|
"מערכת הביטחון המליצה לדרג המדיני ליצור חלופה לפעילות אונר"א בעזה, כדי למנוע קריסה הומניטארית ברצועה והסלמה, שלפי מקורות ביטחוניים תהיה בלתי נמנעת בתרחיש כזה. זאת, לאחר שבימים האחרונים דנו נציגי גופי הביטחון בהשלכות של הפסקת פעילות הסוכנות בעזה, על רקע החלטת הממשל בארה"ב להפסיק את המימון הניתן לה.
בסוף החודש יתקיים בניו יורק כינוס של נציגי המדינות התורמות לרצועת עזה, שבו תשתתף גם משלחת ישראלית בראשות מתאם הפעולות בשטחים, האלוף כמיל אבו רוקון, וכן השר צחי הנגבי. בכנס מתכוונים נציגי מערכת הביטחון לפנות לנציגי המדינות בניסיון לכונן ציר סיוע מקביל לזה של אונר"א, שיאפשר להמשיך את אספקת המזון ואת פעילות בתי הספר של הארגון ולשלם שכר ל-30 אלף עובדיו.
בצה"ל הזהירו באחרונה את הדרג המדיני כי אם פעילות אונר"א תופסק ולא יימצא לה תחליף ראוי, לא ניתן יהיה להבטיח שקט בדרום. לפי ההערכה, מצב כזה יביא בסבירות גבוהה להסלמה, כיוון שחמאס יבקש לנתב את הביקורת של האוכלוסייה הפלסטינית לעבר ישראל וליזום עימות צבאי, גם אם מוגבל, כדי להעלות את המצב ברצועה על סדר היום הבינלאומי.
האזהרה מפני הסלמה מושמעת על רקע הקשיים ביישום מתווה ההסדרה שעליו הסכימו ישראל וחמאס בתיווך מצרים ושליח האו"ם למזרח התיכון, ניקולאי מלאדנוב. זאת בשל התנגדות הרשות הפלסטינית, שדורשת להיות חלק מהמתווה.
במערכת הביטחון אומרים כי בשלב זה פעילות אונר"א ברצועה לא נפגעה, וכי לא צפוי שינוי במצב עד סוף 2018, כיוון שהפעילות מתוקצבת מראש. שנת הלימודים בבתי הספר של הארגון נפתחה כסדרה, אספקת המזון נמשכת ושכר העובדים משולם. לעת עתה המצב בעזה אינו מוגדר בישראל כקריסה הומניטארית, אך בצה"ל הזהירו בשבוע האחרון כי הפסקת פעילותה של אונר"א עשויה להביא לכך."
|
|