אביתר בן צדף, אבי ליאור וד"ר עמיקם צור, המייצגים קבוצה של לוחמים והיסטוריונים, עתרו הבוקר (א') לבג"ץ בדרישה כי יותר להם לעיין בחומר צה"לי חסוי הנוגע לקרבות ב"חווה הסינית" במלחמת יום הכיפורים. בעתירה מצוין כי "לאורך שנים נאספו בידיהם עדויות רבות מלוחמים שהשתתפו בקרבות, ולפיהן חלק בלתי מבוטל מהעיטורים והצל"שים הוענקו ללוחמים על בסיס מצג עובדתי שגוי".
אביתר בן צדף הוא עמית מחקר במכון הבינלאומי למדיניות נגד טרור של המרכז הבינתחומי בהרצליה, ובעבר שימש כעורך כתב העת "מערכות" של משרד הביטחון; אבי ליאור הוא סא"ל במילואים, שהיה סגן מפקד פלוגת שריון בקרבות החווה הסינית; עמיקם צור הוא סא"ל במילואים, וכיום עובד כמדען ברפא"ל. את השלושה מייצג בהתנדבות עו"ד שמואל צאנג, קצין לשעבר בסיירת צנחנים, "לזכר חברים מהסיירת שנפלו".
"העותרים עוסקים זה שנים בחקר מלחמת יום הכיפורים ובמיוחד בקרבות בחווה הסינית", נכתב בעתירה, אך בקשותיהם לעיין באופן חופשי בחומר התיעודי העוסק בקרבות החווה הסינית ובהחלטות על הענקת הצל"שים והעיטורים בעקבות קרב זה, לא נענו על ידי צה"ל.
בן צדף אמר כי "הגיע הזמן לבדוק באופן ענייני ועצמאי כיצד מעניקים צל"שים בצה"ל", וכי "ככל שהכישלון גדול, כך צה"ל מרבה בהענקת צל"שים". עוד אמר כי "תחקיר שערכתי הביא אותי למסקנה העגומה, כי רובם מבוססים על כזבים ולא עומדים במבחן העובדות והאמת. בעניין זה היה צה"ל למערכת סבוכה בשקרים שמכסה על עצמה".
מנהלת ארכיון צה"ל מיכל צור אמרה כי "באשר לדיונים הפרסונליים לקבלת עיטורים, יש בהם היבטים רבים של צנעת הפרט ולפיכך לא ניתן להיעתר לבקשת העותרים לקבל מעמד של 'חוקר מורשה' ". (רק חוקרים במעמד "חוקר מורשה", המוענק על ידי משרד הביטחון וצה"ל, רשאים לעיין בחומר החסוי.) בקשתם של העותרים כי תימסר להם גירסה מצונזרת של החומר, ממנו יימחקו "חלקים אשר יש בהם משום פגיעה בצנעת הפרט", טרם נענתה.
בקרבות "החווה הסינית" נהרגו למעלה מארבעים לוחמי צה"ל, ולהערכת בן צדף, הוענקו בגינם כחמישים צל"שים ועיטורים.
|
קישורים
|