בתשובה לד''ר בר ביצוע, 21/02/05 16:14
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 282888
למה הקרטל חייב להיות סמוי? במודל שוק חופשי מושלם, הקרטליסטים יכולים להכריז בראש חוץ על הקרטל - מי יוכל לעשות להם משהו?
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 282897
"למה הקרטל חייב להיות סמוי? במודל שוק חופשי מושלם, הקרטליסטים יכולים להכריז בראש חוץ על הקרטל - מי יוכל לעשות להם משהו?"

שמא הצרכנים?
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 282921
מה הצרכנים יעשו? יפסיקו להשתמש בשירותי הבנקים שמתאמים עמלות? לא יקנו בשר כי יצרני הבשר מתאמים מחירים? מה כבר הצרכנים יכולים לעשות נגד קרטל מאורגן היטב?
אופטיקה הלפרין 282975
שברנו את המונופול!
אופטיקה הלפרין היא המונופול 283108
אופטיקה הלפרין היא המונופול
או לפחות חצי מהקרטל.
אבל אם אתה חוזר על שקר מספיק פעמים במדיה אז השוקחופשיסטים מתחילים להאמין לו.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283016
"מה הצרכנים יעשו? יפסיקו להשתמש בשירותי הבנקים שמתאמים עמלות? לא יקנו בשר כי יצרני הבשר מתאמים מחירים? מה כבר הצרכנים יכולים לעשות נגד קרטל מאורגן היטב?"

הם יכולים לקנות אצל הקונקורנציה, האין זאת?

אם הבנקים מתאמים עמלות, האם אין מתחרה חדש יכול להכנס לשוק ולשבור את השוק? (בישראל, בגלל שכניסת מתחרים אסורה למעשה, זה לא אפשרי, אבל אני מדבר כאן על העקרון).

באופן עקרוני, כל עוד מחירי הבשר או גובה העמלות יהיו סבירים, לקוחות לא יעשו דבר (ולמעשה, אין להם צורך לעשות דבר כשהמחירים סבירים). אם המחירים יעלו מעבר לסביר, הם יפנו לבנקים או מוכרי בשר אחרים.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283161
כלומר, הצרכנים לא יכולים לעשות כלום עד ששחקן חדש ייכנס לשוק. ושחקן חדש יכול להיכנס לשוק רק עם לא-מעט הון. ושחקן עם לא-מעט הון, יש סיכוי טוב שיש לא כבר אינטרסים אחרים ב"מדינת ישראל בע"מ", שאשפר ללחוץ עליו בהם כדי לדאוג שייצא מהשוק (או לא ייכנס אליו).
אם תשים לב, דם בשווקים לא מרוגלצים כמו שוק המזון, הרוב הגדול של ההחדשות שאתה שומע בסגנון של "שחקן חדש נכנס ל..." , הן בעצם כניסה של אחד הענקים לשוק שהוא לא היה בו קודם. כמעט ואין "שחקנים חדשים", וזה בשוק שאין בו קרטל, כלומר ש*אין* אינטרס לותיקים לחסל כל התנגדות בעודה באיבה.
ועדיין לא התייחסת לכך שאם הקרטל הנ"ל יתרחש בכמה תחומים (כמו שזה קורה בארץ), חברי הקרטל יוכלו להקשות על המתמודד החדש בדרכים שונות ומשונות (מאי-אספקת חומרי גלם, דרך אי-מתן אשראי, ועד החרמת משווקים שיעבדו אתו).
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283192
מצד אחד אתה מספר לנו שחייבים הרבה הון ומצד שני מספר לנו שהשחקנים החדשים הם ענקים (מתחום אחר) מכאן שבעצם אין כאן בעיה. לא?

החדשות שאתה שומע בעיתון או ברדיו הן קצת מוטות לכיוון הגדולים. הרי אינך מצפה שידווחו לך על כל בית עסק חדש. לא? אם עלית תכנס לשוק המלווח זה חדשות, אם חמסי פותחים קו ייצור חדש לג'חנון לא סביר שתמצא ידיעה על כך בדה מרקר.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283291
''כלומר, הצרכנים לא יכולים לעשות כלום עד ששחקן חדש ייכנס לשוק. ושחקן חדש יכול להיכנס לשוק רק עם לא-מעט הון. ושחקן עם לא-מעט הון, יש סיכוי טוב שיש לא כבר אינטרסים אחרים ב''מדינת ישראל בע''מ'', שאשפר ללחוץ עליו בהם כדי לדאוג שייצא מהשוק (או לא ייכנס אליו).''

אני אומר שוק חופשי ואצלך נכנסת בפעם המאתיים ''המדינה'' כגורם שאפשר ללחוץ עליו. אם יש מדינה כגורם, אין שוק חופשי...
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283401
שים לב: כשאני כותב "מדינת ישראל בע"מ" אינני מתכוון למדינה כמו שאנו מכירים אותה, אלא לארכי-קרטל של המשפחות העשירות, שאני צופה כי יתפקד כממשלה דה-פקטו (ראה תגובתי בתחילת הפתיל הזה). עוד לא השתכנעתי שמצב כזה בלתי-אפשרי או אפילו בלתי-סביר.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283469
איך בדיוק הארכי-קרטל הזה ימנע כניסת גורמים חדשים לשוק?
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 282928
ואם המוצר/שירות הוא הכרחי או בסיסי ? קרי: מיים, חשמל, בריאות, טלפון, תחבורה, תברואה, חינוך ?
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283017
"ואם המוצר/שירות הוא הכרחי או בסיסי ? קרי: מיים, חשמל, בריאות, טלפון, תחבורה, תברואה, חינוך ?"

כלומר, אתה שואל מה יעשו לקוחות במצב שבו השירות הוא מונופול באישור ממשלתי? כאן באמת אין להם ברירה אלא לבלוע את הגלולה המרה ולשלם – רגע, אבל בעצם זה בדיוק הטיעון לי, לא? אם יש תחרות, יש ללקוחות ברירה. אם אין תחרות, אין להם ברירה.
סליחה 283020
"כלומר, אתה שואל מה יעשו לקוחות במצב שבו השירות הוא מונופול באישור ממשלתי? "

קראתי את השאלה שלו חמש פעמים, ולא מצאתי שם את המילים "באישור ממשלתי" בשום מקום. ליתר ביטחון, למתקשים בקריאה שבקוראינו, הנה ניסוח חדש:

ואם המוצר/שירות הוא הכרחי או בסיסי ללא אישור או מעורבות ממשלתית (וללא שום סייג אחר)?
סליחה 283147
"ואם המוצר/שירות הוא הכרחי או בסיסי ללא אישור או מעורבות ממשלתית (וללא שום סייג אחר)?"

איזה שירות כזה לדעתך הכרחי שיהיה במונופול?
סליחה 283199
"איזה שירות כזה לדעתך הכרחי שיהיה במונופול?"

אתה מוגבל? איפה כתוב שהכרחי שיהיה מונופול? לא הכרחי, ועדיין יש, מה עושים?
סליחה 283470
תודה ושלום.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283029
למרות השנינות שלך אני מתעקש לדייק: איך הצרכנים אמורים להלחם בקרטל/מונופול במצב של שוק חופשי, כשהמוצר או השירות שהמונופול או הקרטל מספקים הכרחי ?
אולי זה יעזור 283064
נסה לשנות את הניסוח. למשל:
"ואם המוצר/שירות הוא הכרחי או בסיסי ? קרי: מזון, בגדים, דיור וכו."
אולי זה יעזור 283067
לא חזרתי על השאלה כדי לשנות את הנוסח, חזרתי על השאלה כי היה כאן איש קש.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283148
"למרות השנינות שלך אני מתעקש לדייק: איך הצרכנים אמורים להלחם בקרטל/מונופול במצב של שוק חופשי, כשהמוצר או השירות שהמונופול או הקרטל מספקים הכרחי ?"

תן לי דוגמה למונופול כזה כדי שנוכל לדון בנושא. ככל הידוע לי, מונופולים אינם נשמרים לטווח מהותי במצב של שוק חופשי כך שתאלץ לספק לי דוגמה אחת או שתיים לכאלו.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283182
הבקשה שלך קצת בעייתית בגלל שאני שואל לדעתך במצב היפותטי של שוק חופשי.

אבל קח כל מערכת בסיסית בישראל: חשמל, מיים, טלפון, בריאות, תחבורה, תברואה וכו', ונניח שהגענו למצב של קרטל או מונופול. מה עכשיו ?
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283299
"אבל קח כל מערכת בסיסית בישראל: חשמל, מיים, טלפון, בריאות, תחבורה, תברואה וכו', ונניח שהגענו למצב של קרטל או מונופול. מה עכשיו ?"

נניח. עתה, מאחר ומדובר בשוק חופשי, המונופול שנוצר אינו יציב. כלומר, המונופולין אינו מוגן על ידי ממשלה. לדוגמה, אם ישנה חברה לפינוי אשפה בשם "אשפתות" שהיא הגדולה במדינה, בכל רגע נתון יכול לקום מאן דהו, לשכור לו משאית פינוי זבל ולהכנס לשוק, האין זאת? המונופול של "אשפתות" אינו מעלה או מוריד מבחינתו של האזרח, כיוון שאפשרות החדירה של גורם אחר לשוק קיימת תמיד, דבר הגורם למחירי "אשפתות" להיות נמוכים.

אם נעבור מתחום פינוי האשפה, שמטבעו אינו נחשב מקום שבו יש מונופול "טבעי" לתחומים אחרים כמו, לדוגמה, טלפון, הסיפור דומה רק בקנה מידה רחב יותר ועם תוספת מורכבות האופיינית לשוק גדול הרבה יותר. ישנה הנחה שנראית לרבים סבירה כי כשמדובר במוצר לצריכה המונית יש לו דרישות תשתיתיות נובע מכך שחייב להיווצר כאן מונופול. כמובן שמספר המתחרים בתחום עתיר-הון כמו טלפוניה לא יהיה כמספר המתחרים בתחום כמו חנויות בגדים או בייגלע, אבל בשוק חופשי אין למעשה נטיה ליצירת מונופולים או קרטלים לאורך זמן (לא לחינם ביקשתי כמה דוגמאות לקרטלים או מונופולים בשוק קרוב לחופשי).
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283330
לא באמת ענית לשאלה. תיארת בצורה פשטנית מדי תסריט במקרה של פינוי זבל, בתסריט של הטלפון אתה לא מתאר שום אמצעי או דרך שעומדת לרשות הציבור להלחם במונופול הטלפוני, ולמעשה מניח לי להקיש לבד מהמקרה של פינוי הזבל למקרה של הטלפון. נעזוב לרגע את העובדה שאני לא מסכים עם הניתוח שלך את המקרה של האוטו-זבל. אני מבקש תיאור פשוט של תרחיש סביר במקרה של מונופול או קרטל של טלפון במצב של שוק חופשי.

ומה קורה אם יש קרטל או מונופול בתחום הבריאות ? אתה מסכים איתי ש"לאורך זמן" במצב כזה יכול להתרגם מהר מאוד לחיי אדם ?

מה עם דוגמאות להנחה הלא-בדיוק-טריוויאלית הזאת שלך ("במצב של שוק חופשי וגו") ? אני מניח שאחרי כל התגובות שנשפכו כאן מצד לצד בנושא בוודאי מסתובבות דוגמאות שלך למונופולים במצב של שוק קרוב לחופשי‏1, שאכן נפלו אחרי זמן קצר, שפשוט לא קראתי‏2. אם תזרוק כמה מילות מפתח אני כבר אנצל את מנוע החיפוש של האייל.

_________
1 דרך אגב, איזה מדינות בעולם קבילות בעיניך כ"מצב הקרוב לשוק חופשי" ?
2 אני מצטער היו הרבה פתילים שהסבלנות שלי לא עמדה בהם.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283346
IBM

עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283471
כזכור, ביקשתי בגנים ובכרמים כמה דוגמאות טובות למונופולים או קרטלים שנוצרו במצב של שוק חופשי, דומה לשוק חופשי או קרוב לשוק חופשי או בערך שוק חופשי. בינתיים לא קיבלתי שום דבר מריבוא חרדי-המונופול שכאן.

ייתכן ודוגמה כמעט-טובה מן המציאות למצב של מונופול בתחום הטלפון ניתן למצוא בתחום... הטלפון. בוא ניקח את דוגמת AT&T כדוגמה.

חברה זו נולדה כמונופול בזכות הפטנט של בל, שהיה תקף משנת 1876 ועד 1893-4. בתקופה זו משלה AT&T בשוק לבדה (מונופול של 100 אחוז). לכאורה, כאשר פג הפטנט היינו אמורים לצפות לפי התסריט הקודר לכך שאף חברה לא תצליח לחדור לשוק שנשלט באופן מוחלט על ידי חברה אחת. בפועל, התרחשו דברים שונים.

המתחרים בשוק חדרו דרך איזורי השוליים, והציעו שירות במקומות שבהם מערכת-בל לא פעלה, אך בתוך זמן קצר החלו לפלוש גם לאיזורים בהם שלטה בל. עד סוף שנת 1894 כבר פעלו 80 מתחרים עצמאיים, ושש שנים אחרי כן, בשנת 1900, כבר פעלו 3,000 מתחרים. בשנת 1907, כבר סיפקו חברות אלו למעלה ממחצית עסקי הטלפונים בשווקים המקומיים. היקף השימוש בטלפונים קפץ מ-‏4 טלפונים לאלף איש עם תפוגת הפטנט ל-‏70 טלפונים לאלף איש בשנת 1907, כשבמקביל התשלום עבור שירותי הטלפון צונח. וגם רווחיה של AT&T שירדה משיעורי רווח של 46 אחוז בתקופת המונופול-פטנט ל-‏8 אחוז בלבד בשנת 1906.

אחר כך כמובן "נדרשה התערבות ממשלתית" ו"רגולציה" ובתוך 10 שנים הפכה AT&T שוב למונופול, אבל זה כבר חורג מתחום דיוננו כאן.

ואם אני כבר חושב על זה, ישנן דוגמאות מצויינות המסתובבות היום בשוק. קח לדוגמה תרופות. כידוע, ליצרניות תרופות בתקופת תוקף הפטנט ניתן רישוי בלעדי לייצורן. כלומר, הן זוכות למונופול של מאה אחוז על אספקת מוצר חיוני ונדרש ולענייננו, מספקות נקודת מוצא אידאלית למה שקורה למונופול בשוק, שלפחות במגזר של התרופות שמעל למדף יש בו ממד חופשי (תרופות במרשם זה סיפור אחר). ככלות תוקף הפטנט, היינו אמורים לקבל אחד משני תסריטים:
א. התסריט שלך: חברת התרופות ממשיכה לשמר את המונופול שלה גם אחרי פקוע הפטנט לתקופה ארוכה ובמחיר גבוה (או מתקרטלת עם חברות תרופות אחרות).
ב. התסריט שלי: מתפתחת תחרות, מיוצרים חיקויים זולים, מחיר התרופה יורד. המונופול נעלם או מאבד את האפקטיביות.
עוד שאלה זעירה 283484
ההגנה על הפטנט לתקופה מסויימת (7 שנים או מה שלא יהיה), זו לא רגולציה והתערבות ממשלתית מסויימת?

כלומר, אני מבין ומצדד בחוק הזה של הגנה על פטנטים, אבל אם במקום להעניק מונופול ל 7 שנים היו נותנים מונופול של 3 שנים ואז מרשים (לפי חוק) לחברה נוספת להכנס כל 3 שנים עד החברה הרבעית, למשל, לא היה לזה אפקט דומה והצדקה דומה? (למרות שזה היה נראה יותר כמו רגולציה).
עוד שאלה זעירה 283507
שמירה על זכויות קניין היא לא רגולציה. היא אפילו לא ממש ''התערבות ממשלתית'' (בניגוד לפעולות שיטור רגילות) כי בד''כ מי שאוכף אותה הוא בעל הפטנט ולא המשטרה. מכל מקום, אם תפיסת גנבים בכלל היא לא ''התערבות ממשלתית'' ודאי שתפיסת גנבים של קניין רוחני אינה כזאת.
עוד שאלה זעירה 283524
ומי יבחר איזו חברה להכניס אחרי 3 שנים?
הפקידים המשוחדים?
עוד שאלה זעירה 283639
הגנה על פטנט נחשבת להגנה על קניין פרטי. לגבי משך תקופת הפטנט אפשר להתווכח, כמובן, אבל המתודה שלך להכנסת תחרות נראית מזיקה יותר משהיא מועילה.
עוד שאלה זעירה 283704
ההגנה על הפטנט היא הגנה על קניין פרטי אבל הפסקתה אחרי תקופה נקובה היא רגולציה.
האם אתה מציע להעניק הגנה על פטנט לנצח - כמו שיש הגנה על קניין פיזי?
עוד שאלה זעירה 283710
''ההגנה על הפטנט היא הגנה על קניין פרטי אבל הפסקתה אחרי תקופה נקובה היא רגולציה.''

לא, היא חוק. מאחר ולקניין רוחני יש ביטוי פיסי מוגבל (אם בכלל) נדרשת התייחסות שונה.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283782
כן רק כשבתקופת הופעת הטלפון, הטלפון עדיין לא היה חיוני. זאת לא הדוגמא שאני מבקש.

תן לי להזכיר לך שוב על מה אנחנו מדברים:

תגובה 282888: קרטל - מי יוכל לעשות להם משהו ?
תגובה 282897: הצרכנים.
תגובה 282928: ואם המוצר או השירות בסיסי/חיוני ?

הדוגמא שאני מבקש היא לאופן שבו צרכנים *נלחמים* בקרטל בתחום *בסיסי* במצב של שוק חופשי.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283785
< אחר כך כמובן "נדרשה התערבות ממשלתית" ו"רגולציה" ובתוך 10 שנים הפכה AT&T שוב למונופול, אבל זה כבר חורג מתחום דיוננו כאן >

חורג, כמובן.

< כידוע, ליצרניות תרופות בתקופת תוקף הפטנט ניתן רישוי בלעדי לייצורן >

"כידוע", כמובן. מאז ימי מפלגת חוק הטבע לא היה דבר טבעי יותר מאופן הרישוי של תרופות. רק זכויות היוצרים על מיקי מאוס טבעיות יותר.

וחידה לקוראים בבית - איזה ממשל הרג את התקנות שמנעו מ AT&T לשוב ולהיות מונופול בשנים האחרונות ואילו מיזוגים צפויים להתרחש בחודשים הקרובים. (רמז - Q, VZ, MCIP)
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283349
"אם נעבור מתחום פינוי האשפה, שמטבעו אינו נחשב מקום שבו יש מונופול "טבעי" לתחומים אחרים כמו, לדוגמה, טלפון, הסיפור דומה רק בקנה מידה רחב יותר ועם תוספת מורכבות האופיינית לשוק גדול הרבה יותר."

נהדר! והנה הוכחה לכך שכל מספר אי זוגי הוא ראשוני: 3 ראשוני, 5 ראשוני, 7 ראשוני ואם נעבור מתחום המספרים הללו, שמטבעו הוא תחום מצומצם שלא "מציב בעיות" בפני המשפט שלי לחתום רחב יותר, נניח כל המספרים האי זוגיים, הסיפור דומה רק בקנה מידה רחב יותר ועם תוספת מורכבות האופייניות לתחום גדול הרבה יותר.

(אם הדוגמא הזו מעצבנת אותך, אני יכול להחליף את המשפט המגוחך הזה במשפט שהוא נכון, ולהוכיח גם אותו על ידי הוכחת מקרה פרטי שלא כל כך קשור לרעיון הכללי, אבל אני מניח שהמסר ברור).
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283360
פספסת כאן בגדול לדעתי. אורי בסה''כ עבר מן התחום של ''לא מונופול טבעי'' (שאיננו מייצר בעיות מיוחדת) לתחום של ''מונופול טבעי'' (כביכול). הוא לא טען שהאחד מוכיח את השני...
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283367
הוא התעסק בתחום של "לא מונופול טבעי" (שלא מעניין אף אחד ואינו נושא הדיון) ואז עבר לנושא של "מונופול טבעי" ואמר "כאן זה כמו במקרה הקודם, רק יותר מורכב". בעצם, הוא לא אמר שום דבר. בפרט הוא לא הסביר איך ייפתרו הבעיות שבמקרה של מונופול טבעי.

אני גם תוהה האם יש טעם להראות כי כל מונופול לא ממשלתי הוא "לא יציב". אם למשל כל תחנות הכוח בארץ נשלטות על ידי חברה אחת גם אם אין לה שום גיבוי ממשלתי, די ברור שזה מונופול יציב למדי (אתה מוזמן להפריך אותי, וזה בעצם יעשה את מה שאורי ניסה לעשות). יש דרכים אחרות שבהן חסיד שוק חופשי יטפל בבעייה הזו, לדעתי; המקובלת ביותר היא להגיד "בשוק חופשי מצב כזה לא יכול להיווצר מלכתחילה, ואם נוצר זה אומר שהייתה יד ממשלתית מעורבת בעניין, ולכן צריך להשתמש בממשלה כדי לשבור את המונופול ואז להפסיק את המעורבות הממשלתית, ומכאן והלאה כולם יהיו שמחים ומאושרים".
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283472
''הוא התעסק בתחום של ''לא מונופול טבעי'' (שלא מעניין אף אחד ואינו נושא הדיון)''

לא. הוא התעסק באחד התחומים שהוצע להדגמה (תברואה). נא קרא בעיון.

אי-ההרחבה בהמשך נבע מנשב''זות קלה ממתכונת התוכנית כבקשתך המתפתחת כאן. אמנם סבבאי בהטרפה לכהן בתפקיד התשבי המתרץ כל קושיה, אבל פעם אחת, לא עשר. את התסריטים המפורטים כבר תיסרטתי והעניין קצת לזרא.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283489
תראה, אחד משניים: או שהדיונים כאן הם תחרות של מי יותר חכם, או שהדיונים כאן באים להחכים אחד את השני, או לפחות לשכנע.

את המטרה הראשונה אתה יכול להשיג, אבל בשיטה שלך לא תשיג את השנייה.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283640
"תראה, אחד משניים: או שהדיונים כאן הם תחרות של מי יותר חכם, או שהדיונים כאן באים להחכים אחד את השני, או לפחות לשכנע."

כן, אבל עד גבול מסויים.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283499
לגבי חשמל במדינת ישראל, המדינה משום מה מגבילה את ייצור החשמל על ידי גורמים פרטיים. מדוע ולמה? כנראה כי אם לא תגביל יהיה יותר מדי תחרות.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283587
לא מונופול, אבל קרטל: עיתונות. שני העיתונים הגדולים מתאמים ביניהם מחיר (לא שהם מודים בכך. פשוט במקרה הם תמיד מעלים את המחיר בדיוק באותו היום ובדיוק באותו השיעור). המתחרה השלישי יקר עוד יותר. כל השאר הם סקטוריאליים או מוטים אידיאולוגית באופן מוצהר. מה אני יכול לעשות אם אני רוצה לקנות עיתון?
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283593
תגלוש ל:

עוד שאלה, קטנה-קטנה: 284083
סמוך עלי, מידע פנימי שיש לי על המערכת, כולם שמאלנים, צעצועיסטים מגעילים, ובנוסף לכל הצרות, אין להם אפילו כתב אחד בשטח. הם פשוט משיגים את כל המידע שלהם מהעיתונות המיינסטרימית. אגב, כדאי לציין לגנותם גם שאין אפילו חובש כיפה אחד בכל המערכת שלהם. פשוט נורא.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 284094
דעותיך השמאלניות על האייל הקורא ‏1, אינן מעלות ואינן מורידות. מאות אלפי הכניסות כל חודש לאתר האייל הקורא ‏2, מעידים כאלף עדים שמדובר באופציה שמתחרה בעיתונים האחרים. כדי להגן עלינו מפני מונופול על המידע, אין צורך שיהיה עיתון עם תפוצה של 20 אחוז שאינו הולך בתלם. מספיק שכל מי שמעוניין יוכל להוציא עיתון בלי שהוא יועמד לדין על המרדה ‏3.

1 אתה יודע, השמאלנים הללו אוהבים כל מה שהאויבים שלנו עושים, ומזלזלים כל מה שהיהודים עושים.

2 בהעדר נתונים מדוייקים מ TGI אני נותן הערכה

3 אני מוצא כאן את המקום לצאת בנחרצות נגד ברוך מרזל הדורש עונש מוות למדברים סרה בראש הממשלה. יש להבדיל בין מדרגות בקודש, ולקבוע לא יותר מ 5 שנות מאסר למדברים סרה בשרון, כדי שלא תהא כוהנת כפונדקאית.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 284095
כל אחד יכול לטעון שיש לו מידע פנימי. תביא לינק או תתנצל.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 284107
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 284110
האם איילת בועזסון איננה חברת מערכת (כך זכור לי)?
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 284114
הצעד האחרון של העורך הראשי טרם פרישתו מכהונתו היה להדיח אותה מכהונתה.
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 284124
*להדיח*? לא הבנתי את ההומור או שאתה מדבר ברצינות? (סליחה על הבוקיות, זאת תכונה משפחתית תורשתית... (-: )
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 284132
הוא צוחק. לא הדחתי אף אחד.
Another one bites the dust 286842
ועכשיו מסתבר שגם שמעון גלבץ כבר לא.
זה לא בסדר, בסוף לא ישארו יותר באייל עורכים שאפשר לריב איתם.
Another one bites the dust 286843
חמור, חמור מאוד.
Another one bites the dust 289638
מה !? הולכים להעיף גם את דובי !?

(זה בטח בגלל הרהורי החטא שלו על סגירת האייל. האייל דואג לשמר את עצמו.)
עוד שאלה, קטנה-קטנה: 283027
חינוך היא דוגמא מצויינת. מה הם חסמי הכניסה? אם מחירי החינוך כל כך גבוהים, או שהשירות מהמונופול הוא גרוע מה ימנע מהלקוחות לפנות למתחרים שיצוצו כפטריות אחרי הגשם כפי שהן צצות היום? האם דרושים השקעות עתק?

אני מציע שפשוט נמחק את החינוך מאותם דברים שיש לדון האם מונופול ישתלט על חיינו ונכניס אותו לרשימת אותם נושאים שיש צורך לנהל אותם כדי שאנשים חלילה לא ילמדו את ילדיהם בהתאם להשקפת עולמם.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים