בנובמבר האחרון הודיע מפעל הפיס על הזוכים בפרסי האומנויות והמדעים על שם לנדאו לשנת 2012. בתחום השירה זכה יצחק לאור, הידוע הן כמשורר והן בפובליציסט בעל דעות שמאלניות חריפות. הפרס כולל מענק של 100,000 ש"ח.
נגד לאור הועלו ב-2010 טענות של נשים כי הטריד אותן מינית בהיותו מרצה, שנים קודם לכן. אשכר אלדד־כהן אף הגישה תלונה במשטרה בטענה כי לאור אנס אותה 20 שנה קודם לכן. טענות אלו לא נחקרו משפטית, בעיקר בגלל התיישנות. לאחר ההודעה על זכייתו בפרס, החלה מחאה בפייסבוק בדרישה לבטל את מתן הפרס, בגלל אותן הטרדות ואונס לכאורה. בתגובה, הודיע דירקטוריון מפעל הפיס על ביטול הזכייה והחזרת ההחלטה לועדת הפרס. אך חברת הועדה גילית חומסקי (בעבר פעילה באייל הקורא), שהיתה מלכתחילה בעמדת מיעוט נגד הענקת הפרס ללאור, התפטרה מהועדה. אז הודיע מפעל הפיס כי מכיוון שהוועדה התפרקה, הפרס נותר מבוטל.
כעת תובע לאור את השבת הפרס. בכתב התביעה, שהגיש משרדו של יעקב ויינרוט, נכתב "פרס מפעל הפיס נשלל ממר לאור על סמך שמועות המייחסות לו אימרות ומעשים מן העבר הרחוק (מאוד) שאינם קשורים בדרך כלשהי לתחום שבו ניתן לו הפרס". במכתב קודם של לאור לועדה הוא כתב "אין אדם יכול להפריך דברים שהתרחשו לפני שנים רבות. זהו אחד הרציונלים העומדים בבסיס ההתיישנות. גם במישור הסמכות... אין בשום מקום זכר ליכולתכם לשלול את הפרס בכלל שלא לדבר על לשלול אותו בשל טענות סתמיות שאין בינן לבין הפרס דבר וחצי דבר ואשר אין לכם את הכלים המינימליים להחליט בהן".
מאמר מערכת של "הארץ" התנגד לביטול הפרס: מובן מאליו שזכותו של כל אזרח לטעון כנגד הענקת פרס, גם באמצעות הפעלת לחץ מסיבי על מפעל הפיס דרך הרשתות החברתיות. מדובר בפעולה לגיטימית במדינה דמוקרטית. ואולם, השאלה היא מה מעמדן של אותן טענות ומי אמור לקבוע אם הן קבילות ומצדיקות את שלילת הפרס… [עוזי דיין, יו"ר מפעל הפיס] שם עצמו לחוקר, לתובע ולשופט. לא ברור על בסיס איזה ידע ובעזרת אילו כלים יכול היה דיין לקבוע מה תוקף הטענות שהועברו אליו. האם די בהתרשמותו של דיין או של מי מחבריו לדירקטוריון כדי להכריע בעניינים שהם "דיני נפשות"?"
נעמה כרמי מצדיקה את שלילת הפרס. "אי הענקת פרס, וגם ביטולו – או אי קבלת ההמלצה להעניקו – איננה פגיעה בחזקת החפות. ואף לא בשום זכות אחרת. מן הסיבה הפשוטה שלא קיימת לאדם זכות מוקנית לקבל פרס. ולכן אי קבלתו איננה פוגעת בשום זכות. בהחלטה האם להעניק פרסים וכיבודים מותר בהחלט, ואף צריך, להתחשב בשיקולים ציבוריים שונים, שאינם משפטיים כלל... הפרס הכספי אינו מוענק לספר השירה על המדף אלא לאדם שיצר אותו. לשום גוף אין חובה שבדין לתת פרס ליוצר מסוים דווקא, ומותר לגוף להחליט שהרקורד של אדם זה אינו מכבד אותו והוא עצמו אינו ראוי לפרס שהגוף מכבד אותו בו."
|
קישורים
מאמר מערכת של "הארץ", בעד לאור
|