רזי ביקוע הגרעין 2559
לרגל ט"ו בשבט: כיצד מקלפים אגוזים וגרעינים באופן תעשייתי?
אגוזי מלך, פקאן, ברזיל, לוז, שקדים וצנוברים, קלופים.
(צילום: מערכת האייל הקורא, באדיבות "סוידאן" חיפה)
ירדן ניר־בוכבינדר תוהה על אגוזי פקאן ומלך, שקדים, בוטנים, גרעיני חמניות ודלעת, צנוברים, פיסטוקים, ועוד: כשאנחנו קונים אותם במשקל מפוצחים ומקולפים, איך עשו את זה? האם אותה טכניקה משמשת לכל הסוגים? האם אפשר לחקות זאת במטבח הביתי (עם הקליפה הם נשמרים טוב יותר), ואם כן, למה לא מספרים לנו את זה?
קישורים
ירדן ניר־בוכבינדר
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "שאל ת'אייל"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

לגבי פקאנים 368195
הפסקה הרלבנטית:
The shelling process reduces a pecan’s weight by 50 to 65 percent and its volume approximately by half. To keep the pecan meat from shattering, the nuts are moistened or "conditioned" before cracking. There are two methods used to accomplish this. The cold water method soaks the pecans in chlorinated water for as long as eight hours. The pecans are then drained for 16 to 24 hours in sacks, vats or barrels in preparation for cracking (within the next 24-hour period). With the steam pressure method, pecans are exposed to hot water or steam pressure for six to eight minutes, then cooled and held for 30 to 60 minutes. The steam pressure method is faster, but can cause discoloration of the pecan kernels.

The pecans are cracked by a machine that applies force to both ends of each nut. The cracked pecans are then placed on a conveyer, where they are moved to the sheller machines. Meats and shells are separated by a series of shaker screens. Shelled pecans are then separated into grades – the meats pass over rapidly vibrating machines with holes of many different sizes (for example, halves come in eight sizes, based on the number per pound.

לגבי פקאנים 368202
The pecans are cracked by a machine that applies force to both ends of each nut

המכונה מפצחת אגוז אגוז? נשמע כמו תהליך איטי מאוד... מה ההספק של מכונה כזאת?
לגבי פקאנים 368203
לא הצלחתי למצוא שרטוטים, הניחוש שלי שמדובר בשני גלילים ( משהו כמו מייבשי הכביסה העתיקים) שלוחצים על האגוזים. זה אמנם לא בדיוק לחץ על ה"קצוות" אבל זה נראה לי קצת יותר הגיוני. חשבתי לחפש בUSPTO שרטוט של פטנט כזה, אבל אין לי כרגע פנאי לכך.
לגבי פקאנים 368208
אני תמיד תהיתי על עניין הצנוברים,על עניין האיסוף (מישהו מגדל אורנים למטרה זו?)ועל עניין הפיצוח,תמיד דמיינתי אולם גדול מלא בילדים בני תשע עם בלטה ביד,בסגנון החיפאי של העניין.
לגבי פקאנים 368272
לאור העובדה שכמעט כל מוצר תעשייתי בימינו מגיע מסין, הייתי מצפה שהיצרנים יעבירו גם את התחום הזה לשם, ופשוט יושיבו כמה אלפי סינים לפצח את האגוזים והגרעינים, להשליך את הקליפה ולרכז את התכולה.
לגבי פקאנים 368274
סנאים כבר לא הולך?
לגבי פקאנים 368337
(אני מתאפק כבר מאז פרסום השאל ת'אייל לא להזכיר את ''צ'רלי והשוקולדה'')
לגבי פקאנים 512110
ב''מרכז המזון'' בירכא מוכרים צנוברים מקולפים מספרד ומסין. הצנוברים הסינים זולים משמעותית מהספרדים.
לגבי פקאנים 693345
נראה לי שזה די קרוב למציאות. בארץ למשל יתכן שאנו מוסרים לקילוף לתושבי הגדה או לירדנים מנימוקים של שכר נמוך, משלוח לסין או לאפריקה ובחזרה נראה לי יקר יותר. גרעיני סומסום (חומר הגלם לטחינה) עשויים לבוא מופרדים במקום הגידול שלהם (אתיופיה ?).

. אפשר להעזר בכלים ידניים אם נדרשת הפעלת כוח, וכן אפשר להשתמש באמצעים מכניים לסינון קליפות ראשוני. אבל עיקר זמן העבודה היא בסילוק ידני של והפרדת הקליפות מהחומר האכיל.
לגבי פקאנים 368273
דמיין אולם גדול מלא עפולאים ותבין מנין באות השקיות האלה עם גרעיני חמניה מקולפים.
כל עפולאי מסוגל לפצח במיומנות של תוכי תוך פחות מחצי שעה קילו גרעיני חמניה.
אני זוכר תחרויות מגיל 10 כמו מי מסיים ראשון לפצח שקית של רבע ק"ג, או מי מצליח ליצור ערימה גדולה יותר של גרעיני חמניה מקולפים בפרק זמן נתון.
עד היום אני מזהה עפולאים לפי החריץ הקטן בשן המפצחת, (חותכת ימנית עליונה) תוצאה של שחיקת האמייל בעקבות שנים של פיצוח,
ואני עדיין זוכר את הזעזוע שחוויתי כאשר פגשתי אדם לא מתורבת שפיצח גרעיני חמנייה עם השיניים הטוחנות.
לגבי פקאנים 368277
אני מפצח גרעיני חמנייה בעזרת השיניים הטוחנות!(כשאני עושה זאת פעם בשנתיים),בשיניים החותכות אני משתמש בכדי לבקע גרגירי קוויאר עדינים,וזאת בלווית דום פרניון וביצי דודו שלוקות...
לגבי פקאנים 368278
אם תתקרב לעפולה נכה אותך במקל, בסרגל, מה שבא ליד.
רזי פיצוח הגרעין, עבודת יד 368304
שב.
קח כדור הרגעה.
(אם אתה חולה לב, אל תמשיך.)

אני מפצח גרעינים (כלומר, פיצחתי, כשעוד פיצחתי) בידיים. מיומנות שלמדתי מאמי. פירוט הטכניקה יינתן לפי דרישה. כל מיני ענייני אסתטיקה ונימוס בצד, זה פשוט יוצא יותר טעים - בזכות העובדה שהגרעין המקולף בא במגע עם הלשון והשיניים כשהוא עדיין יבש.

אבל אם כבר בשיניים, אז גם אני בטוחנות.
רזי פיצוח הגרעין, עבודת יד 368334
מה שטוב בשיטה שלך שהיא איטית. אתה מצליח לא לצבור המון קלוריות.
רזי פיצוח הגרעין, עבודת יד 368584
אני לא בטוח שזה איטי יותר.
רזי פיצוח הגרעין, עבודת יד 368342
''אבל אם כבר בשיניים, אז גם אני בטוחנות.''

מצטער, אין לנו שיג ושיח.
רזי פיצוח הגרעין, עבודת יד 368586
רגע, עם החותכות אתה מחזיק את הגרעין ביד?
רזי פיצוח הגרעין, עבודת יד 368590
תגיד, יש הרבה טוחנות בסביבה שלך?
רזי פיצוח הגרעין, עבודת יד 368615
היית צריך לשאול אם יש הרבה נטחנות...
רזי פיצוח הגרעין, עבודת יד 512099
איך אפשר לפצח גרעינים בדרך נימוסית?
לחץ אוויר 368215
אני קראתי פעם (אבל לא זוכר איפה) ששמים את האגוזים בתא אטום, ומעלים לאט לאט את לחץ האוויר. כיוון שהאגוזים אינם סגורים הרמטית, גם הלחץ בתוכם עולה באיטיות.

כשהלחץ מגיע לרמה הרצויה, מורידים אותו בבת אחת. כתוצאה מכך נוצר הפרש לחצים בין תוך האגוז (שלוקח ללחץ בתוכו יותר זמן לרדת) לבין חלל התא, והאגוז מתפצח מעצמו.
לחץ אוויר 368258
מה רבו מעשייך אלוהים.....
לחץ אוויר 368260
נחמד. זה גם מסנן את האגוזים המתולעים כי אלה אינם מתפצחים בשלב האחרון.
אגוזי ברזיל 368335
מה לגבי אגוזי ברזיל?
מי שלא ניהל מרדף מפוקפק אחר אגוז ברזיל חלקלק ברחבי הבית,לא רדף אחרי אגוז מימיו...
אני חושב שהם עשויים מסגסוגת טיטניום...
לחץ אוויר טוב ליהודים ??? 369694
אגב , זו השיטה לייצר במבה. המכונה שולחת תולעי במבה דחוסות לתור תנור ובו פחות לחץ מבתא הבלילה וכך הבמבות תופחות ונאפות בו-זמנית- תאווה לעיניים!
עבדתי פעם עם בחור שלמד הנדסת מכונות (בב"ש), אשר פרויקט הגמר שלו היה מכונת פיצוח צנוברים.
הוא למד היטב את הנושא וטען בתוקף שמרבית מכונות הפיצוח פועלות דוקא על עיקרון הפיתול- יש מצבטיים אכזריות שלופתות את הצנובר ומסובבות לכוונים מנוגדים, רחמנא לצילן.
זה נשמע לי מעולה לצנובר אבל רע מאוד לאגוזים.
what's good for the goose is not so good for the nut
לחץ אוויר 369106
אאז''נ זו הדוגמה המצוטטת הקלאסית ל''חשיבה יצירתית'' או ''חשיבה המצאתית'' או ''חשיבה מחוץ לקופסה'' או איזה ביטוי שלא אופנתי בעשור הרלבנטי. בניחוש פרוע, בטח יש איזו סיבה פרקטית למה זה לא עובד, אבל כולם ממשיכים לצטט כי זה נשמע מגניב.
לחץ אוויר 369108
חשיבה מחוץ לקליפה.
לחץ אוויר 369109
מה שמזכיר ש''קליפה'' היה פעם כינוי לקסנטיפה.
לחץ אוויר 369117
מחר נלך ונתחתן, סוף לוויכוח
חשוב היטב עד שתגיע לחופה
האהבה היא תוך-תוכו של התפוח
אבל בנישואין לוקחים את הקליפה.

------------

הגברת מהרהרת איך להתלבש
ובאיזו מין שמלה תצא חוצץ היא,
כי אם קליפה אחת יוצאת בשמלת שש
יוצאת שנייה בשמלת שש וחצי.
לחץ אוויר 369137
בנישואין כמובן *מקבלים* את הקליפה ולא לוקחים, אבל כיוון שצריך להסתדר עם חרוז ומשקל, אין ברירה וצריך לקחת אותה :-)
לחץ אוויר 369180
לפעמים מי שלוקחים היא דווקא הקליפה:
פְּרוּטָה אֵין בַּכִּיס פֹּה
וְאֵין בָּאֵבוּס מִסְפֹּא,
סוּסִי פִגֵּר – וְאֵין לִי עוֹזֵר
וְהַגַּלְגַּל אֵינוֹ חוֹזֵר;
גְּרוֹנִי יָבֵשׁ – וְיַ"שׁ אֵין טִפָּה,
וּבַבַּיִת אִשָּׁה "קְלִפָּה" –
עַל-הָאֶבֶן, תַּחַת הָר,
אֵשֵׁב וְאֶבְכֶּה מָר.

(ביאליק, "תאמר אהיה רב", באדיבות פרויקט בן יהודה - שמדוע אין קוראים לו "מיזם בן יהודה"?)
לחץ אוויר 369705
שאלה טובה מאוד.

לגבי השיר - אריק איינשטיין שר אותו פעם (נדמה לי שהלחן של מיקי גבריאלוב).
לחץ אוויר 369708
זה מתוך ''חמוש במשקפיים''.
אז ככה: 368550
או

ולסיום סיומת:
יש מפעל כזה 369066
פעם נתקלתי במפעל לקילוף בוטנים בשם ''שיקרצי'' באזור התעשיה הישן בנתניה (מאחורי קניון הדרים).
אם תמצא את הטלפון שלהם, אולי הם יוכלו להסביר לך אישית...
יש מפעל כזה 369098
להלן :

בעניין פיצוחים וסדר ט''ו בשבט 370406
למרות שהמאמר הוא על הפיצוח עצמו, מצאתי לנכון להזכיר פה גם את הסדר שעורכים בט''ו בשבט, בדומה לסדר פסח, בשל עניין הקליפות החיצוניות והפנים של הפירות.

סדר ט''ו בשבט הוא מסורת עתיקה של מקובלים מימי הביניים, ועיקרו ללמוד את האדם ומבנהו על דרך המשל. במסגרת הסדר, אוכלים שלושה סוגים של פירות שמרוכזיםבשלוש קערות, שנבדלים זה מזה בחלקים שאוכלים בהם, והם בדומה לארבעת המינים של סוכות נמשלים לאלמנטים רוחניים בחיינו.

הפירות בקערה הראשונה הם פירות שתכנם נאכל וקליפותיהם נזרקות, כמו תפוזים, שקדים ואגוזים. אלה מייצגים את עולם העשייה.

הפירות בקערה השנייה הם אלה שעיקרם נאכל (החלק החיצוני) וזרעיהם יוצרים חיים חדשים, כמו תפוחים, תמרים, וזיתים. אלה מייצגים את עולם העשייה.

הפירות בקערה השלישית מייצגים את עולם הבריאה, ואלה פירות שנאכלים בשלמותם, כמו דבלים וצימוקים.
בעניין פיצוחים וסדר ט''ו בשבט 370408
תן ליהודים הזדמנות והם מתיישבים לאכול. אגב, גם בתפוזים יש זרעים, ולא נהוג לאכול אותם.
גרעיני חמניות (לפחות) 370740
משרים במים לדקה ומכנסים מיד לתנור חם מאד. הקליפות מתבקעות מיד. משם לצנטריפוגה להפרדת הקליפות מהגרעינים.
יכול להיות שפועל גם בסוגי פיצוחים אחרים (כגון פיסטוקים).
גרעיני חמניות (לפחות) 370741
עם גרעיני חמניות אין בעיה. הבעיה הגדולה היא באמת עם הפיסטוקים.
גרעיני חמניות (לפחות) 371183
כמה חם? יעבוד גם בבית?
גרעיני חמניות (לפחות) 371211
יעבוד בבית של פיסטוק.
איך לפעמים 370836
קילוף אגוזים הופך למקצוע מסוכן:
מוויקיפדיה:
Cashew fruit contains a potent skin irritant toxin called urushiol (also found in poison-ivy) within the dark green nut shells. This must be removed when the seed inside is processed for consumption; this is done by shelling the nuts, a somewhat hazardous process, and exceedingly painful skin rashes (similar to poison-ivy rashes) among processing workers are frequent. In India urushiol is traditionally used to control tamed elephants by its mahout (rider or keeper). The so-called "raw cashews" available in health food shops have been cooked but not roasted or browned.

זה בכלל פרי מסובך הקשיו הזה:
ואיפה המאמר? 375029
ואולי גם כתובת של מקום שמוכר פיצוחים מפוצחים באיזור הרצליה?
ואיפה המאמר? 375407
יש חנות נהדרת בתחנה המרכזית. הם לא מתמחים במקולפים, אם כי אפשר להשיג שם הכל ובזול.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים