופן יעיל יותר, להגיש את התה רק פעם אחת (על מגש, לעובדים שנמצאים באותו חדר) ואפילו לשטוף כוסות באופן מרוכז. |
|
||||
|
||||
מה, לוקחים פה הזמנות? איפה? גם אני רוצה! במקום שבו עבדתי, מחלק התה חילק אותו בטווח שעות מסויים ובסוף שטף את כ----ל הכוסות בשעה מסויימת (כשבא לו, ליתר דיוק), ומי שלא התחשק לו תה בדיוק באותו רגע - זבש"ו. |
|
||||
|
||||
הייתי אומר שזה תה שלא שווה להכין אותו. מה אתה אומר, סמיילי: יכול להיות שמוסד מחלקי התה נעלם יחד עם המצאת הטכנולוגיות של הקומקום החשמלי ושקיק התה האישי, המאפשרים להכין כוס תה אינדיבודאולית תוך שניות לספל במקום תוך דקות לעשרים ספלים באמצעים המסורתיים של קומקום, כיריים, ושק עלים? |
|
||||
|
||||
במקום שבו למדתי ועבדתי לפני 35 שנה, אונ. ת"א, היה מיחם חשמלי שבו היו מים חמים-על-סף-רותחים כל היום. לא ייאמן: גם שקיקי תה כבר היו אז, ומי שרצה הכין לו כוס תה תוך שניות. |
|
||||
|
||||
נו, והיה מחלק תה? |
|
||||
|
||||
לא, לא היה בו צורך. קצת אחרי כן עבדתי תקופה קצרה גם במקום הסתדרותי. במקום ההסתדרותי היה מחלק תה ותיק שנשאר שם, עד כמה שהבנתי, בעיקר משום שבתנאים ההסתדרותיים של אז אי אפשר היה לפטר אותו, וגם לא להעביר אותו לתפקיד אחר היות ובהעברה זו היה משום ''הרעת תנאי עבודה''. יש לשער שהרבה מחלקי תה נשארו במשרותיהם לאחר שטכנית כבר לא היה בהם צורך, בדיוק מסיבה זו. כך גם בעבודות אחרות שיכלו כבר אז להיות מוחלפות במכונות, בתחכום אלקטרוני וכו', אבל באותה תקופה ועדי העובדים לא הניחו לזה לקרות. |
|
||||
|
||||
אני לא יודע מתי ואיך נולד המוסד הזה. היו בארץ זמנים ומוסדות בהם להעסיק עובד היה ערך בפני עצמו, גם אם העובד לא מביא תועלת שוות ערך למעסיק שלו. |
חזרה לעמוד הראשי | המאמר המלא |
מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים | |
RSS מאמרים | כתבו למערכת | אודות האתר | טרם התעדכנת | ארכיון | חיפוש | עזרה | תנאי שימוש | © כל הזכויות שמורות |