החופש מזין את התרבות ואת הלמידה 87357
בכנס השנתי של "האגודה למען קידום המדע" אשר התקיים בבוסטון, נאמר רבות על הרעות של הבורות המדעית שקיימת באוכלוסייה בכללותה. מנהיגים רבים הדגישו שהידע המדעי האוניברסלי הוא דבר מכריע בקביעת מדיניות ציבורית נבונה בדמוקרטיה, כמו כן הוא מכריע בשמירה על עליונות העולם החופשי במדע ובטכנולוגיה.

ההאשמה על חוסר הענין שמפגין הנוער כיום הוטלה על בתי-ספרינו, בכל הרמות. בזה, יתכן שרוב האנשים יכולים להסכים. זה ברור שבתי-הספר היום עושים עבודה איומה בחינוכם של ילדים ברוב התחומים – אופי, אחריות חברתית, ואזרחות טובה, כמו כן קריאה, כתיבה, היסטוריה, ומדע. ככל שיותר כסף מוציאים, נראה שהתוצאות הן יותר עלובות. כיתות יותר קטנות, מתקנים חדשים, ציוד יותר יקר, וצבא אמיתי של צוות תמיכה שנראה שאינו עוזר.

אולם הפתרון המוצע על ידי המרצים בכנס של "האגודה למען קידום המדע" (*) היה רק חזרה על אותן הנוסחאות הישנות אשר לעיתים כל כך קרובות נכשלו בשלושים השנים האחרונות יותר שיעורים במדע, יותר דרישות, יותר מדריכים מוסמכים המתווספים לתוכנית הלימודים החל מכיתה א' ועד האוניברסיטה. מה שהמנהיגים האלה כנראה שוכחים, הוא הנסיון השורשי שהוא הבסיס של מדינתנו: המקורות של הדמוקרטיה נובעים מהאמונה, שכפיה היא היפוכה של צמיחה אישית. האופן הבלתי רגיל בו צומחת חברה דמוקרטית, מוכיח שככל שהאנשים נהנים מיותר חופש בתוך החברה, כן החברה בכללותה נהנית מיותר קידום אינטלקטואלי ומוסרי. העולם המערבי נבנה על בסיס עקרון מאוד חשוב זה, אולם מנהיגינו בתחום החינוך, נראה שהם כל כך לא מודעים לעובדה זו, ממש כמו כל ילד בור!

התרופה לבעית הבורות המדעית היא, לעקור אחת ולתמיד את המחלה אשר ביסודה: כפיה בבתי-הספר. הטבע האנושי בחברה החופשית נרתע מכל נסיון להכניס אותו בכוח לתוך איזושהי תבנית. ככל שיותר דרישות אנחנו מערימים על הילדים בבית-הספר, כך בטוח יותר שנרחיק אותם מהחומר אותו אנחנו מנסים לדחוף דרך גרונותיהם. התשובה האמיתית היא חופש בבית-הספר ובאוניברסיטואות – חופש לכל ילד ולכל תלמיד, מכל גיל, לבחור את הפעילויות אשר סקרנותו הטבעית מובילה אותו אליהן! ככלות הכל, הדחף של הילדים והתלמידים לשלוט בעולם מסביבם הוא אגדי. על בתי-ספרינו ועל האוניברסיטואות לשמור את הדחף הזה חי על ידי הזנתו בחופש שהוא זקוק לו כדי לצמוח.

מוח בריא זקוק לחופש הפעולה המירבי האפשרי כדי שיוכל להתחקות אחרי קווי המחשבה שלו. ככל שהאילוצים אשר יכפו על ידי אנשים אחרים יהיו פחותים, יותר סביר שהמוח יתפתח באופן מלא, יחודי, ויצירתי. ואם יש משהו שאנחנו זקוקים לו במאה הבאה, זו יצירתיות, בניגוד לציות דמוי-הרובוט לכללים (אשר, הנסיון ההיסטורי מלמד אותנו שהוא, עלול גם להוביל לתופעת הפאשיזם, עד כדי גרירת ההמונים לביצוע פשעים נגד האנושות).

נחוצות פחות פעילויות חובה, לא יותר – למעשה, עדיף שלא תהיה פעילות חובה בכלל. אנשים אשר תוהים באם יש הגיון לדבר, עליהם להביט בנסיון של בית-הספר סדברי-ואלי (http://www.sudval.org ) בפראמינגהם, ארה"ב, אשר הוקם בשנת 1968 ממש על בסיס עקרונות אלה. התוצאות הן בסך הכל מצויינות, כפי שהיינו מצפים – לא פחות מצויינות מניסיון דומה אשר נעשה שם ברמה לאומית על ידי שלוש-עשרה מושבות קטנות ועניות, לפני מאתיים שנה!

----------------------------------------
(*) ראה גם: דו"ח ועדת הררי.
החופש מזין את התרבות ואת הלמידה 87428
זה רעיון מעניין, אבל הרבה לפני זה צריך לטפל באיכות המורים עצמם. לא יודע איך זה בחו"ל, אבל בארץ מחשבה מדעית רחוקה מאוד ממרבית המורים, בעיקר בגילאים הצעירים.

הייתי פעם בערב שרוב הנוכחים בו היו מורים (טוב, מורות). את המפגש הנחה ירון לונדון, ובשלב כלשהו אחת הדוברות בפאנל הודתה כי שינתה את שמה בגלל נומרולוגיה והתנצלה מראש בפני לונדון. לונדון, למרות ההתנצלות, הביע את הבוז שהוא רוחש לעמדות שכאלו (כל זה לא היה קשור לנושא הערב, אלא עלה במקרה). בתגובה, פשט רחש בקהל - כל המורות שהיו בסביבתי התחילו לרטון שדווקא נומרולוגיה זה נכון מאוד, ועובד ו"גם הבת של אחותי שינתה את השם שלה וישר מצאה חתן" וכל מיני כאלה.
אם אלו המורים שלנו - איך אפשר לצפות לחשיבה רציונלית מהילדים?
אכן, המיסטיקה חוגגת במדינה 87589
. . . ואפשר לראות את התוצאות.
אכן, המיסטיקה חוגגת במדינה 87594
לפחות הנהלת רשות השידור החליטה שלא תהיינה תכניות מיסטיקה בטלוויזיה הישראלית (מעניין איך המחלקה למורשת ישראל תתמודד עם זה).

[כאן היה אמור לבוא קישור ל"הארץ" (מחייב רישום) אבל השרת שלהם לא עונה לי כעת].
אכן, המיסטיקה חוגגת במדינה 87596
לא רק שמחייב רישום, עכשיו יש להם גם חלון קופץ בכניסה.
מה יהיה הסוף? הם יכניסו את עצמם אוטומטית בתור דף הבית של הגולש התמים?
אכן, המיסטיקה חוגגת במדינה 87647
מילא המחלקה למורשת ישראל, איך מחלקת החדשות תתמודד עם זה?

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים