המוזיקאי אריאל זילבר קיבל אתמול (ב') בערב פרס מטעם אקו"ם "על תרומתו למוזיקה הישראלית", לאחר שהחלטה קודמת לזכות אותו בפרס על מפעל חיים עוררה מחלוקת עזה.
לפני כשבועיים הכריזה אקו"ם כי זילבר הוא הזוכה בפרס ע"ש נעמי שמר על מפעל חיים למלחין, המחולק לצד פרסים אחרים בארוע שנתי המכונה "מפעל פרסי אקו"ם". בנימוקים לזכייה נכתב: "יצירותיו של זילבר בולטות במקוריותן וחדשנותן תוך שהוא משלב אלמנטים אתניים וסגנונות מוסיקליים חדשים. ניכר כי זילבר הגדיר מחדש את המיינסטרים כשהוא מקרב את השוליים למרכז. הופעתו על הבמה מלאת כריזמה ושיריו רלוונטיים ומשפיעים גם היום כשהם מדברים על אמת אומנותית, אמינות, כנות וכשרון עצום."
בשנים האחרונות ביטא זילבר דעות ימניות חריפות – הוא הגדיר את עצמו כ"ימני קיצוני", ובין השאר הלחין ושר את השיר "כהנא צדק" והשתתף בסרט הקורא לשחרור יגאל עמיר. בראיון ל"ידיעות אחרונות" ב-2001 הוא טען כי הומוסקסואליות היא "סטייה מדרך הטבע", וציין כי "הומואים יכולים לגדל חתול, או כלבה, או לאמץ ילד. אני לא אומר תהרגו אותם. שיחיו. יש לי כבוד אליהם, אבל לא בבית ספרנו". באותו ראיון הוא אמר: "הקיבוצניקים הם בני זונות, עם האף למעלה. הם לא רוצים לעבוד. שנים הם תחמנו את המדינה, לא שילמו ביטוח לאומי כמו שצריך. אנשים רעים, מושחתים". בתקופת ההתנתקות הכריז זילבר כי כשהוא "רואה מדים של צה"ל נהיה לו רע".
מספר ימים לפני טקס חלוקת פרסי אקו"ם הכריזה הזמרת אחינועם ניני, שהיתה מיועדת לקבל אף היא פרס בארוע, כי היא מבטלת את השתתפותה בטקס "מסיבות אידיאולוגיות" ומוותרת על הפרס. מאוחר יותר היא ציינה כי "הבחירה להעניק לזילבר פרס מפעל חיים הינה הפניית עורף לאחריות ציבורית".
לאור הסערה הציבורית שקמה, הוחלט באקו"ם להעניק לזילבר פרס "על תרומתו למוזיקה הישראלית", במקום הפרס על מפעל החיים. בטקס נשא זילבר דברים ואמר: "אני נגד חרמות ובעד זכות האדם להביע את דעתו. אני ישראלי ויהודי גאה. בואו נישאר מחוברים אחד לשני עם נופי הילדות שלנו. ההרגשה היא שאני שק חבטות של גופים אינטרסנטיים, אמנים מתוסכלים שמנסים להמציא בכל פעם מחדש את הקיצוניות שלי. חברי הדירקטוריון של אקו"ם ניתקו את השירים מהאמן. האם רק השירים שלי שלא אומרים כלום נחשבים? יש בנאדם מאחורי השירים. פספסתם הזדמנות להוות דוגמה לאיחוד בעם ולחופש הדעה שאנחנו כל כך צריכים. הייתי מחזיר את הפרס, אבל אני לא יכול להפנות עורף לאהבה ולתמיכה שקיבלתי מהעם."
בתגובה לארועים אמר שר החוץ אביגדור ליברמן: "ההתקפלות של אקו"ם והחלטתה להעניק לזילבר פרס רק על תרומתו למוזיקה הישראלית במקום פרס על מפעל חיים היא כניעה והתרפסות מסוכנת בפני בולשביזם של גורמי שמאל קיצוניים. אותם אלו שעשו מלחמה בכל החזיתות על מנת לאפשר למורה בבית ספר תיכון לפקפק במוסריותו של צה"ל, בשם חופש הביטוי, נלחמים כעת כדי לסתום את פיו של אמן שאין חולק על גאוניותו המוזיקלית ועל תרומתו לתרבות הישראלית לאורך חייו ומונעים ממנו את ההכרה המגיעה לו." קולות דומים נשמעו מצד אנשי ימין נוספים, כגון השרים נפתלי בנט, אורי אריאל ולימור לבנת, אך זילבר זכה גם לתמיכה מצד אנשים המזוהים עם השמאל הפוליטי, כדוגמת העיתונאי אלון עידן והמוזיקאי שי להב.
מנגד, קבוצה של אנשי ציבור ואמנים, ביניהם חתני פרס ישראל פרופ' חיים אדלר, פרופ' מיכה אולמן, ופרופ' יהודה באואר והאמנים דני קרוון ודוד טרטקובר, פרסמו מכתב תמיכה באחינועם ניני. במכתב נאמר: "אנו תומכים מכל הלב, ומוקירים את ניני ואת דור, שוויתרו על פרס ועל 10,000 שקל כדי לא לקבלו יחד עם מי שמסית באופן בוטה לגזענות. תנועתו של כהנא הוצאה מחוץ לחוק ותמיכה בה הפכה פלילית בשל היותה מסיתה לגזענות. זילבר כתב, הלחין ושר בהתלהבות את השיר 'כהנא צדק'. זילבר גם הביע תמיכה ברורה בטרור המכונה 'תג מחיר' וקרא לשחרור רוצחו של יצחק רבין. נתינת פרס מטעם אקו"ם – בוודאי כאיגוד יוצרים ציבורי – לתומך בגזענות פלילית הינה חרפה. הסירוב לשתף עם כך פעולה מזכה את ניני ודור בפרס החשוב מכל: בארץ ניצולי הרדיפות והגזענות אין ערוך לפרס ההומניזם והסירוב לשיתוף הפעולה עם הגזענות. הדברים המוארים שכתבו על כך השניים הינם מופת של הומניזם."
|
קישורים
|