העולם השלישי במיטבו 164026
מצאתי לי יום לנחות בניו יורק. בידוק אלקטרוני מכל סוג לא פועל, מסועים ומדרגות נעות לא פועלים והסוורים צריכים להעמיס את המטען ידנית ולהביאו לאולם הנוסעים. התורות מתארכים ואין שום אינפורמציה מיידית הואיל ואין רשתות מחשבים. רשתות סלולריות עבדו לסירוגין ואני התנחמתי בעובדה שחיכה לי נהג צמוד בקנדי (שלקח לו שעה לשכור רכב משום שכל הטפסים מולאו ידנית) ולאחר 4 שעות נסיעה חזרתי לעולם הסואן.
מסתבר שגם העיר הסואנת בעולם מסוגלת לחזור תוך פחות מיומיים לתקופת האבן עם הבדל אחד - האדם הקדמון ידע לצוד למחייתו ואילו האדם המודרני מתהלך כסומא.
העולם השלישי במיטבו 164029
אמי פספסה את ההפסקה הגדולה ביום. יום קודם לכן עלתה על הטיסה מג'יי.אף.קיי. לישראל.

אכן, האדם המודרני תלוי מאד בתשתית הטכנולוגי שהוא וקודמיו יצרו. כזו היא הקידמה.

האם יש צורך לשנות זאת?
העולם השלישי במיטבו 164035
ובן זוגי פספס את ההפסקה כשהחליט לטייל ברגל ולא לעלות על הסאבווי. פתאום ניגשו אליו אנשים ושאלו אותו אם יש חשמל במקום ממנו הוא מגיע והוא לא הבין מה רוצים ממנו. אחרי כמה דקות הגיע אדם שצרח לכל הכיוונים משהו בנוסח: אין חשמל, הבניין בוער, המלחמה התחילה, המלחמה התחילה. אז התחיל בן זוגי לחשוב שאולי כדאי שיתעניין במצב מסביב...
העולם השלישי במיטבו 164478
יש סיפור על שבט אינדיאנים שנאלץ לסחוב איתו לכל מקום לפיד בוער, כי לפני שנים רבות מת האחרון שידע איך להדליק אש, ולא הספיק ללמד אף אחד אחר איך לעשות זאת.

(דובי, לומד דברים מתוך שירים של קריס מת'יוז)
העולם השלישי במיטבו 164030
גם חלק מהניו יורקים יודעים לצוד למחייתם...

___
שיו, כמה שאני מקנאה!
העולם השלישי במיטבו 164037
בתחנת הרכבת פן, נתקעו אנשים שהחליטו בלית ברירה להשאר לישון שם, כתבי חדשות שהגיעו לסקר דרכו עליהם בלי לשים לב. המשעשע היה לראות ניו יורקים צמודים לטרנזיסטורים - כמעט כמו ישראלים במלחמה.

_____
את מוזמנת לקנא, יש במה :)
העולם השלישי במיטבו 164641
א. יש לציין שאם חמשה עשר מיליון האנשים בניו יורק היו מסוגלים לפנות לציד בלית חשמל, הם היו יכולים לאכול רק חולדות ואנשים.
ב. האדם הקדמון התהלך כסומא כל לילה.
העולם השלישי במיטבו 164684
א. ציד. לא בישול, ציד. האדם הקדמון לא אכל רק חולדות.
ב. האדם הקדמון פיתח כישורים ומיומנויות שאיפשרו לו לפעול גם בלילה בלי פנס.
העולם השלישי במיטבו 164687
א. מה בדיוק האדם הקדמון יכול לצוד בניו-יורק, חוץ מחולדות ובני אדם?
ב. עם כל כישוריו והמיומנויות שהיו לאותו אדם קדמון, הוא לא היה שורד אפילו לילה אחד ברחובות ניו-יורק (סביר להניח שהוא היה מוצא את סופו בשכונה שלא כדאי להגיע אליה בשעות לילה מאוחרות או שהוא היה מוצא את סופו בבילוי עם "חברה" חדשה העונה לשם ג'ו החונק, בתא הכלא, משום שהוא נתפס בזמן ציד רקונים). עם כל הכישורים שלו, נראה אותו עוצר מונית בניו-יורק, תוך כדי שאגות "אוגה בוגה", מבלי להידרס.
העולם השלישי במיטבו 164689
נו, אז אנחנו מסכימים. כל הנקודה שלי היתה שהאדם הקדמון היה בעל מיומנויות רבות יותר מהניו יורקי המצוי שנזרק חזרה לתקופת האבן ללא כל הכנה מוקדמת.
העולם השלישי במיטבו 164691
אנחנו לא מסכימים ;-)

האדם הקדמון לא היה שורד בניו-יורק המנותקת מחשמל בעוד הניו-יורקי כן יכול לשרוד בניו-יורק המנותקת מחשמל (די בקלות, למרות הקיטורים שלו).

האדם הקדמון היה מנסה לצוד (זה מה שהוא יודע לעשות) וסביר להניח שבמקרה הטוב הוא היה ניזון מחולדה או שתיים ובמקרה הרע היה נרצח, נאנס או מקבל נבוט בראש מאיזה שוטר, שלא מחבב אנשים עם לבוש מינימלי שמסתובבים לו בעיר עם חנית.

הניו-יורקי היה כבר משתמש במזומנים וקונה משהו יותר מזין לאכול, עומד יפה בתור לאיזו מסעדה אינדיאנית איכותית (עם מחירים מוכפלים בשל המצב) או פותח איזו קופסאת שימורים. אדם קדמון לא יודע איך לעשות את הדברים הפשוטים האלה (טמבל שכזה) ובטח הוא היה מוצא את סופו מתחת לגלגלים של איזו משאית.
העולם השלישי במיטבו 164789
אני לא התכוונתי לזרוק את האדם הקדמון בתוך ניו יורק העכשווית אלא רק ציינתי שהאדם הקדמון, בסביבתו, ידע להסתדר טוב יותר מהניו יורקי שלוקחים לו מרכיב חשוב כל כך כמו חשמל. מה שאתה אומר זה שהדברים תלויי תרבות, זמן ומקום ובנסיבות הנוכחיות ניו יורקי מסתדר טוב יותר מאשר אדם קדמון. הבנתי.
אגב, מה הסיכויים לכך שאם הפסקת החשמל היתה נמשכת מספר ימים, היתה העיר עוברת למצב של כאוס מוחלט (בהתחשב בתיאור של נגה שהוא מהימן למדי לסטטוס הספציפי ולא של ההומלסים שגם ככה חיים על חשמל מזדמן)?
העולם השלישי במיטבו 164793
טענתך הנה כי בהינתן שלאדם הקדמון היה נלקח מרכיב כל כך חשוב כמו החשמל לניויורקי הוא היה מסתדר טוב יותר.

לכן אינני בטוח שההשואה לחושך (המשמתעת, בין היתר, מ תגובה 164684 ) הינה נכונה.
יש למצוא מרכיב בחייו של האדם הקדמון שהיה שווה ערך לחשמל מבחינת החשיבות לאותו ניויורקי ממוצע. אז יש לבדוק אם בהילקח אותו מרכיב האדם הקדמון הוא היה מסתדר טוב יותר.

יש אנתרופולוג/סוציולוג במטוס?
העולם השלישי במיטבו 164843
לא צריך לחפש הרבה. חשמל, כמקור המזין את כל החיים המודרניים, שווה ערך לאש של האדם הקדמון. לא פחות ולא יותר. ללא החשמל, אין יכולת לתמוך את רמת החיים שלנו ולא את גודל האוכלוסיה בכרך הגדול.
מאחר וזמינות החשמל ואמצעי העברתו ואבטחתו דומים ליכולות הקדומה להשגת והבערת אש, אני גם סבור שההשוואה אינה נכונה. הרובוסטיות של הציביליזציות זהה מבחינה זו.
העולם השלישי במיטבו 164741
תראי, הכל תלוי, גם אצל אדם קדמון, בחינוך, סביבה, מזל, או מערכת נכונה של כללים ומשמעת עבודה. היתרון היחיד של האדם המודרני, שחסר כל ערך במצב של הפסקת חשמל, הוא הפקת אתר בזמן הנכון.
יש עוד כמה יתרונות לאדם מודרני 165308
סוללות? מכונות שעובדות על דלק? חוש קולינארי מפותח יותר? טופו?

טוב, חוץ מטופו.
מה טופו אוהליך יעקב 165340
השאלה איך אפשר לעשות את שני הדברים: להנות מהיתרונות של העולם המודרני, וגם לדעת איך לא להיות חסרי אונים כשהוא מכזיב.
הניו יורקרים לא היו כאלה חסרי אונים 165376
והעולם המודרני לא ממש הכזיב אותם. בסך הכל הפסקת חשמל של יום וחצי.
הניו יורקרים לא היו כאלה חסרי אונים 165462
הניו יורקרים לא ידעו כל כך איך להתמודד עם הפסקת החשמל המאוד לא מתוכננת הזו, עד כדי שאפילו שדה התעופה שלהם היה מושבת והם עצמם היו עסוקים בנסיונות למצוא אשמים.

בדיוק כשנפסק החשמל טייל בן זוגי על גשר ברוקלין כשלפתע ראה איש רץ וצועק:
"The power is out and the building is burning, the war has started, the war has started".
נכון שמשוגעים לא חסרים בניו יורק אבל אני לא חושבת שאפשר לספור על יד אחת את אלה שאיבדו עשתונות.

אז אם המודרניזציה הכזיבה או לא, קשה לשפוט בהתייחס לכלל הקבוצה, אך בניגוד לשגרה הברורה, מדובר היה במצב ספונטני שכן הוציא אנשים משלוות נפשם.
השמים נופלים! השמים נופלים! 165480
מזכיר את הסיפור על Chicken Licken:
1965, 1977, 2003 165380
מעניין להשוות את התנהגות הציבור בשלושת הפסקות החשמל הגדולות. בעוד שב 1965 וב 2003 הציבור התנהג בשקט ושלווה יחסית, הפסקת החשמל של 1977 הביאה גל של התפרעויות, ביזה והשתוללות רבתי, "לילה של טרור". שמעתי כל מיני הסברים מדוע האנשים התנהגו אחרת. אולי בגלל שב65 הפסקת החשמל היתה בנובמבר,אמצע הסתיו הקריר, לעומת הקיץ החם של 77 ו 03 שגורם לאנשים להיות יותר עצבנים. מישהו אחר דיבר על יחס של הציבור לשילטונות.

ב 1965 ויאטנם עדיין היתה במרכז הדיון הציבור, והמתחים החברתיים בין שחורים ללבנים, שמאל וימין, עדיין לא התפרצו. השילטון נהנה מאמון הציבור, שחי פחות או יותר תחת "החלם האמריקאי".

ב1977 הציבור כבר איבד את אמונו במערכת השילטונית, אחרי שקרי ויאטנם, השחיתות הפוליטית של ניקסון, מצעדי המחאה הגדולים נגד האפליה הגזעית ומלחמת ויאטנם.

2003 כמובן היא אחרי 911, כשבכ"ז יש אמון מסוים בשלטונות, כך שראינו וקראנו על רמת הסולידריות החברתית של התושבים, כמו שהיה ב65.
1965, 1977, 2003 165387
אני תמיד הנחתי שזה בגלל שהפסקת החשמל של 77 היתה בזמן "הקיץ של סם" ועצבי העיר היו מרוטים גם כך.
1965, 1977, 2003 165388
אופס, קבלו תיקון.

ב 1965 ויאטנם עדיין _לא_ היתה במרכז הדיון...

"_החלום_ האמריקאי" (למרות שלבטח מישהו יקפוץ עם טוטולוגיה).
העולם השלישי במיטבו 164807
איפה כתבתי בישול?!

בכל מקרה, קשה לי להבין מה מרגש אותך בחיות האנוש מתקופת האבן. אפשר לחשוב.
אם היה מפסיק החשמל, מתאדה הנפט, עבש האבש"ש וכו' היינו מסתדרים טוב בדיוק כמו אבות אבות אבותינו. לוקח פחות משעה להסתגל לחושך מוחלט, ופחות מחודש ללמוד לצוד ברמה סבירה, באקלים נוח יחסית.
לא איבדנו כלום מהווייתנו לעומת תקופת האבן, רק הוספנו עליה.
העולם השלישי במיטבו 164846
איזה אקלים נוח? מה יש לך לצוד? ועוד ל-‏15 מליון ציידים המשחרים לטרף? חלקם בגילאים ובמצב פיזי שאף חברת צייד לא היתה מאפשרת, כלואים יחד באיזור שהיחס אדם לחיות הוא אינסופי כמעט. עפ"י כל קריטריון טבעי, זהו מצב בו האוכלוסיה של הטורפים (האדם) עוברת דילול מהיר (רעב, מחלות, מלחמה - פרשי האפוקליפסה כולם), כדי להגיע לאקוויליבריום.
164912
אתה חוזר על דברים שאמרתי אני בתגובה 164641, ותוך כדי כך מפספס את תגובה 164807.

התגובה הראשונה אומרת שהתגובה המקורית של איילת חסרת משמעות, כיוון שממילא אי אפשר לצוד בניו-יורק או בכל אזור אורבני אחר.
התגובה השנייה מרחיבה ואומרת שהציד עצמו אינו האתגר, אינו אומנות נשגבת נשכחת, אלא סתם פונקציה ביולוגית של הפיזיולוגיה שלנו, שלמרבה המזל אנחנו לא נאלצים להשתמש בה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים