בתשובה לדובי קננגיסר, 22/06/04 11:40
הקול הנשי 227884
לא יכלתי להסכים יותר - אפילו שמתי כאן לינק פעם, מזמן, למאמר שמסביר איך איבד מקצוע ההוראה את יוקרתו ככל שהוא הפך לנשי יותר.

והנה מלכוד 22 קלאסי - נשים לעולם לא תמצאנה עצמן בזירה אינטלקטואלית יוקרתית, כיוון שברגע שהן תחדורנה לזירה כזו, היא תהפוך ללא-יוקרתית.

נו, אז למה זה ככה?
הקול הנשי 227895
כי נשים חכמות פחות?
בשמלה אדומה ושתי צמות 228236
כבר מזמן חשדתי שאת ילדה ממין זכר :-).
ילדה של אימו 228238
נההה, 228245
זכר היה כותב את זה עם סימן קריאה
(-;
נההה, 228246
אולי. עם זאת, עפ''י ממצאים של איזושהי משטרה באחת ממדינות ארה''ב, בעקבות ניתוח של מכתבי חוטפים שדרשו כופר, חוטפים טרוריסטים וכיו''ב - גברים משתמשים, בממוצע, בפחות סימני קריאה מנשים. זה הופיע בספר, לא יודעת אם אפשר למצוא בגוגל. התרשמות לא סטטיסטית שלי, אגב, היא שככה זה גם באייל (שלא לדבר על זה שאני עצמי הוספתי משקל נכבד לאחוז סימני הקריאה הנשיים כאן באתר. לזכותי אציין שאצלי הכוונה היא תמיד פארודית, ואילו שם, באותם מכתבים קרימינליים, הכוונות היו רציניות...)
מים שאלתי, חלב נתנה 228248
מזכיר לי איזה פרק של סיינפלד
"מה עם חלב?" שאל. נתנה. 228249
אז מה, אני שאלתי חלב, והו/י/א נתן/נה לי על הראש 228252
תגובה 223334, תגובה 224333.
עזבי שטויות, 228255
אכלנו כמה דברים טובים, שתינו כמה דברים טובים...

(איך ידידי חיימון היה אומר? "גם טראומה היא חוויה".)
בשמלה אדומה ושתי צמות 228286
מזמן? אבל אני כאן בערך רק יומיים. טוב, נראה שזה רק עניין של זמן עד שאואשם בכך שאני דמות פיקטיבית של מגיב קבוע מהסוג השעיר והמסוקס.

אז אם זה בלתי נמנע - אפשר להיות עוזי?
בשמלה אדומה ושתי צמות 228287
יש לך מושג כמה אנשים רוצים להיות עוזי? תתחילי מאורי פז, ותתקדמי לפי התור.
בשמלה אדומה ושתי צמות 228300
פוזי, על המשקל של...
בשמלה אדומה ושתי צמות 228289
אפשר להיות "זוזי" :-(
לא נכון 228298
את נמצאת כאן יותר משבועיים ועכשיו כבר בטוח שאת גבר, עובדה שאת אפילו לא יודעת לספור.
הקול הנשי 227901
במקרה הספציפי של מקצוע הרפואה, איני משוכנע שחדירת הנשים היא הגורם המרכזי לפיחות ביוקרתו. גורמים אפשריים שעולים בדעתי כרגע:
1. עם עליית מספר האקדמאים באוכלוסיה, קשה יותר לרופאים להביא אותה בדאווין של מיני-אלהים כפי שרבים מהם נהגו בעבר. כלומר: נגישות המידע הרפואי, יחד עם יכולתם של הרבה אנשים מתחומים אחרים לקרוא, ללמוד ולהשוות, מעיבה על הילת הרופא הכל-יודע ומגמדת אותו בחזרה לממדיו האנושיים.
2. בעבר החולים היו כבולים לרופא יחיד (או כמה). כיום ניתן לבחור, להתיעץ ולשמוע דעות נוספות, שלפעמים מנוגדות לחלוטין לחוות הדעת הראשונית (ואולי אף מציגות אותה באור מגוחך). כאן דוקא יש קשר לגידול בהיצע הרופאים, שבתורו מושפע מחדירת הנשים.
הקול הנשי 227908
אני יכול לחשוב על שלושה מנגנונים היפותטיים:

1. נשים נתפשות בממוצע כסמכותיות פחות. אם רוב המורים בבתי הספר היו גברים אף תלמיד לא היה מצייץ.

2. נשים עובדות בממוצע פחות – לא רק במשרה חלקית, אלא במשרה רגילה ולא המשרה-וחצי-בפועל שנדרשת לפעמים מבעלי מקצוע שפיצים באמת או ברמות ניהול. הרמה המקצועית והבכירות הממוצעת יורדת ואיתה גם היוקרה, למרות שרופאי-צמרת, עו"די-צמרת וכדומה, עדיין נהנים מיוקרה גבוהה שהיא פועל יוצא של כמות הזמן הגבוהה שהם משקיעים, בין השאר.

3. יוקרה עוקבת אחרי הכנסה, וההכנסה הממוצעת של מקצועות יוקרתיים יורדת בעקבות חדירת נשים, למשל בגלל ירידת היקף משרה בפועל ממוצע.
הקול הנשי 228161
המנגנון הראשון שלך לא ממש הוכיח את עצמו כשאני למדתי בבית הספר. היו לנו לא מעט מורים גברים, הסמכות הייתה מהם והלאה. רוב המורים הסמכותיים (ולא שהיו הרבה כאלה) היו בעצם מורות.
הקול הנשי 228200
אנקדוטות אינן הוכחות, את יודעת. כשאת היית בבי''ס, אם אינני טועה, הנפילה ביוקרת המורה כבר התרחשה, ולפיכך גבר שנותר מורה בשלב הזה עשוי היה להחשב ''נשי'' יותר.
בקיצור, אם אפשר לשפוט לפי מקרה אחד. הירידה בסמכות הייתה, סביר להניח, תוצאה של הפמיניזציה הכללית של מקצוע ההוראה, לא כמות המורות בכל בי''ס בפני עצמו.
הקול הנשי 228227
לא אמרתי בשום מקום שזו הוכחה למשהו, או שאפשר לשפוט לפי מקרה אחד. סתם נזכרתי בימי ביה''ס העליזים.
הקול הנשי 228021
אולי יש פה בלבול בין ירידה במשכורות לבין ירידה ביוקרה (כסף זה לא הכל). האם את בטוחה שיוקרתם של הרופאים או הפרקליטות הציבורית ירדה ביחד עם שכרם. לפחות בכיוון ההפוך הזהות (שכר=יקרה) אינה עובדת.
א) העלאת שכר המורות בתקופת שולמית אלוני (בין ממשית או בהבל פה) לא העלתה את יוקרת המקצוע.
ב) אנשי ציבור (ברמת המדינה וברמה המקומית) משתכרים יפה מאוד וראי מה תדמיתם.
אפשר להכנס שוב לויכוח הפמינסטי, אבל לפני כן בואי נברר את העובדות לאשורן.
הקול הנשי 228064
לא טענתי בשום מקום שיש קשר בין שכר ליוקרה. להיפך, דעתי כדעתך. אולי ניסית להגיב לתגובה 227908?
הקול הנשי 229003
התיחסתי לתגובה 227884 .
בכל אופן, נראה לי שלעיתים מתיחסים לתופעה של "השתלטות" נשית על תחום במקביל לירידה בשכר (ולכן לפעמים ביוקרה) שהיא דו כיוונית, מכיוון אחד בלבד. כניסת נשים לתחום מסויים בודאי לא מורידה את יוקרתו (אמנות, ספורט, ספרות). אפילו הגמוניה נשית לא תמיד עושה זאת (דוגמנות).
להרגשתי, בנושאים רבים מרבים להדגיש הבט פמיניסטי של הנושא שהוא משני או זניח. הדבר נובע מנסיון להזרים דם חדש לעורקי התנועה הפמינסטית שאת השגיה החשובים והמהפכניים השיגה כבר לפני 50 שנה. השגים אלו הם זכות הבחירה והכניסה לשוק העבודה. השגת זכויות סוציאליות וכלכליות (שאין בה פסול מצד עצמה) אינה באמת מהפכנית. (כמו נניח דרישה לאפלייה מתקנת לעומת דרישה לשחרור העבדים).
נראה לי שניסיונות לתאר הבדלים אינטלקטואליים משמעותיים בין המינים הם לא רציניים כמו הנסיונות לתאר את החברה האנושית כבנוייה על מנת לדכא את הנשים.
בתחומים האמורים (הוראה, פרקליטים בשרות המדינה) ישנו תהליך בו נשים המוכנות לקבל שכר נמוך יוצרות מסה קריטית בתחום הגורמת לירידה ב"יוקרה" הכלכלית של התחום. "ירידתן" של פרקליטות המדינה היא דוגמה מצויינת. אפשר למנות כמה סיבות מצויינות לירידת מעמדן שאין להן קשר עם היותן נשים. למשל המלחמה של רבים בציבור הדתי בשלטון החוק החילוני, האינטלקטואליזציה העודפת של תחום המשפט על חשבון העיסוק בתחומי היוםיום, העברת המשקל מתחום אכיפת החוק הפלילי הבסיסי (גנבות, קטטות, מסחר הוגן) לתחום הפוליטי בו אין לעולם המשפט כח להכריע (נראה את הבג"צ פותח את כביש בר-אילן) והתדרדרות שלטון החוק בגלל העומס הבטחוני.
''להזרים דם חדש'' 229042
האם אתה רומז כי לפמיניסטיות אין במה להתעסק? ובכן, למטרה זו בדיוק נולד הפוסט-פמיניזם, כדי שיהיה במה להתעסק‏1:
מואס, שמגדירה את עצמה אקו פוסט-פמיניסטית, נחרצת הרבה יותר: "כשהאשה פקוקה וסתומה בטמפון, קל לה יותר להתכחש למחזור גופה ולהמשיך לתפקד בחברה התובענית והפטריארכלית, בלי התחשבות בתכתיבי הווסת. המסר התרבותי של הטמפון הוא לעודד נשים לתפקד כרגיל, ולהתנהג ללא הרף כגברים בחברה המעריכה נשים פעלתניות והישגיות".

__________________
''להזרים דם חדש'' 229143
הייתי מנסח זאת כך: פוליטיקאיות פמינסטיות במקום להבהיר כי מטרתן לשפר את מצבן של הנשים כלכלית וחברתית, מעדיפות להעמיד עצמן כלוחמות לתיקון עוולות חברתיות "שלא יעלו על הדעת" ב"חברה מתוקנת". (זה מאפיין כולל של הפוליטיקה בעידן ה-PC: הצג עצמך כקרבן של קיפוח המכוון ע"י בני עוולה). סיבה אפשרית לכך היא כדי להעמיד עצמן על אותה רמה כמו נניח הלוחמות הסופרג'יסטיות של סוף המאה ה-‏19.
(דרך אגב מעניין מה חושבת שרת החינוך על כך שהמערכת שלה אינה מלמדת על אליזבת ק סטנטון וסוזן ב אנטוני. בזמן שכל מגזר מצליח לדחוף לתכנית דמויות חסרות כל חשיבות, דמויות אלו שהיתה להן השפעה חשובה לפחות על 50 אחוז מהתלמידים נדחקות החוצה).
הקול הנשי 229083
אמנות וספרות אינם בדיוק "מקצועות" במשמעות הנורמלית של המילה, ובין כה וכה הם סובלים מתדמית נמוכה למדי בקרב חלק גדול מהציבור, אני חושב. ספורט מופרד בין גברים לנשים: ספורטאים גברים זוכים להרבה יותר הערכה (ועניין) מאשר ספורטאיות (וספורט נשים באופן כללי).
אני חושב שההבדל הוא ביכולת לבחור: אני יכול לבחור איזה ספר לקרוא ובאיזה משחק לצפות. אני לא יכול לבחור מי יהיה המורה של הבת שלי או מי תהיה הרופאה שלי.

ובאשר לדוגמנות: טוב, הן אולי זוכות למשכורות גבוהות, אבל קשה להגיד שיש להן תדמית מוצלחת במיוחד בציבור. בכל מקרה, אני מסכים להוסיף סייג: "השתלטות נשית על תחום מביאה לירידה במשכורות, אלא אם התחום מתבסס על מראה חיצוני". אפשר לזרוק לשם שחקניות, דיילות אוויר ומגיבות באייל הקורא.

(עכשיו אני תוהה אם אני צריך להתנצל על שלוש המילים האחרונות הללו, או שההתנצלות תהיה מעליבה יותר מהאמירה המקורית. אמממ... מת עליכן, בנות!)
הקול הנשי 229148
"מת עליכן בנות"?
(הרמת גבה).
דובי, לפעמים עדיף שתדבק לעלבונות.
הקול הנשי 229161
הומור, קוראים לזה. פעם גם לך היה.
הקול הנשי 229163
נדמה לי שאיילת רומזת שפעם גם לך היה.
הקול הנשי 229166
מייק מאיירס ודומיו מעולם לא הצחיקו אותי.
הקול הנשי 229169
אה, אז נאלץ להסכים שלא להסכים.
הקול הנשי 335206
ההגמוניה בענף הדוגמנות היא לא נשית, היא גברית.
אולי יש הרבה דוגמניות, אבל רוב בעלי הסוכנויות הם גברים.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים