אנדר וויגן וגביע האש 2785
נער צעיר בעל יכולות מיוחדות נלקח מבית משפחתו על מנת לחדד את כישוריו. במהלך חניכותו יתברר הנער כמושיע המיוחל בזכות אופיו וטוהר ליבו. חומרי סיפור עתיקים, ובכל זאת אנו נהנים לשמוע את הסיפור מחדש. ''דיוויד קופרפילד'' הוא סיפור כזה. ''הארי פוטר'' הוא סיפור כזה ו''משחקו של אנדר'' הוא סיפור כזה. הפופולריות והקירבה הסוגתית בין סדרת הארי פוטר ובין סדרת ''אנדר'' הופכות את ההשוואה בין שתי הסדרות למעניינת במיוחד.
כריכת הספר "המשחק של אנדר" (איור: דורון פישלר)
(המאמר מכיל "ספויילרים" רבים לשתי סדרות הספרים).

אנדר וויגן נלקח מביתו בגיל שש כדי ללמוד טקטיקה ואסטרטגיה של לוחמה בין כוכבית. הוא צריך להציל את העולם מפלישה חייזרית צפויה. יחד עם ילדים מבריקים נוספים, הוא עובר אימונים מפרכים בהם הוא מתגלה כמוצלח שבמוצלחים, מתגבר על קשיים, ובגיל אחת־עשרה, במחיר איום לנפשו, מציל (לפחות לכאורה) את העולם. ספרים נוספים בסדרה הם בעלי "טעם" שונה לגמרי ומתארים דילמות שונות שאנדר הבוגר עובר, כשהקונפליקט המרכזי בא על פיתרונו רק בזכות דאוס אקס מכינה חצי טכנולוגי וחצי מיסטי.

הארי פוטר נלקח מבית קרוביו ומגלה כי הוא בעצם נצר למשפחת מכשפים. במקביל לעולמנו מסתתר עולם סודי של האליטה, בו המכשפים הצעירים לומדים בבית ספר מיוחד, הרחק מהמוגלגים חסרי יכולת הכישוף. סדרת הארי פוטר מבוססת על הסלמה, בכל ספר יש תעלומה עיקרית שפתרונה חושף עוד טפח מהעבר של הארי פוטר ומקרב אותנו לקונפליקט בלתי־נמנע בין הארי לבין כוחות האופל.

השונה

מבחינה כרונולוגית, סדרת "אנדר" נכתבה בסוף שנות השמונים ואילו ספרי הארי פוטר נכתבו כעשור מאוחר יותר. כמובן שסידרת ה"פ איננה גרסה מחודשת של משחקו של אנדר. בעוד שנסיעתו של הארי להוגוורטס נתפסת כחוויה חיובית וקסומה (pun intended), קדרות ודיכאון שולטים בשהייתו של אנדר ב"בית הספר לקרב". הארי מוקף בחבריו הקרובים, ואילו אנדר מבודד בכוונה, וברגע שנראה שהוא רוכש חבר או שניים, הוא מייד מקודם הלאה (בפרודיה אכזרית על שיטת הרוטציה הנהוגה בבתי ספר בארה"ב).

הבדל חשוב אחר הוא היחס למבוגרים. בהארי פוטר המבוגרים קיימים ברקע, אך רוב הזמן יש תחושה של "עזובה חיובית". מוריו של הארי לא ממש יודעים על התעלולים והמזימות הנרקמות מתחת לאפם עד לרגע הפיצוץ. ואצל אנדר בדיוק להיפך, למרות התחושה שהוא לבדו בעת צרה, המעקב אחריו הוא צמוד ומיקרוסקופי ממש. כל אנחה שלו מנוטרת. למעשה, סיפורו של אנדר הוא סיפור על חוסר אמון מוחלט בעולם המבוגרים, ששיאו בתרמית הגדולה שהמבוגרים מבצעים על חשבונו.

הדומה

סידרת הארי פוטר איננה גרסה מחודשת של משחקו של אנדר, אבל קשה להתעלם מהמאפיינים המשותפים הרבים. חייו הקשים של הארי בבית דודיו מזכירים מעט את הטרור שפיטר משליט בביתו של אנדר, אם כי ייאמר לזכות קארד שדמותו של פיטר איננה פלקאטית כדמויותיהן של משפחת דארסלי. גם אנדר וגם הארי "סומנו" מילדות. לידתו של אנדר היתה באישור מיוחד של השלטונות ולצרכיהם, ממש כסיפור המקראי על שמואל, ואפילו כינויו ("המסיים") מעיד על יחודו. הארי, "הילד שנשאר בחיים", נושא צלקת ממפגש הרה־גורל בהיותו בן שנה.


כריכת הספר הראשון בסדרת "הארי פוטר"



אפשר גם לעשות השוואות בין משחק הקווידיץ' בהארי פוטר לבין ה"משחק" (שלא ניתן לו שם) ב"משחקו של": שניהם מבוססים במידה מסוימת על רוגבי ועל יכולת "תעופה" ומתרחשים בשלושה מימדים. אבל השוואות כאלו עשויות להיראות מעט מאולצות. משחק הקווידיץ' אינו קריטי כל כך כמו "המשחק". אם כבר השוואה, אז הדמיון בין סידרת הארי פוטר ו"משחקו של אנדר", ממש עד כדי חשד לציטוט מכוון מצד רולינג, בולט במיוחד בסצינה בה אנדר מגלה שכדי לפתח מיומנויות קרב הוא חייב להתאמן באופן "חוץ ממסדי". הוא מגייס מספר תלמידים נוספים, ובזמנו הפנוי מייסד "סדנת אימון" . בסדנה הנערים מתאמנים ב"משחק" – כאמור, מעין תערובת של פיינטבול ורוגבי הנערך בתנאים של חוסר משיכה. בספר החמישי של סדרת הארי פוטר יש אירוע דומה: הארי פוטר מייסד סדנה לאימון ב"התגוננות מפני כוחות האופל", וקבוצה נאה של תלמידי הוגוורטס מצטרפים לאימונים. באחד מתיאורי האימונים מנסים חברי הסדנה לשתק זה את זה בעזרת שרביטיהם, ממש הד ל"הקפאת" היריב בעזרת לייזר באימוניו של אנדר.

בשתי הסדרות המחברים לא בוחלים באלימות קטלנית. אנדר הילד הצעיר הורג במו ידיו בריונים שמתנכלים לו (נושא שנטחן לא מעט אצל המבקרים). בכל אחד מהספרים של סדרת הארי פוטר נהרגת דמות משנית בנסיבות אלימות. בעוד שבשלושת הספרים הראשונים מתו דמויות ש"הגיע להם" למות, בשלושת הספרים הבאים הנרצחים מוצגים כ"טובים". בספר השישי בסידרת הארי פוטר מתברר שוולדמורט, האויב של הארי, "פיצל" את נשמתו בין ארטיפקטים שונים. בספר הרביעי של סדרת אנדר, מתגלה ש"נשמתו" של אנדר פוצלה בין שלושה אנשים.

מועדון מעריצי הרמיוני גריינג'ר

אין כל עדות לא־נסיבתית לכך שרולינג הושפעה מספרי אנדר, או אפילו קראה אותם. יכול להיות שמדובר בצירופי מקרים, או התפתחות של ספרות דומה על בסיס של מצע תרבותי משותף. בכלל, חיפוש מקבילות עלילתיות יכול להיות משחק מסוכן. יש מי שהחליט שדמותו של אנדר מבוססת על, ואף מצדיקה את, היטלר (!). מי שנובר מספיק באיטרנט גם עשוי למצוא "הוכחות" לקיום קונספירציה – "משחקו של אנדר" נכתב על ידי אירגון סודי. אם כך, ניתן להוסיף עוד מקבילה בין שתי הסדרות: גם סדרת הארי פוטר וגם סדרת "אנדר" יצרו תת סוגה תקשורתית של חיפוש אחר המניע האמיתי לכתיבתן. כידוע, נשמעו טענות מכיוון חוגים דתיים (נוצריים) שמטרתה האמיתית של סדרת הארי פוטר היא לגרום להתעניינות בפולחנים שטניים.


כריכת הספר "הצל של ההגמון" (הספר השני בסדרת "הצל של אנדר")



לא התייחסתי במאמר הזה לסדרה המקבילה (סדרת "הצל") של "משחקו של אנדר", לא מעט מפאת הבורות שלי בנושא, אבל משעשע לחשוב על האפשרות לפתח מעין סדרת "צילו של הארי" , בה מתברר שלמעשה הרמיוני היא הגיבורה האמיתית של כל העלילות הקודמות (דבר שאינו כה רחוק מהמציאות: במידה רבה הרמיוני היא דמות מעניינת בהרבה מהארי עצמו, וראויה לנתח משמעותי יותר בטקסט).
קישורים
הארי פוטר - ויקיפדיה
אנדר וויגן - המשחק של אנדר, ויקיפדיה
אמא, תקני לי מטאטא חדש! מאמר מאת טל כהן, האייל הקורא
אמא, אל תקני לו מטאטא! מאמר מאת שלומי בן־יצחק, האייל הקורא
המלך הארי הרביעי מאמר מאת טל כהן, האייל הקורא
היטלר מאמרו של ג'ון קסל על היטלר ואנדר
"הוכחות" לקיום קונספירציה
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "ספרים"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

  ללא כותרת • האייל האלמוני • 82 תגובות בפתיל
  מאברהם עד לוק, לא קם כמשה • האייל האלמוני • 9 תגובות בפתיל
  סליחה, אבל זה קשקוש • דורון בלוך • 21 תגובות בפתיל
  אני רק שאלה • נועה ו
  פנימיה • האייל האלמוני
  פספוס • פ.ק. • 20 תגובות בפתיל
  המשחק של אנדר נכתב בשנות השבעים • עדי
  ללא כותרת • מיקרו-מאקרו • 8 תגובות בפתיל
  אני חושב שיש הבדלי קונספט • יוסי נתנזון • 9 תגובות בפתיל
  אנלוגיות ומשמעותן • זאביק השואל
  אנלוגיות ומשמעותן • גדי אלכסנדרוביץ'
  הסקרנות הרגה את החתול* • העלמה עפרונית
  הסקרנות הרגה את החתול* • האייל האלמוני
  הסקרנות הרגה את החתול* • גדי אלכסנדרוביץ'
  הסקרנות הרגה את החתול* • סמיילי
  הסקרנות הרגה את החתול* • גדי אלכסנדרוביץ'
  הסקרנות הרגה את החתול* • סמיילי
  הסקרנות הרגה את החתול* • זאביק השואל
  הסקרנות הרגה את החתול* • גדי אלכסנדרוביץ'
  4? • האייל האלמוני
  4? • גדי אלכסנדרוביץ'
  Oldies but Goldies • אריק
  Oldies but Goldies • גדי אלכסנדרוביץ' • 5 תגובות בפתיל
  Oldies but Goldies • ראובן • 19 תגובות בפתיל
  Oldies but Goldies • הפונז
Oldies but Goldies 436033
ללא ספק הפרק המפחיד ביותר בסדרה. יותר טוב להצטמרר בזכרונות הפחד הראשוני ההוא מאשר לראות שוב את הפרק היום ולהתגלגל מצחוק.

ואם כבר - זוכר את Moon Base Alfa ? גם שם היו הרבה מפלצות מפחידות.
Oldies but Goldies 769615
אז סטאר טראק המקורית עלתה לנטפליקס.
הפרק עם מפלצת המלח הוא הפרק הראשון אחרי הפיילוט.
צפיתי. לא כל כך נורא.
בפיילוט המרושל רק לנרד נימוי מופיע מכל הקאסט המיתולוגי. מעניין שבפיילוט יש number one (אשה) והקפטן אומר engage. שני דברים שנזנחו בסדרה עד שחודשו ב TNG (פיקארד).

כבר מהפרק הראשון הדמויות נראות מגובשות למדי. ספוק כבר אומר fascinating אבל עדיין לא מרים גבה.
בפרק הראשון מופיעים קירק, מקקוי, אוהורה וסולו, אבל לא סקוטי וצ'כוב. מעניין כמה פרקים יעברו עד שהוא יגיע ויגיד I'm giving her all she's got, Captain
Oldies but Goldies 769618
קראתי שסקוטי מעולם לא אמר את זה בסדרה המקורית. בכל אופן זה מאד מתאים לדמות, אז זה לא מפתיע שזוכרים את זה.

אני זוכר את הפרק שבו הוא אמר: "קל יותר לגרום לה (לספינה) להתפוצץ מאשר למנוע את זה". גם זה ציטוט מהזכרון, אולי אחפש את הפרק.
Oldies but Goldies 769626
טוב, מצאתי את הקטע - זכרתי את זה משובש לגמרי..
Oldies but Goldies 769624
"אז סטאר טראק המקורית עלתה לנטפליקס" - הולי מקרל!

(לא, אחרי נסיון נפל להנות שוב מסיינפלד אני לא מתכוון לצפות. גם במקור לא ממש התלהבתי מהסדרה, אם כי צפיתי בה באדיקות יחסית, בשחור לבן ועם הרבה שלג על המסך).
Oldies but Goldies 769629
בזמנו אהבתי, במיוחד את הדמות של ספוק. אהבתי יותר את הדור השני, עם פיקארד ראש ביצה, ובספין אוף-ים לא כל כך צפיתי. אבל אם כבר סאגה טלוויזיונית בחלל, הסדרה המועדפת עלי היתה בבילון 5.
מה שכן תמיד הפריע לי- דורות באים והולכים, ועדיין אין באנטרפרייז חגורות בטיחות וכל פעם שיורים עליהם הם נופלים מהכסאות.
Oldies but Goldies 769643
לא רק לך!
Oldies but Goldies 769683
אתה רוצה להכריח אותם לחגור? הם אנשים בוגרים. מה אתה, גלעד ארדן?
Oldies but Goldies 769729
קיויתי שטובי בחורינו, אלה שגורל הציביליזציות הגלקטיות בידיהם, יהיו מספיק אינטליגנטים ולא יהיה צורך בשום כפיה בעניין זה. העניין הוא (אם מותר לי לצטט את מונק) שגם אם מישהו כמו ספוק היה רוצה לחסוך מעצמו חבטות וחבלות, לא היתה לא האפשרות לעשות זאת, לפחות כאשר הוא בגשר הפיקוד, מכיוון שלא היו שם חגורות בטיחות - לפחות בדור הראשון כי את השאר לא ראיתי.

ואני מבקש לא לעבור לקללות.
Oldies but Goldies 769730
אויש, נו. לא היתה לו...
Oldies but Goldies 769770
(אני מתנצל על הקללה, ומקווה שתעריך את זה שלא כתבתי נלעג טרדן.)
Oldies but Goldies 769781
(מעריך, מעריך. מאז אותו מקרה מביך עם ההיא עם הפה הגדול שהתבלבלה בין exponent ל-impotent‏1 שמי אצל החבר'ה הוא "מעריך". את הטרדן שכחתי לגמרי 🙂 והאמת היא שבצוק העתים היום הוא די רחוק מתחתית החבית. כאן אולי המקום לתהות למה חבית הליכוד היא בעלת תחתית עבה כל כך. הם חוששים ממטעני גחון?)
___________
1 נראה לי שהיא זאת שאימנה את ביידן לקראת העימות שלו עם טראמפ.
Oldies but Goldies 770381
וגם בעתיד ככל הנראה לא מתכננים שום שטויות כמו חגורות בטיחות.
Oldies but Goldies 769653
זה הפריע אפילו לאבא שלי, כשראינו את הסדרה בשנות השבעים.
לדעתי זה פשוט להגברת האפקט הדרמטי. (וגם מאד מקל על ביצוע פעלול ה''ספינה המיטלטלת'' עם מעט עזרה מהשחקנים ומידיו הרועדות של הצלם).
Oldies but Goldies 769668
בארור, אבל זה לכל היותר טיעון לעונש.
Oldies but Goldies 769677
יש שיטענו שכשניהול לא נכון של הקרב עלול להשליך אותך מהכסא, זה דוקא מגביר את התמרוץ להילחם היטב.
Oldies but Goldies 769731
אתה מדבר על האנטרפרייז או על הח"כים מהקואליציה?

מכל מקום, אני שמח שאתה לא ממונה על פיתוח התו"ל של צה"ל.
Oldies but Goldies 769760
תפסת אותי :-)
Oldies but Goldies 769641
היא כבר שם לפחות שנתיים.
עבור בנותי, היא היתה מאד מפחידה (כמובן שלא הראיתי את הפרק הזה, חלילה). משהו באוירה שם וכן הלאה.
הן התחברו הרבה יותר לNG, וממש נהנו ממנו עד כדי בינג, של כל העונות.
לקטנה זה עדיין היה קצת מפחיד, אבל איכשהו זה עבר טוב יותר מהסדרה המקורית.
Oldies but Goldies 770006
מאידך כמה פרטים עדיין לא גובשו בפרקים הראשונים -
החלק האנושי של ספוק לא מובהר- ספוק מצהיר ש"אחד מאבותיו" (ancestors) התחתן עם בת ארץ. בהמשך זה כמובן אבא שלו, השגריר סארק. גם האיפור של ספוק נסגר סופית רק בפרק השלישי.
השם האמצעי של קירק הוא לא טיבריוס בהתחלה. באחד הפרקים הראשונים הוא לא ג'יימס טי קירק אלא מציג את עצמו עם אות אמצעית אחרת.

אבל ניתן לראות איך מפרק לפרק השחקנים בונים את הדמויות ואת מערכות היחסים ביניהן.
ראיתי כבר 5-6 פרקים וסקוטי (שמופיע לראשונה בפרק השלישי כטכנאי והופך ללא הסבר למכונאי הראשי בפרק הבא) עדיין לא אמר את המשפט המפורסם שלו.

צריך הרבה suspension of disbelief כדי לצפות במד"ב עם כל כך הרבה גאדג'טים שנראים מאוד מיושנים, אבל הסך הכל לא ממש מביך כמו שחששתי.
Oldies but Goldies 770008
מעניין אם גם אתה מרגיש את מה שחוו הבנות שלי (בעוצמה) ואני (באופן פחות דרמטי, אבל קיים): שהאוירה הכללית די מפחידה, אולי הייתי מגדיר אותה יותר 'אפלה' ומאיימת מאשר הסדרות החדשות יותר?

אגב, עוד אפקט שמורגש היום בראי התקופה - התלבושות של הנשים בסדרה מאד חושפניות.
Oldies but Goldies 770024
כן. הייתי זוקף את זה לחובת העולם הטלוויזיוני המודרני שהפך ליותר ויותר סטרילי. הצוות בסדרה המקורית מתמודד ראש בראש עם דילמות אנושיות יותר מכל דבר אחר, ועושה את זה בצורה בוגרת.
הפרק עם "קירק הטוב" ו"קירק הרע" מגיע למסקנה שמפקד טוב זקוק גם לצד "הרע" שלו. מעניין מה היתה התשובה של סדרה מודרנית יותר.
"קירק הרע" תוקף מינית את העוזרת שלו, כלומר שהסדרה מקבלת שהצד הזה קיים בקירק "השלם", המפקד הנערץ.
זו מסקנה שלא רק שלא היתה מתקבלת בסדרה האחרונה בסדרה המלאה בהעצמה נשית, אלא שבכלל לא היו מתקרבים לנושא כדי לבחון אותו.
ודאי שהבנות שלך יקחו קשה תקיפה מינית של פקודה על ידי המפקד שלה, אפילו אם יש לו תירוץ שזה היה החצי הרע שלו. זו היתה סדרה למבוגרים. היום כל הסדרות הן סדרות לילדים, אפילו שמותר היום להגיד בטלויזיה מלים גסות שבשנות השישים היה אסור.
היוצא מהכלל שמעיד על הכלל הן בעיני סדרות כמו "ג'סיקה ג'ונס" המעולה, שלא הייתי ממליץ לילדים לראות אותה. אפילו יסורי האביר האפל בקולנוע הם סינתטיים בעיני. הג'וקר של הית' לדג'ר אכן היה דמות ראויה לשמה, ולכן מפחידה ומרתקת. כל השאר סינתטי. בסטאר טראק אתה רואה את קירק מזיע. מתי לאחרונה ראית דמות של גיבור מד"ב מזיעה, אם זה לא חלק מגאג?

אגב, זו סיבה נוספת לאהוב את הסרט המופלא והאנדרייטד "כיבוש הגלקסיה" שהוא היום סאטירה יותר מאשר פרודיה.
Oldies but Goldies 770037
אצלנו לא הגיעו בכלל לפרק עם התקיפה המינית (לשמחתי כנראה), הפרק וחצי שראינו היו מפחידים מספיק כדי להפסיק את הצפייה בשאר (ולעבור לדור הבא של פיקארד).

ג'סיקה ג'ונס - לפחות העונות שראיתי, באמת מצוינת וממש לא לילדים. גם האביר האפל הפך בעיני לאביר התפל אחרי לדג'ר.
ובכלל משהו בכריסטיאן בייל לא עבד אצלי, לא באקשן ולא במשחק.

ולסיום, למה סאטירה ולא פרודיה? כי המציאות נעשתה מוגזמת כמו הסרט?
Oldies but Goldies 770040
רק קלוני!
מי זה באטמן בלי לסת מרובעת?
Oldies but Goldies 770025
התלבושות של הנשים בסדרה דווקא לא חושפניות, אלא מדגישות. אין שם מחשופים עמוקים אלא חולצות צמודות שמבליטות את השדיים, הכלואים כנראה בחזיות ממתכת. והמיני הקצרצר מלווה בגרביונים אטומים.
אבל התסרוקות מצחיקות. הכי 60s'.
Oldies but Goldies 770036
אכן, לא התכוונתי 'חושפניות' במובן של כמות העור החשוף, אלא במובן שאתה תיארת.

אגב, גם בסדרת המד"ב של זמננו שבנותיי צופות בה כעת - הפלאש בנטפליקס - צורם בעיניי שהמדענית הראשית בצוות הגיבורים לבושה כמעט תמיד בשמלות צמודות ועקבים(!), כששאר מדעניי וגיבורי העל סביבה דוקא מסתפקים בג'ינסים מהוהים וחולצות טי שרט של גיקים וברור לכולנו שכוחם לא בבגדיהם.
Oldies but Goldies 770039
כן. ככה זה.

מראה לי שהמקום היחיד שבו האשה לא על עקבים הוא בלוחית של פיוניר.
Oldies but Goldies 770041
מעניין מה היית אומר על לבוש נשי באנימה...

אם חייזר היה לומד על האנושות מהטלוויזיה או הקולנוע, הוא לא היה מקבל רושם מדוייק. בהכללה גסה - אנשים בטלוויזיה לא נראים כמו האדם הממוצע, לא מתלבשים כמוהו ולא מדברים כמוהו.

מה שהשתנה מאז שנות ה-‏60 זה הדימוי ההוליוודי של אישה. אבל אתה צודק.. עדיין זה הרבה פעמים על עקבים.
Oldies but Goldies 770770
אכן. זהו אחד הפתרונות היותר משכנעים לפרדוקס פרמי.
Oldies but Goldies 770774
באחת התגובות כתוב- מגיע להם! הם טסים אלינו לאורך חצי היקום ורק מסתכלים!
Oldies but Goldies 771326
ד"ר Angela Collier יצאה השבוע בנאום בן 3 וחצי שעות שגולת הכותרת שלו היא האשמת קפטן פיקארד בהרס "מסע בין כוכבים". למרות חיבתי לסידרה הסתפקתי רק בתחילת המופע, שדווקא הפתיעה לטובה.
הופתעתי גם מבחירתה בהתחשב בכך שפיקארד מדורג גבוה בקרב חובבי הסידרה. למשל כאן, כאן וכאן.
Oldies but Goldies 771338
פיקארד של הניינטיז או של העשור הנוכחי?
Oldies but Goldies 771339
אבל אשמח לצפות יותר בזמני הפנוי.
בפעמים שיצא לי להיתקל בסרטונים שלה, היא היתה מעניינת.
Oldies but Goldies 771340
נדמה לי שניינטיז.
Oldies but Goldies 771440
התשובה בכותרת של הסרטון.
How Star Trek: Picard ruined Star Trek

"סטאר טרק: פיקארד" הוא הסדרה.

לא ראיתי את הסרטון אבל בזמנו צפיתי בפרקים הראשונים של הסדרה. אני לא מופתע מהמשפט "הרס את סטאר טרק". אני חושב שמי שכתב את הסדרה בכלל לא רצה לעשות סדרה על סטרק טרק או על פיקארד. אלא השתמש בדמויות אהובות ובנוסטלגיה של הציבור כדי לצור תוכן אחר לחלוטין.
Oldies but Goldies 771441
התכוונתי ש"סטאר טרק: פיקארד" הוא הסדרה מ 2020
  הסקרנות הרגה את החתול* • טל כהן • 5 תגובות בפתיל
  דרוש סקר • האייל האלמוני • 7 תגובות בפתיל
  על השוואות והקשרים חסרי תוכן כבר נאמר: • כרמל גיסיס • 8 תגובות בפתיל
  אווווווו(: • לוק P= • 2 תגובות בפתיל
  אנדר ויגין ושיטת הרציונליות • ידידיה • 8 תגובות בפתיל
  אנדר חזק, הארי חלששש • ירון • 22 תגובות בפתיל

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים