בתשובה לרודי וגנר, 31/08/04 2:23
לא מסכים. 244059
כן, אבל מה הטענה שלך, בעצם?

ברור לכל (ולשנינו) כי בשוק קטן, חופשי או פחות חופשי, נוצרים באופן טבעי שחקנים חזקים יותר וחזקים פחות. ברור גם כי השחקנים החזקים בשוק ינסו לנצל את מעמדם כדי להרוויח יותר. זה יקרה בכל מקרה, כך שאין לך ולא יכולה להיות לך חלופה אמיתית למצב.

השאלה היחידית שצריכה לעניין אותנו אינה האם ערי סטימצקי הוא איש נחמד אלא האם הוא משתמש במעמדו בשוק כדי לבצע פעולות בלתי חוקיות, למנוע (פיסית או חוקית) כניסת מתחרים לשוק, הוזלה או העלאה של מחירים, וכדומה. אם יש לך פרטים חדשים לספר לנו על מטעני החבלה שע.ס. הטמין בין דוכני שבוע הספר או ב"יריד ספרים" – אנא ספר לנו על כך.

במלים אחרות, המצב בשוק אינו הנקודה העיקרית – חשובה רק התשובה לשאלה האם ישנה אפשרות ממשית וריאלית למישהו להכנס לשוק ולהתחרות בסטימצקי.

=======

כמה הערות:
"מצב שבו גוף מתווך לוקח לעצמו 55 אחוז ממחיר המוצר בגלל שהוא יכול..." – בוודאי התכוונת לומר, "בגלל שמשלמים לו." אני לא רואה מישהו ניצב עם אקדח מאחרי גבם של המו"לים וכופה עליהם לשלם את המחיר הזה. להיפך, מאחר וכשישים אחוז משוק הספרים מתנהל לא דרך הקמעונאים אלא בדרכים אחרות, כנראה שלא כולם מרגישים מחויבים לעניין.

"לא רק היצרנים נפגעים, אלא גם הצרכנים: בעוד שבמרכז יש אלטרנטיבות לסטמצקי, למי שגר בפריפריה פשוט אין אופציה אחרת" – כלומר, מר סטימצקי הוא נבל ואוייב החירות משום שהוא פותח חנויות ספרים גם במקומות הנדחים יותר? מרתק!

בירור עובדות: נכון לשנת 2002, מתוך כ-‏350 חנויות ספרים בישראל כ-‏130 הן חנויות של סטימצקי. כלומר, 37 אחוז מכלל החנויות. כ-‏120 הן חנויות פרטיות והשאר של רשתות שונות. הכנסות סטימצקי באותה שנה ממכירת ספרים הגיעו לכ-‏70 מליון דולר. לשם השוואה, הכנסות אקדמון הגיעו באותה שנה ל-‏45 מליון דולר, דיונון כ-‏10 מליון דולר.
לטעמי התפיסה של הקפעיטליסט 244068
כנבל , כמוה כתפיסתו כגואל היא בעיתית,
הגדלה של שוק חופשי לטעמי היא טכניקה, יש פעמים שהיא מצויינת יש פעמים שהיא צריכה את האימ אמא של הרגולציה. מבחינתי לשאול האם מקסימום שוק חופשי (בלי לשאול אפילו את ההגדרות של זה) הוא טוב, זהה לשאלת השאלה אם לפנות ימינה עם המכונית הוא טוב. זה תלוי הקשר.
וסלח לי שלא עניתי לך לתגובה הקודמת
עסקתי בעינינים אחרים.

אגב האם הכללת את במניית החנויות של טימצקי גם את חנויות סיפרי? (שהיא בבעלות סטימצקי?)
לטעמי התפיסה של הקפעיטליסט 244273
לא הכללתי את ''ספרי'' -- עשרים סניפים.
ומה עם ספרי לימוד? 244208
סטימצקי נמנעים, במכוון, מכניסה לשוק ספרי הלימוד, על מנת לא לתפוס את אינו של הרגולטור. מנהסתם, שווי השוק שציינת הוא שווי השוק כולו, אך סטימצקי אחראים לאחוז גדול בהרבה מהמחזור בשוק ספרי הקריאה, ובו - הם דומיננטיים ביותר. שים לב לדוגמאות הנגד שנתת - אקדמון ודיונון, חנויות אוניברסיטאיות שחלק גדול ממחזורן הוא בספרי לימוד ועיון (ואם הם דומים ל''מכלול'' מהטכניון- גם ממוצרים שאינם ספרים כלל...).
השליטה של סטימצקי, לעומת זאת, בשוק ספרי הקריאה, היא שערוריתית משהו.
ומה עם ספרי לימוד? 244319
"השליטה של סטימצקי, לעומת זאת, בשוק ספרי הקריאה, היא שערוריתית משהו."

השאלה היא – אז מה?

מאחר וברור כי סטימצקי יצרו את עמדתם החזקה בשוק בדרכים כשרות מבחינה חוקית וכי בפועל אין מניעה בפני גוף אחר להכנס לתחום (ובפועל, נכנסים לתחום) עולה מאליה השאלה – מה החלופה המוצעת?

הפיקוח אותו מציעים רבים – וכפי שתשים בוודאי לב, זה תמיד מנוסח בלשון מעורפלת להפליא – יכול למעשה לפעול בדרך מעשית אחת בלבד: הטלת פיקוח על מחירי הספרים ו/או על האחוז שסטימצקי רשאית לקבל ממו"לים כאחוז ממחירם.

בוא נבחן מה יקרה כאשר פיקוח כזה יוטל. לצורך העניין, נניח שסטימצקי אינה פונה לערכאות ומקבלת את הדין במלואו ובאחת:
אחרי בדיקה קצרה, מתברר כי אין שום דרך מעשית לפקח על מחירי ספרים, כיוון שמחירם כולל משתנים מורכבים כמו ספרי עבר של הסופרת, מוניטין, השקעה בהדפסה מיוחדת, החלפת עורכים, וכדומה. נוסף על כך, אין שום דרך מעשית לפקח או אפילו ליצור תמחור "מומלץ" לעשרות אלפי כותרים בשוק.
מוחלט לפקח רק על האחוז ממחיר הספר שסטימצקי רשאית לקבל ממו"לים. משמעות הדבר: כל עסקה, גדולה כקטנה, של סטימצקי, צריכה להלכה לעבור דרך הממונה על ההגבלים ולזכות באישורו. מאחר וגם זה "גדול" על הממונה, מוחלט על פיקוח ברמה פשוטה יותר: אם מישהו יצעק "חמס," הממונה יתערב.
הרווחיות של סטימצקי יורדת, באופן טבעי, ואי-לכך ובהתאם לזאת היא סוגרת את כל סניפיה הפחות רווחיים, בעיקר בפריפריה. כלומר, הרגולטור רושם הצלחה גדולה בסיבוב הראשון כשהוא ממגר את מארת חנויות הספרים מאשדוד דרומה.
סטימצקי מגישה לרגולטור בקשה לסגירת רשתות צומת ספרים, יריד ספרים, דיונון, אקדמון, ומודן בנימוק שכל עוד הן עוסקות גם בהוצאת ספרים וגם במכירתם הקמעונאית, יש בכך משום תחרות בלתי הוגנת, שכן סטימצקי רשאית לקבל רק 30 אחוז ממחיר הספר, בעוד שהרשתות הללו מקבלות 100 אחוז ממחירו על ספרים מהוצאתן. הפשרה המוצעת היא מכירת היד הקמעונאית של הרשתות לגורם אחר, במקביל להפסקת שיווק ספרי סטימצקי (כמו מדריכי טיולים).
מספר חנויות הספרים בארץ קטן במידה ניכרת, ל-‏200, כש-‏80 אחוז מהן מרוכזות בגוש דן, ובעיקר בתל-אביב.
כל העסקאות בשוק הספרים עוברות מעסקאות כתובות לעסקאות על-פה, המבוססות על תקיעת כף והסכמה. מה שלא כתוב, המפקח לא יוכל לעשות בגינו שום דבר.
למרות שעסקאות קונסיגנציה אסורות במפורש בחוק, כל המצויים בענף יודעים כי עם סטימצקי והרשתות הגדולות ששרדו נהוגה שיטת צ'ק-תיקון. כלומר, עם קבלת הספרים מוציאה סטימצקי באופן מיידי צ'ק שוטף פלוס 365, ועם קבלת נתוני המכירה בפועל מוציאה צ'ק תיקון בסכום הספרים שנמכרו, תמורת הצ'ק המקורי.
סטימצקי והרשתות האחרות מגדילות במידה ניכרת את הגביה על מה שמכונה "שירותים עקיפים" במכירה. כך צצים להם סעיפים חדשים אותם נדרשים המול"ים לשלם כמו "דמי מכירה" ו"דמי ניקוי" (לכיסוי עלות החזקת סניף). ידוע לשמצה במיוחד סעיף "דמי הצגה". מכבר ידוע כי סטימצקי ורשתות אחרות גובות סכומי כסף עבור הצגה מובלטת של ספר בתוך החנות. כעת, נגבים גם סכומי כסף הולכים וגדלים עבור "דמי אחזקה" (של הספר בחנות), "דמי מדף" (הצגה במדפים בחנות), "דמי הצגה אופקית," וכדומה. הכל, כמובן, מתחת לשולחן ובאופן בלתי רשמי.
כדי להתמודד עם המצב הזה, שבו העלויות של סטימצקי והרשתות הגדולות חוזרות בעקיפין דרך סעיפים בלתי רשמיים, נאלצים המו"לים להעלות את מחירי הספרים בעשרים אחוז מעל רמתם הקודמת, בגלל ההיקף הבירוקרטי המוגבר והדרישה לעובדים שיודעים לסתום את הפה כשצריך לסתום את הפה.
חנויות ספרים קטנות ופרטיות מתקשות לעמוד בהוצאות הגובהות של ניהול החנויות ואינן מצליחות לגבות סכומים כמו אלו שבסטימצקי וברשתות הגדולות האחרות עבור "הצגת ספרים." רבות מהן נסגרות ורק חלק זעום נפתח מחדש תחת הנהלת הרשתות. כתום שנתיים מתחילת פעילותו של הרגולטור בשוק, יורד מספר החנויות הפרטיות מכשליש מהשוק לעשירית, עם 20 חנויות בלבד, שרובן חנויות לצרכים מיוחדים.
ב"גלריה" של "הארץ" מתפרסמת כתבה המקוננת על מותה של חנות הספרים הקטנה האחרונה בעיר וצופה את היעלמותן בכלל. "זו התוצאה של הניאו-קפיטליזם הפראי של נתניהו," טוענת ח"כ זהבה גלאון מ"יחד." בכתבה מופיעים גם ציטוטים המסבירים כי היעלמות החנויות הפרטיות והשתלטות הרשתות "המותגות" היא התרחשות עגומה האופיינית לפוסט-פסיכו-מודרנה של הקפיטליזם. "גורמים בעולם הספר הישראלי," לשון הכתבה (כלומר, הכתבת עצמה) סבורים כי רק התערבות נמרצת של הרגולטור תוכל לתקן את העיוות שחוללה "התחרות הלא מרוסנת."
הכתבה מצוטטת ב"האיל הקורא" ומעוררת הדים. דעתם הכללית של רוב הכותבים היא כי לפנינו מקרה קלאסי של כשלון השוק החופשי. אמנם ישנם חסידים מטורפים של הניאו-ליברליזם הדבקים באמונה הלא רציונלית שאולי למעורבות הרגולטור הייתה השפעה מסוימת על המצב, אך אנשים שקולים ומתונים הפוסעים מתונות בשבילי החיים ואינם נוטים לקיצוניות מפריכים את הקשקושים שלהם מייד באופן משכנע. כפי שמראים אנשי "הדרך המתונה" ב"איל," אין שום דרך להוכיח כי הרגולטור הוא שגרם לבעיה שנוצרה בשוק. "זהו תוצר טבעי של הניאו-ליברליזם ומכל מקום אי אפשר להוכיח כי הרגולטור הוא שגרם לשיבוש בשוק. אחרי הכל, הוא בסך הכל הוציא כמה תקנות קטנות." לגבי הדרך לתיקון המצב, ישנה הסכמה כמעט כללית כי רק תוספת פיקוח תביא לשיפור המצב. "הבעיה העיקרית היא שלרגולטור אין מספיק כוח אדם," אומר אחד הכותבים. הצעות לביטול הפיקוח נדחות כרעיונות עוועים מטורפים. "אתה יודע מה יקרה אם יורידו את הפיקוח? כל השוק יתמוטט בתוך שנייה וסטימצקי ישלטו ב-‏90 אחוז מהשוק!"
ומה עם ספרי לימוד? 244465
יכול להיות שאתה צודק וששוק הספרים אינו ניתן לפיקוח יעיל. יכול להיות שבר הפלוגתא שלך צודק ושוק הספרים הולך והופך מונופוליסטי בעיקרו, כלומר לא ממש יעיל.

אני, כצופה תמים שצריך לגבש השקפת עולם כלכלית הייתי נוטה להסיק מכך שבמקומות בהם פיקוח דווקא כן אפשרי, אין לשלול אותו על הסף. מאחר ושוק הספרים עצמו מעניין אותנו קצת פחות מבריאות וחינוך, דומני שאתה עומד שני צעדים לפני מט-עזר.
אני לא יודע כל כך על השליטה בשוק 244485
אך בירושלים פועלת רשת חנויות ''יריד הספרים'' שנראה לי שעושה חיל.
באופן כללי מגוון הספרים שלה גבוה יותר מיקום החנויות שלה טוב יותר ונראה לי שהיא מצליחה מאד.
כך שחשש למונפול (כמובן אם סטימצקי לא תוכל לקנות אותה) נראה לי מוגזם.
ומה עם ספרי לימוד? 244568
"יכול להיות שאתה צודק וששוק הספרים אינו ניתן לפיקוח יעיל. יכול להיות שבר הפלוגתא שלך צודק ושוק הספרים הולך והופך מונופוליסטי בעיקרו, כלומר לא ממש יעיל."

אתה טועה בכל הנקודות:
א. לא טענתי ששוק הספרים אינו ניתן לפיקוח יעיל, טענתי שכל פיקוח יגרום לו נזק ממשי וחריף. מאחר ואנו נמצאים בסיטואציה שבה אין פיקוח, הצגתי תסריט המראה מה הנזקים שייגרמו אם יוחל.

ב. אין שום רע במונופול כשלעצמו, כל עוד מתקיימים התנאים אותם תיארתי – היעדר נעילה או מינוף של השוק והיעדר כפיית ספקים בכוח או אלימות (כלומר, פשיעה). כפי שהראיתי, לסטימצקי מנוף מוגבל מאוד ביחס למו"לים ואין לו מנוף כלל ביחס לצרכנים, היכולים לקנות בכל מקום.
במצב של היעדר נעילה של השוק – וכפי שמעידות דוגמאות היסטוריות, מצב של נעילה קיים כאשר הממשלה מתערבת בשוק באופן משמעותי בנקודת הפתיחה – הוא מרסן ביעילות גם את כוחו של המונופוליסט והשוק שומר על מידה סבירה של יעילות, גם אם זו אינה אידאלית.

"אני, כצופה תמים שצריך לגבש השקפת עולם כלכלית הייתי נוטה להסיק מכך שבמקומות בהם פיקוח דווקא כן אפשרי, אין לשלול אותו על הסף. מאחר ושוק הספרים עצמו מעניין אותנו קצת פחות מבריאות וחינוך, דומני שאתה עומד שני צעדים לפני מט-עזר."

כלומר, אחרי שהראיתי איך מידה קטנה של רגולציה תגרום לקטסטרופה איומה בשוק הספרים אתה מסיק "כצופה תמים" שבתחומים חשובים יותר צריך להיות פיקוח? לא ברור לי ההגיון שלך כאן.

נוסף על כך, אם במגזר שוק פשוט יחסית, עם מספר מוגבל של "שחקנים" ודינמיקות פנימיות הפיקוח אינו אפשרי, איך בדיוק הוא יהפוך אפשרי בשווקים גדולים ומורכבים פי מאה כמו בריאות וחינוך?
ומה עם ספרי לימוד? 244582
בדיוק כפי שהוא אפשרי היום.
ומה עם ספרי לימוד? 244846
אוקי, אני מבין שאתה מרוצה מהפיקוח והשליטה בשוק הבריאות והחינוך היום, מה שמייתר את שאר הדיון.
לא מסכים. 244803
כאשר סטימצקי מאיימת על מו''ל שספריו לא ימכרו ברשת אם לא ייתן תנאי תשלום עדיפים (למשל) לסטימצקי, הרי זו פגיעה בתחרות החופשית. המו''ל לא יכול להרשות לעצמו שספריו לא ימכרו בסניפי הרשת המונופוליסטית ולכן הוא יקצץ בעלויות במקומות אחרים (למשל יוריד את רמת הגימור וההגהה של הספר). בשורה התחתונה - הצרכן מפסיד מקיום המונופול.

מרגע שקיים המונופול (ולא חשוב כיצד נוצר), קשה מאוד להתחרות בו כיוון ש''רמת הכניסה'' לשוק גבוהה. סטימצקי יכולה ''לחסל'' יצרנים קטנים על ידי כך שתכפה על המו''לים לספק לה ספרים בתנאים נוחים יותר משל המתחרה וכך ''לשבור'' אותו אפילו אם מתח הרווחים שלו קטן יותר. אם יזם כלשהו יקים רשת חנויות בפריסה ארצית אשר תוכל להתמודד עם סטימצקי על פלח שוק משמעותי בתחום מכירת הספרים, אז אולי יהיה על מה לדבר.

ספציפית הנתונים שהבאת נראים לי לא כל כך רלוונטים. מה שחשוב הוא פלח השוק של סטימצקי בשוק מכירת הספרים. כלומר מתוך מאה שקלים שמוציאים בישראל על קניית ספרים, כמה שקלים מגיעים לסטימצקי (רשת ''ספרי'', אגב, היא בבעלות סטימצקי).
לא מסכים. 244850
"כאשר סטימצקי מאיימת על מו"ל שספריו לא ימכרו ברשת אם לא ייתן תנאי תשלום עדיפים (למשל) לסטימצקי, הרי זו פגיעה בתחרות החופשית."

לא, זו לא פגיעה בתחרות, זה ניצול לגיטימי של מעמד. סטימצקי מספקת למו"ל כלי מסויים ודורשת עבורו תשלום מסוים. גובה התשלום נקבע על פי הכוח היחסי של שני הצדדים במשא ומתן, כפי שקורה תמיד. זה טיבה של תחרות.

"המו"ל לא יכול להרשות לעצמו שספריו לא ימכרו בסניפי הרשת המונופוליסטית ולכן הוא יקצץ בעלויות במקומות אחרים (למשל יוריד את רמת הגימור וההגהה של הספר). בשורה התחתונה - הצרכן מפסיד מקיום המונופול."

אין שום ספק שכאשר ישנו מונופול השירות לצרכן טוב פחות מבמצב שבו אין מונופול והתחרות היא בין שורה של גורמים קטנים יותר ושווים בכוחם. אבל זו כמובן לא השאלה: השאלה היא האם רגולטור היה מרע את המצב (כלומר, מקבע את המונופול, מונע כניסת מתחרים חדשים ומאמיר את המחיר, או להיפך).

"מרגע שקיים המונופול (ולא חשוב כיצד נוצר), קשה מאוד להתחרות בו כיוון ש"רמת הכניסה" לשוק גבוהה. סטימצקי יכולה "לחסל" יצרנים קטנים על ידי כך שתכפה על המו"לים לספק לה ספרים בתנאים נוחים יותר משל המתחרה וכך "לשבור" אותו אפילו אם מתח הרווחים שלו קטן יותר. אם יזם כלשהו יקים רשת חנויות בפריסה ארצית אשר תוכל להתמודד עם סטימצקי על פלח שוק משמעותי בתחום מכירת הספרים, אז אולי יהיה על מה לדבר."

נו, ומה אתה חושב קורה בשוק? מאיפה באו החנויות באינטרנט? מאיפה באו צומת ספרים ויריד ספרים? מאיפה צמח שבוע הספר (שהיום הוא כבר כמעט שבועיים הספר)?

רף הכניסה לשוק חנויות הספרים נותר נמוך מאוד ולא הוגבה גם אחרי שנים רבות בהן סטימצקי דומיננטי בשוק ואין שום עדות לכך שסטימצקי הפעילה שיטות של חיסול חנויות קטנות באמצעות אכיפת תנאי מכירה נוחים יותר מול המו"לים, ולו מפני זה שרוב מתחריה הגדולים של סטימצקי לאורך השנים היו ועודם מו"לים בעצמם. הרשתות החדשות גם מתחרות בסטימצקי באמצעות הפחתה משמעותית של עלויות תצוגת ספרים ומחירי חכירת שטח (באמצעות פתיחת חנויות מחוץ לערים). חנויות קטנות אף הן התחרו ומתחרות בסטימצקי באמצעות מתן שירותים שהוא אינו נותן כמו מבחר ספרים ייחודי שאינו מצוי בסטימצקי (שעובד בשיטת "קצת מהכל"), אווירה נעימה, מוכרים שאשכרה קוראים ספרים, וכו'.

"ספציפית הנתונים שהבאת נראים לי לא כל כך רלוונטים. מה שחשוב הוא פלח השוק של סטימצקי בשוק מכירת הספרים. כלומר מתוך מאה שקלים שמוציאים בישראל על קניית ספרים, כמה שקלים מגיעים לסטימצקי (רשת "ספרי", אגב, היא בבעלות סטימצקי)."

אז זהו, שלא. לא טענתי שלסטימצקי אין מעמד מונופול או קרוב לכך, טענתי שכשישנה תחרות חופשית ולא מפוקחת, הנזק הנגרם עקב כך מוגבל ואינו חמור, בוודאי בהשוואה למצב בו מוטל פיקוח – דבר שיחולל אסון וודאי.
לא מסכים. 244868
"אין שום ספק שכאשר ישנו מונופול השירות לצרכן טוב פחות מבמצב שבו אין מונופול והתחרות היא בין שורה של גורמים קטנים יותר ושווים בכוחם."

כלומר המצב הקיים, שנוצר כתוצאה משוק חופשי, טוב פחות מהמצב האידיאלי (ספציפית בדוגמא שאנו מדברים עליה, מצב בו אין מונופול ובשוק קיימים מספר גורמים).

אתה טוען שמעורבות ממשלתית אינה יכולה לגרום למצב טוב יותר מהמצב שנוצר על ידי שוק חופשי וזו טענה שאין לי כוונה להכנס עליה לויכוח (משום מה התיחסת בתגובתך דווקא לנושא זה בעוד אני כלל לא הזכרתי את נושא ההתערבות הממשלתית!). אני סבור כי מקרה סטימצקי מראה, ודומני שבתגובתך אתה מסכים איתי, שאפילו הנהגת שוק חופשי אינה מביאה בהכרח לקיום המצב האידיאלי.
לא מסכים. 244901
מונופול שנוצר כתוצאה משוק חופשי (ויש מעט מאוד דוגמאות כאלה) אינו דומה בהתנהגותו למונופול ממשלתי, מאחר והוא ממשיך לתפקד ככזה לא מכוח חוק או רגולציה, אלא מפני שהוא מספיק יעיל להדוף את התחרות. כשהוא יפסיק להיות יעיל- כוחו יצומצם ע"י מתחרים יעילים יותר.

קצת על מונופולים "טבעיים" ופחות טבעיים במאמרו של אלאן גרינספאן:
לא מסכים. 244911
האיל האלמוני להלן ענה יפה, לדעתי, לתהייתך כאן.

אוסיף רק הערה כללית יותר בנוגע לשוק חופשי ולציפיות ממנו.

שוק חופשי, בניגוד לציפיותיהם של רבים (ו"ציפיות דמי" אצל שולליו) אינו אמור לחולל מצב אידאלי משום שזו אינה מטרה מעשית. התומכים בשוק החופשי מציעים להשתמש במנגנוניו משתי סיבות מעשיות עיקריות:
א. מדובר בשיטה בדוקה ומוכחת המנפיקה תוצאות הטובות במידה מהותית מהתוצאות של כל שיטה אחרת.
ב. מדובר בשיטה שעלותה נמוכה ביותר (ובשאיפה, היא נטולת עלות כלל).
לא מסכים. 244931
ביחס לא': טיעון קלאסי שעולה בדיונים עם תומכי סוציאליזם הוא "המדינות בעלות רמת החיים הגבוהה ביותר בעולם הן מדינות הרווחה האירופאיות". מה התשובה לטיעון כזה? ("הן לא בעלות רמת חיים גבוהה, ארה"ב יותר טובה", "הן לא מדינות רווחה, יש בהן צורה כזו וכזו של שוק חופשי", "יש בהן משאבי טבע טובים והן קטנות מספיק", "עוד יומיים הן יתרסקו" או אחר, פרט?)

סליחה אם אני שואל כאן שאלה שכבר נשאלה עשרות פעמים, אני פשוט רוצה תשובה קונקרטית, ולעתים קל לפספס את העיקר בים הדברים שאתם כותבים.
לא מסכים. 244957
"מה התשובה לטיעון כזה?"

זה מאוד תלוי איך אתה מודד רמת חיים. במובנים של הכנסה כספית, ארה"ב עולה על אירופה.

"הן לא מדינות רווחה, יש בהן צורה כזו וכזו של שוק חופשי","

בכל מדינות אירופה יש כלכלה שבקווים מאוד כללים ניתן לקרוא לה קפיטליסטית. כזכור המודל של "מדינת רווחה" אמור היה להיות "כלכלה מעורבת" (כלומר - מייצרים את הכסף עם החלקים החופשיים ומחלקים באופן "צודק").

"עוד יומיים הן יתרסקו"

אתה מתכוון שלפני יומיים הן התרסקו. אין כמעט מדינה באירופה שאיננה עוברת רפורמות "ניאו ליברליות" בשנים האחרונות. אם תשאל את גיל, מדובר ב"מאבקי כוח של האליטות". אם תשאל אותי, מדובר בבעיה של גרעונות כרוניים.
לא מסכים. 244977
נניח שאני מודד על פי שיעור ההומלסים באוכלוסיה, ושיעור החולים שידם אינה משגת לקבל טיפול. האם ארה"ב עדיפה במדדים אלו על אירופה, והאם אלו מדדים קבילים, או שיש בהם בעיה אינהרנטית (ומהי)?
לא מסכים. 245032
ברוב המדדים של איכות חיי האוכלוסיה ארה"ב נמצאת בתחתית הרשימה של המדינות המפותחות (חפש דיון בנושא מדינת הרווחה מהחודשיים האחרונים בערך, חלק מהנתונים הובאו שם). התל"ג של ארה"ב הוא הגבוה ביותר בעולם, אולם היא מפגרת בתוחלת חיים, תמותת תינוקות, הסיכוי לשרוד עד גיל 60 (בערך כמו באלבניה), ועוד. כאן ‏1 תוכל למצוא שפע של נתונים השוואתיים על רוב המדינות בעולם.

אפשר כמובן (וזה מה שעושה הדוקטור הטוב בתשובתו אליך) להסביר שמדינת רווחה זה טוב ויפה, אולם לא ניתן להחזיק אותה. יש רק לציין שאין קשר ישיר בין הגרעון התקציבי של מדינה לבין היכולת שלה לתמוך במדיניות רווחה, אם ב"יכולת" אנחנו מדברים על כושר ייצור. הדבר היחידי שיכול להחזיק מדיניות רווחה אשר עלותה עולה על כושר הייצור של החברה הוא גרעון מסחרי והלוואות ממקורות חיצוניים למדינה. זה המצב אם מדינה ארופאית איננה מסוגלת למשל לייצר מספיק מלט על מנת לבנות בתים לדיור ציבורי ואיננה מסוגלת לסחור במשהו שהיא מייצרת עבור מלט, אלא נאלצת ללוות מלט ממקורות חיצוניים למדינה תמורת הבטחה לשלם בעתיד (הבטחה אשר נופלת על הדורות הבאים של אותה מדינה). כל טיעון אחר (כולל גרעונות תקציביים פנימיים) הוא לא לעניין. אם לצטט את ברטנארד ראסל ממאמרו "בשבח הבטלה" ‏2, מדינה לא באמת יכולה "ללוות מעצמה" או לחיות "על חשבון הדורות הבאים" (במידה ואיננה לווה משאבים אדירים מבחוץ). זו שטות, אדם איננו יכול לאכול היום את הלחם שמיוצר מחר.
כמובן, היכולת לתמוך במדיניות רווחה יכולה להיפגם לא בשל ירידה דרסטית ביכולת הייצור של מדינה, אלא בשל גורמים פנימיים, כמו למשל חלוקת ההכנסות. שינוי במדיניות המיסוי משנה את חלוקת ההכנסה, ואז בהחלט ייתכן שהפריון הכולל הינו די והותר על מנת לקיים מדינת רווחה, אולם חלקים קטנים באוכלוסיה מנכסים אחוזים עצומים מההכנסה הלאומית (בצדק או שלא בצדק, זה כבר דיון אחר), ואז המשאבים אינם מספיקים לכאורה.
ראסל חשב שזה אבסורד כמובן. הוא ראה במלחמת העולם את ההוכחה לכך שכל התרגילים הפיננסיים אינם אלא מערפלים את האמת. בזמן שגברים רבים נמצאים במלחמה, חלק גדול מהאוכלוסיה מייצר תחמושת ועוסק בענייני המלחמה, עדיין רמת החיים של האמריקאי הממוצע לא ירדה באופן דרסטי. חלק זעיר מיכולת הייצור של האומה האמריקאית הסתבר כמספיק בכדי לקיים את האומה כולה, בעוד שכיום מסתבר שכל כוחות הייצור הללו אינם "מספיקים" אפילו להבטיח ארוחה חמה לכל אמריקאי. אישית, אני חושב שראסל צדק - האנושות כבר מזמן עברה את השלב שבו כוחות הייצור שלה משתווים למה שנדרש לקיום האוכלוסיה. בשל כך אני חושב (וזה בערך מסביר את דבריו של הדוקטור באשר ל"מאבקים בין אליטות") שמימון מדיניות רווחה קשור יותר בכוח היחסי של חלקים מהאוכלוסיה ופחות במגבלות טכניות של תהליכי ייצור. כאשר גברים חוזרים מארבע שנים בחפירות בהן הם חרפו את נפשם ושכלו אחים לנשק, ונשים מאבדות את בעליהן וילדיהן ומבלות שנים מחייהן בייצור תחמושת, אני מניח שקשה יותר לאליטה השלטת למכור לאזרחים את הסיפורים על כך שהסיבה שויקטור מדינה מרוויח מליונים בעוד הפועלים מדימונה שעובדים אצל האחים עופר מרוויחים שכר רעב היא שויקטור שלנו הינו פשוט פרודוקטיבי פי מאה אלף בערך מפועל כפיים פשוט.

1

2 "בשבח הבטלה" של ראסל, מומלץ בחום למי שעוד לא מכיר. אין מוכשר מפילוסוף לכתוב בצורה בהירה ופשוטה על נושאים אשר השיטה הקפיטליסטית נוטה לערפל, ולהזכיר לנו את האמיתות הבסיסיות על ייצור ועל עבודה.

לא מסכים. 245077
"ברוב המדדים של איכות חיי האוכלוסיה ארה"ב נמצאת בתחתית הרשימה של המדינות המפותחות (חפש דיון בנושא מדינת הרווחה מהחודשיים האחרונים בערך, חלק מהנתונים הובאו שם). התל"ג של ארה"ב הוא הגבוה ביותר בעולם, אולם היא מפגרת בתוחלת חיים, תמותת תינוקות, הסיכוי לשרוד עד גיל 60 (בערך כמו באלבניה), ועוד."

רמת הדמגוגיה שלך מרקיעה שחקים הפעם, מר לדרמן.

אם נוטלים את גרסת 2004 של מדד ההתפתחות האנושי, אפשר לראות איך השיטה עובדת:

נתחיל בזיוף הבוטה ביותר, הסיכוי לשרוד עד גיל 60: זו אחת הקטגוריות הבודדות שארצות-הברית (מדינת הגירה, להזכיר) סובלת בהן מדירוג נמוך יחסית (12.6 אחוז אי-הגעה). היא לא היחידה, כמובן. גם פינלנד, צרפת ודנמרק מדורגות כאן נמוך יחסית, שלא לדבר על פורטוגל, צ'כיה וסלובניה. בחלק השני של הטבלה, המצב גרוע יותר, לבד מבמדינה אחת, אלבניה. נחשו איזו מדינה בחר גיל כדי להדגים את חומרת המצב בארצות-הברית?

תוחלת חיים: אכן, זו של ארצות-הברית נמוכה (77) מזו של שוודיה (80), מה שמוכיח שקפיטליזם זה זבל של דבר כמו שלדרמן טען תמיד. חבל שהושמטו דוגמאות יפות נוספות. לדוגמה, ישראל ושוייץ (79.1) מקדימות בצוותא את נורווגיה, הולנד ודנמרק הנגועות בשוק פרוע. הונג-קונג – מעוז מדינת רווחה ידוע נוסף – מקדימה עם 79.9 את האוסטרלים, הקנדים, הבלגים והגרמנים. במפתח תוחלת החיים הכללי המשולב מובילה יפאן ואחריה הונג-קונג, שוודיה ואיסלנד. אכן, השכלנו רבות. הדוגמה הזו מאוד שימושית ואינדיקטיבית!

סתם בשביל הכיף, נבחן נתון שיש לו רלוונטיות כלשהי לדיון: הוצאה לצורכי בריאות: בארצות הברית, ההוצאה השנתית לצורכי בריאות לראש נאמדת ב-‏4,887 דולר, הרבה לפני כל מדינה מערבית אחרת (בשוודיה, לשם השוואה, ההוצאה היא 2,270 דולר). אבל זה לא כל הסיפור, אפשר לטעון, שהרי ידוע כי בארצות הברית כל הכסף הזה צריך לבוא מכיסם של האזרחים האומללים, בהשוואה למצב במדינות הרווחה בו המדינה דואגת לרוב הסיפור, נכון? אז זהו, שלא. בארצות הברית, ההוצאה הציבורית לבריאות היא 6.2 אחוז מהתל"ג הפרטית 7.0 אחוז. כלומר, ההוצאה הציבורית מגיעה ל-‏2,179 דולר, גבוה מבשוודיה, דנמרק, אוסטרליה ולמעשה כל מדינה אחרת לבד מנורווגיה (עם 2,487). כלומר, הממשלה האמריקנית משלמת יותר מהממוצע במדינות הרווחה עבור בריאות אזרחיה.

כמובן שאפשר לנסות להמשיך ולטעון כי התשלום הגבוה יותר בארצות הברית גורם לכך שלפחות אנשים יש גישה לצורכי בריאות חיוניים או סבירים ולכן בריאות הציבור האמריקני ירודה יותר. כדי לתמוך בטענה כזו, עם זאת, יש צורך להביא נתונים המראים מתאם ברור ועקבי בין הדברים – מה שלא נעשה (ומעיון בנתוני מדד ההתפתחות האנושית, גם לא ניתן לעשות).

===========

אגב, במדד ההתפתחות האנושית הכללי ארצות הברית מדורגת במקום השמיני, בצמוד לאיסלנד ולפני מדינות אנטי-רווחה ידועות כמו צרפת, גרמניה, דנמרק, וכן הלאה. אלבניה במקום ה-‏65.
לא מסכים. 245098
למעשה, בדיוק על מנת שלא להתחיל שוב בשרשור שכזה נתתי את הלינק עצמו, כך שכל אדם יוכל להתרשם. ארה"ב איננה אלבניה ולא זכור לי שאמרתי זאת, אולם אם תבדוק את הנתונים לגבי תמותת תינוקות, תמותת ילדים מתחת לגיל 5, אחוז האוכלוסיה שחי בפחות מ 11$ ליום, אחוז האוכלוסיה שחי על פחות מחצי מההכנסה החציונית, אחוז הילדים שזוכים לחינוך יסודי, אי השוויון בהכנסות ועוד כמה מדדים שאני מניח לכל אחד לבדוק בעצמו, קשה שלא להבחין שבכולם ארה"ב מדורגת בין הנמוכות שבמדינות המפותחות, ובאחדים היא אף הגרועה מכולן. במדד זה או אחר נמצא את בריטניה או את בלגיה עם ציונים דומים (ארה"ב היא לא הנמוכה ביותר בכולם, ולכן בכל מדד ספציפי שבו היא איננה אחרונה קל לקפוץ ולומר - אה, אבל תראו את...), אולם אני לא ראיתי מדינה מפותחת מבין העשרים-שלושים הראשונות שמקבלת ציונים גרועים שכאלו בעקביות מדאיגה כל כך (אני בדקתי את הדו"ח של 2003, אולם אני מניח שהדברים לא השתנו דרסטית ב 2004).

כאמור, הלינק עומד לרשות כל מי שמעוניין לבדוק.
לא מסכים. 245104
סליחה, לא הבנתי משהו. ההוצאה הציבורית לבריאות בארה"ב גבוהה משל רוב "מדינות הרווחה"? אם כך, איזו מן דוגמא זאת למדינת לא-רווחה?
לא מסכים. 245110
פשוט, בארצות-הברית צריך הרבה מאד כסף כדי לקנות מעט מאד בריאות...
לא מסכים. 245374
אולי יעזור אם תזכור שהתוצר הגולמי לנפש בארצות הברית גבוה בכ-‏50 אחוז מהתוצר הממוצע במדינות הרווחה והמסים בה נמוכים בהרבה, בממוצע. לכן, כשהאמריקני מקבל הוצאה ציבורית גדולה יותר לנפש, בפועל חלק קטן יותר של שכרו משועבד לכך.
לא מסכים. 245378
לא לגמרי ברור לי כיצד זה עונה לתהייה שלי.
לא מסכים. 245405
"אם כך, איזו מן דוגמא זאת למדינת לא-רווחה?"

זאת באמת לא דוגמה. לי נראה שאורי מנסה לרמוז שהטענה שהקפיטליזם אחראי למצבה ה"חמור" של ארה"ב בתחום הבריאות נחלשת במקצת כאשר מכירים בעובדות:
א. מצבה איננו כל כך "חמור" (ובוודאי לא בהתחשב בעובדת היותר מדינה בעלת אוכלוסיה מגוונת עם אחוזי הגירה ניכרים).
ב. איננה בדיוק מופת של "קפיטליזם שלוח רסן".
לא מסכים. 245406
תודה.
לא מסכים. 245040
באשר לעדיפות ארה"ב על אירופה במדדים האלו, לא יצא לבדוק את הנתונים לעומק‏1. לי נראה שאם אלו המדדים היחידים שאתה מפעיל לא תגיע הרבה יותר רחוק מקובה.
אתה כמובן יכול לחשוב כמו גיל ואז תצטרך להגיע לרמות מאוד גבוהות של אבסורדיות כמו לטעון ש"אין דבר כזה כמו גרעון", "מלחמה זו דרך טובה להבראת הכלכלה", "ארה"ב היא מדינת עולם שלישי" או ש"המציאות נקבעת על פי רצונה של האליטה השלטת".
לי נדמה שהאפשרויות העומדות לרשותם של כלל אזרחי ישראל, כולל השכבות החלשות ביותר, גדולות יותר היום משהיו בסוף שנות השבעים. התופעה הזאת היא פונקציה של צמיחה כלכלית. הנתונים שאני מכיר הם מוחצים למדי, מידת הצמיחה שמקיימת מדינה תלויה במידה רבה במידת החופש הכלכלי שהיא מפעילה.
מדינות סקדינביה ובייחוד שוודיה שימשו במשך שנים כדוגמה ש"מפריכה" את ה"תיאוריה" הזאת משום שהם הראו בשנים שאחרי מלחמת העולם השניה ועד לשנות השבעים צמיחה מרשימה, "למרות" אמצעי "מדינת הרווחה" המקיפים שהנהיגו. למרבה הצער המציאות לא פסחה גם על שוודיה ובמהלך שנות השבעים והשמונים חלה ירידה בצמיחה, עליה באבטלה ובתחילת שנות התשעים היא נקלעה למשבר שחייב את ההנהגה השוודית לקצץ כהנה וכהנה.
הנה מה שיש ליוהן נורברג, קפיטליסט שוודי (?!) להגיד על זה:
1 מההיכרות (השטחית למדי) שלי עם תופעת ההומלסים הן בארה"ב, צרפת וישראל אני חייב לציין שהתופעה נראית קשורה הרבה יותר עם מידת פיזורן של מחלות נפש מסויימות בקרב האוכלוסיה מאשר באיזה מצב של עוני קיצוני היכול להתרגש על כל אחד מאיתנו. שלושת המדינות הללו מפעילות, כזכור, מנגנוני רווחה.
לא מסכים. 245060
קשה לחשב מהו שיעור החולים שידם אינה משגת לקבל טיפול או שיעור ההומלסים – זו הבעיה האינהרנטית כאן. חישובים אלו בעייתיים בעיקר משום שהמונחים שבהם אתה משתמש (ידם אינה משגת, הומלסים) אינם ברורים ואינם מאוזנים ביחס למשתנים אחרים. לדוגמה, אפשר לנחש שכמות ההומלסים בחורף הנורווגי תהיה מצומצמת ביותר עם או בלי מדינת רווחה, ובייחוד אחרי ליל החורף הראשון. אפשר גם לשאול ביחס לחולים שידם אינה משגת לקבל טיפול מהי איכות הטיפול המבוקש, מהן החלופות, וכו'.
אם אתה בוחן מדד אינדיקטיבי כמו הכנסת העשירון התחתון כאחוז מכלל ההכנסה/צריכה הנתונים הם (בכוונה הבאתי נתונים מסוגים שונים של מדינות) הנתונים אינם חד משמעיים:

עשירון תחתון:
אוקראינה: 3.7
אירלנד: 2
ארצות הברית: 1.8
בריטניה: 2.3
איטליה: 2.1
דנמרק: 2
צרפת: 2.8
ישראל: 2.4
שוודיה: 3.7
נורווגיה: 4.8
הולנד: 2.8
אוסטרליה: 2

המסקנות, בהתאם להבנתי את הנתונים, מעורבות. אפשר למצוא מדינות רווחה שבהן כוח הקנייה של העשירון התחתון גדול יותר (כמו נורווגיה), אבל במדינות הנחשבות בדרך כלל רווחה כמו דנמרק או אוסטרליה הנתונים קרובים יותר לאלו של ארצות הברית כאן.

נתונים: http://www.bartleby.com/151/fields/67.html
לא מסכים. 245053
"ביחס לא': טיעון קלאסי שעולה בדיונים עם תומכי סוציאליזם הוא "המדינות בעלות רמת החיים הגבוהה ביותר בעולם הן מדינות הרווחה האירופאיות". מה התשובה לטיעון כזה?"

כן, זהו טיעון קלאסי שנראה מאוד משכנע, עד שמתחילים לבדוק אותו.
מדיניות מדינת רווחה באירופה התחילה להופיע בקנה מידה רחב בערך באמצע שנות החמישים והגיעה לשיאה בשנות השישים. גם בתקופה הזו, התבססו כל המדינות הרווחתניות באירופה בעיקר על כלכלת שוק, כשהכסף שנגבה לצורך תוכניות סוציאליות כמו ביטוחי אבטלה ובריאות נחשב למחיר שאפשר לעמוד בו בתמורה ליתרונות החברתיים שהוא מציע.
בערך עשרים שנה אחרי שמדינת הרווחה נולדה, היא התחילה למות. בכל מדינה זה קרה בתקופה אחרת, בהתאם לעוצמת הרווחנות, המשאבים הטבעיים של המדינה והכסף שצברה – אבל כולן הגיעו למהפך כשחדרה התובנה שהמשך המדיניות הרווחתנית כפי שהיא יביא בסופו של דבר לפשיטת רגל של המדינה.‏1
מאז, נמצאת מדינת הרווחה בנסיגה מתמדת כמעט לאורך כל החזית. היחידות שעדיין משמרות מידה משמעותית יחסית של רווחתנות הן המדינות שיכולות להרשות לעצמן את זה לפי שעה באופן חלקי, כמו נורווגיה הנהנית מחשמל חינם וחברות ממשלתיות היושבות על מאגרי נפט וגז בהיקף סעודי ומייצאות נפט בהיקף של יותר מחמישית מהתל"ג הכולל של המדינה. אגב, גם בנורווגיה גובה מס החברות הוא רק 28 אחוז (נמוך כמדומני מזה שבארצות-הברית) וגובה המס השולי האפקטיבי הוא עד 43 אחוז.‏2

1 ר' לדוגמה ירידת שיעור המס השולי בכל מדינות אירופה בין 1979 ל-‏1990 כאן: http://www.econlib.org/library/Enc/MarginalTaxRates....
2 ר' למשל כאן http://www.rowbotham.com/knowledgenet/countryprofile...
לא מסכים. 249627
זכור לי כי בזמנו היה איזה מאבק של סטימצקי כנגד מספר חנויות קטנות (לפחות באזור השרון), שכלל מניעת אספקת ספרים מיובאים לחנויות. אם אני לא טועה, המאבק הזה הסתיים, בין השאר, ברכישת רשת ''ספרי'' ע''י סטימצקי. לצערי אני לא זוכר פרטים, ויתכן כי לא היו דברים מעולם. אם מישהו זוכר משהו כזה - אשמח אם תעזרו לאקס-צ'יף סנילי.
קצת כבוד להולנדים. 249634
נדמה לי שסטימצקי אכן רכשה את סיפרי.
לא אתפלא אם גם "צומת ספרים" שייכת לסטימצקי, שהרי מונופולים אינם מתים אלא מתחלפים.

אגב ההולנדים שהם אנשים מעשיים מאד יצרו מערכת חוקים ותקנות שגורמות לכך שחנויות קטנות יוכלו לשרוד גם בעידן הקניונים והרשתות הפתוחים ברציפות.

הרעיון הוא תחרות הוגנת, שהרי בעל חנות ספרים קטנה שפרנסתו דחוקה, לא יוכל להרשות לעצמו לשכור עובדים מחד, ומאידח אם ימצא בחנות 7 ימים בשבוע מבוקר עד ערב תפגע איכות חייו במידה ניכרת. מאחר וההולנדים לא רוצים שהחנות הקטנה תסגר ויהיה להם עוד מובטל להאכיל, הם דאגו שלחנות קטנה יהיה יתרון גם ע"פ רשת גדולה. (שעות פתיחה, מיסים מופחתים שיאפשרו למכור בזול וכו').
קצת כבוד להולנדים. 249859
כך שההולנדים החסכנים והיעילים, תחת לממן דמי אבטל זמניים, מממנים חנויות מפסידות מחד, וגורמים לציבור הקוראים לקנות ספרים יקרים יותר מאידך.
אכן, דוגמה למופת.
בכלל, רצוי להמשיך קו זה וליצור יזמים בכל מקום: לא משנה אם העסק יהיה רווחי או לא, ולא צריך להתאמץ יותר מדי כדי להעמידו על רגליו - הממשלה תדאג לכל המחסור.
נשאלת השאלה, מאיפה יגיע הכסף לממשלה?

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים